Upea jättipiparkakkutalo vetää sanattomaksi – leipominen aloitettiin heinäkuussa
Fairmont San Francisco -hotellissa otetaan piparkakkutaloperinne vakavasti.
Jo yli sadan vuoden ajan hotellin keittiöhenkilökunta on loihtunut hotellin aulaan valtavan herkkutalon, johon ihmiset voivat kävellä ihmettelemään joulun tunnelmaa ja leipureiden taitoja.
Hotelli aloitti joulukautensa eilen 23. marraskuuta kymmenien neliöiden kaksikerroksisen piparkakkutalonsa avajaisilla.
Leipuritiimi käyttää joka vuosi yhteensä tuhannesta puoleentoista tuhanteen tuntia talon leipomiseen, rakentamiseen ja koristeluun.
Karkkia katoaa päivittäin
Herkkuluomukseen menee vuosittain yli 8 000 piparitiiltä, joiden leivonta aloitetaan jo heinäkuussa.
Tiilet kiinnitetään toisiinsa kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista tehdyllä ”laastilla”. Yhteensä seokseen menee lähes 500 kiloa sokeria ja lähes 600 litraa munanvalkuaisia.
Lue myös: Saako piparitaikinaa syödä raakana?
Karkkia piparitalon seiniin on mennyt lähes tuhat kiloa, mutta se ei vielä riitä. Leipurit käyvät lisäämässä talon seiniin satoja karkkeja päivässä. Taloa ei saisi maistella, mutta silti karkkia tuppaa häviämään parempiin suihin päivittäin.
Kuten kaikki piparkakkutalojen rakentajat tietävät, aina kaikki ei suju suunnitelmien mukaan. Ei edes kokeneimmilla leipureilla. Fairmont-hotellissa muistellaan yhä erästä vuotta, kun aulan valot sulattivat suklaakuorrutuksen katolta.
Kohtalona komposti
Innokkaimmat voivat varata piparitalon omaan käyttöönsä ja nauttia siellä vaikka illallisen. Aivan kaikille tämä ei ole mahdollista, sillä hinnat lähtevät 1 600 eurosta ylöspäin. Pelkkä lyhyt vierailu talossa sen sijaan on ilmaista.
Piparkakkutalo on hotellin vetonaulana yli kuukauden.
Joulukin kuitenkin loppuu aikanaan. Tammikuun alussa talo puretaan. Sen sijaan, että se syötäisiin, herkut päätyvät kompostiin.
Lisää aiheesta:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"