Upea jättipiparkakkutalo vetää sanattomaksi – leipominen aloitettiin heinäkuussa

Video näyttää, kuinka upealta jättimäinen piparkakkutalo näyttää.

Fairmont San Francisco -hotellissa otetaan piparkakkutaloperinne vakavasti. 

Jo yli sadan vuoden ajan hotellin keittiöhenkilökunta on loihtunut hotellin aulaan valtavan herkkutalon, johon ihmiset voivat kävellä ihmettelemään joulun tunnelmaa ja leipureiden taitoja. 

Hotelli aloitti joulukautensa eilen 23. marraskuuta kymmenien neliöiden kaksikerroksisen piparkakkutalonsa avajaisilla. 

Leipuritiimi käyttää joka vuosi yhteensä tuhannesta puoleentoista tuhanteen tuntia talon leipomiseen, rakentamiseen ja koristeluun. 

Karkkia katoaa päivittäin

Herkkuluomukseen menee vuosittain yli 8 000 piparitiiltä, joiden leivonta aloitetaan jo heinäkuussa. 

Tiilet kiinnitetään toisiinsa kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista tehdyllä ”laastilla”. Yhteensä seokseen menee lähes 500 kiloa sokeria ja lähes 600 litraa munanvalkuaisia.

Karkkia piparitalon seiniin on mennyt lähes tuhat kiloa, mutta se ei vielä riitä. Leipurit käyvät lisäämässä talon seiniin satoja karkkeja päivässä. Taloa ei saisi maistella, mutta silti karkkia tuppaa häviämään parempiin suihin päivittäin. 

Kuten kaikki piparkakkutalojen rakentajat tietävät, aina kaikki ei suju suunnitelmien mukaan. Ei edes kokeneimmilla leipureilla. Fairmont-hotellissa muistellaan yhä erästä vuotta, kun aulan valot sulattivat suklaakuorrutuksen katolta.

Kohtalona komposti

Innokkaimmat voivat varata piparitalon omaan käyttöönsä ja nauttia siellä vaikka illallisen. Aivan kaikille tämä ei ole mahdollista, sillä hinnat lähtevät 1 600 eurosta ylöspäin. Pelkkä lyhyt vierailu talossa sen sijaan on ilmaista.   

Piparkakkutalo on hotellin vetonaulana yli kuukauden. 

Joulukin kuitenkin loppuu aikanaan. Tammikuun alussa talo puretaan. Sen sijaan, että se syötäisiin, herkut päätyvät kompostiin. 

Lisää aiheesta:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.