Töölön kisahallilla Helsingissä vietetään jouluaattona vähävaraisten Joulujuhlaa. Osallistujien joukossa on nuoria ja vanhoja, perheellisiä ja yksinäisiä, jotka pääsevät mukaan yhteiseen juhlaan ja ruokailuun – matkaan saa vielä ruokakassin.
– Tervetuloa kokemaan se itse, kehottaa Veikko ja Lahja Hursti Laupeudentyö ry:n toiminnanjohtaja Heikki Hursti.
Mitä ja milloin?
Töölön kisahallin vähävaraisille ja yksinäisille tarkoitettua Joulujuhlaa vietetään jouluaattona kello 12 alkaen. Ovet aukeavat puoli tuntia aiemmin.
Juhlat jatkuvat kello 15 saakka.
Tapaninpäivänä kello 12 vietetään rääppiäisiä, joissa jaetaan juhlista ylijäänyt ruoka.
Vaikka tunnelmaa ei voikaan sanoin kuvailla, suostuu hän kertomaan, mitä Helsingissä Töölön kisahallilla järjestettävässä Joulujuhlassa tapahtuu.
– Kun ihmiset tulevat sisään, olemme tehneet niin sanotun kunniakujan. Laulamme joululauluja, ja juhlaan osallistujat kulkevat kujaa pitkin istuimille. Se jo pelkästään on tunnelmallinen, jopa herkkä hetki. Monet, jotka osallistuvat ensimmäistä kertaa, sanovat, etteivät ole koskaan kokeneet vastaavaa.
Köyhyyden kirjo on laajentunut
– Odotamme noin 1400–1500 ihmisen osallistumista. Voi olla, että joku jää pois, ja joku toinen tulee mukaan.
Hurstin toiminta on vähävaraisille ja yksinäisille suunnattua apua, josta yksi esimerkki on ympäri vuoden toimivat ruokajonot. Joulujuhlastakin osallistujat saavat mukaansa lahjakassin, jossa on jouluruokia.
Hursti kertoo, että joulujuhlaan osallistuu monenlaisia ihmisiä. Suurin osa juhlijoista on samoja, jotka käyvät ruokajonossakin. Köyhyyttä on monenlaista, eikä se aina ole sellaista, mitä ensimmäisenä ajattelisi. Juhlaan osallistujissa on opiskelijoita, eläkeläisiä, sairaseläkeläisiä, työttömiä ja perheitä.
– Kun isäni Veikko Hursti aloitti toimintansa 1970-luvulla, hän vei ruokaa siltojen alle ja asuntoloihin. Silloin ruoka-apua tarvitsevat olivat lähinnä yhteiskunnan ulkopuolelle pudonneita ja alkoholisoituneita. Vuosikymmenien aikana ihmiskirjo on vaihtunut. On aivan tavallisia ihmisiä, jotka ovat rahattomia.
Hursti toteaa, että köyhyys voi tulla osaksi kenen tahansa elämää sairauden, kuoleman tai työttömyyden myötä.
– Jos ihminen joutuu turvautumaan pelkkään perusturvaan, ei ostovoima ole hääppöinen, kun vuokra ja muut juoksevat kulut on maksettu.
Vapaaehtoisten joukko on kirjava
Heikki Hursti kertoo, että vapaaehtoisia olisi enemmän kuin joulujuhlaan voidaan ottaa. Vapaaehtoisten määrä on 120–130.
– Aina tulee uusia, se on kiva! Ne, jotka ovat olleet vuosia, opettavat uusia, ja kaikki menee mutkattomasti eteenpäin. Pääkokilla on esimerkiksi tiukka kokkirintama, jossa ruoanlaitto ja lämmittäminen hoidetaan.
– Mukana on lukiolaisia ja ammattikoululaisia, lukeneita ihmisiä, ravintola- ja kulttuurialan väkeä, jopa poliitikkoja.
Tapahtuman takana on myös iso ryhmä erilaisia yrityksiä ja liikkeitä, jotka tukevat tapahtumaa esimerkiksi ruokalahjoituksilla, kuljetusavulla ja mainospaikoilla.
Ruokaa ruumiille ja sielulle
Juhlaan kuuluu ruokailun ja yhdessäolon lisäksi lämminhenkistä ohjelmaa. Tänä vuonna estradille nousee Sami Saari ja gospelkuoro Higher Ground. Hursti sanoo, että ohjelma pidetään napakkana, noin puolen tunnin mittaisena.
– Emme halua, että ihmiset pitkästyvät. Nälkä kurnii jo suolistossa, ei viitsi turhaan pitkittää.
– Kisahallille kokoontuu paljon yksinäisiä ihmisiä, jotka pääsevät osallistumaan juhlaan, joka ei vaadi minkäänlaista maksua. He tulevat sisään paikkaan, jossa joululaulut soivat. Se on tunteita ja omaa itsearvoa nostattava kokemus. En olekaan yksin, minut on hyväksytty osaksi yhteistä juhlaa.