Länsirannikolla katot rämisivät ja pihakelkat lentelivät jo eilen iltayöstä. Harvinaisen raju tuuli ylsi ennätyksellisiin lukemiin merialueilla ollen puuskissa jopa 30-40 metriä sekunnissa. Myös aallokko nousi historiallisiin lukemiin.
– En muista, että vuosikymmeniin olisi ollut näin kovia tuulia. Laivaliikenne on seis edelleen, luotsausta ei tapahdu vieläkään, mutta kattojen irtoamisilta ja muilta vahingoilta säästyttiin, kertoo satamajohtaja Torbjörn Witting Kokkolan satamasta.
Myrsky on painanut merenpinnan jopa metrin normaalia matalammalle. Se vaikuttaa siihen, kuinka paljon laivoihin voidaan tavaraa lastata.
– Onneksi meillä ei ole tällä hetkellä isoja Panamax-luokan aluksia lastauksessa. Siinä tapauksessa tämä yksi metri olisi merkinnyt erittäin paljon, sanoo satamajohtaja.
Pienkonetta pelastamaan
Sataman lähellä peltikatto on irronnut talosta osittain. Puiden oksia ja erilaista roinaa on ajoväylillä. Meren rannassa aallot lyövät vieläkin vaahtopäisinä, vaikka tuuli on enää haalea muisto yön myrskystä.
Venesatamassa suurten purjeveneiden pressut lepattavat tuulessa ja ihmiset kiertelevät mittailemassa vahinkoja. Rannassa olevan pienkoneen luokse rientää kaksi miestä, omistaja ja hänen kaverinsa.
– Olin eilen poissa ja pyysin kaveria tarkistamaan, että kone pysyy paikoillaan. Hän on viritellyt sinne betonipainoja ja muuta, kertoo koneen omistaja Folke Store.
Viritykset ovat onnistuneet: kone on täsmälleen samalla paikalla kuin ennen myrskyä.
– Laitoin betonipainoja siipiin ja vähän naruja ponttooneihin. Kaikenlaista varmistusta lisää, että kone pysyy paikallaan, kertoo Kari Valtonen.
Puita pitkin tietä
Niemen kärjessä meri aaltoilee jäistä vapaana, hyisenä ja luotaantyöntävänä. Kalastusalukset ovat saaneet myrskyssä kylkeensä paksun jääkerroksen, mikä saa ne näyttämään aavemaisilta.
Niemen kärkeen pääsy on hidasta, sillä tiellä on kaatuneiden puiden korjausjätöksiä, oksia ja myös korjuuyksiköitä. Pelastuslaitos pitää kuitenkin vahinkoja yllättävän pieninä.
– Ehkä vähän enemmän vahinkoja odotettiin. Nyt ne ovat olleet pääasiassa tielle kaatuneiden puiden nostoja. Yksi puu oli tosin kaatunut parkissa olevan autonkin päälle, kertoo paloesimies Jani Hohenthal Keski-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.
Tehtaan tuotanto seisoi neljä tuntia
Pietarsaaren seudulla ja Etelä-Pohjanmaalla vahingot ovat olleet moninaisempia.
Pietarsaaressa UPM:n tehdas ja Billerud-Korsnäsin paperituotetehdas kärsivät myrskystä: jälkimmäinen joutui pitämään neljän tunnin seisakin. Vaasa-Seinäjoki-junarata oli poissa käytöstä ja koko alueella junien myöhästely oli tavallista suurempaa.
Vaikka Aapeli jää historiaan, vahinkoja korjataan vielä pitkään.
– Me uskomme, että satamassa päästään huomenna normaaliin aikatauluun, sanoo satamajohtaja Torbjörn Witting.