Fairmont San Francisco -hotellissa otetaan piparkakkutaloperinne vakavasti.
Jo yli sadan vuoden ajan hotellin keittiöhenkilökunta on loihtunut hotellin aulaan valtavan herkkutalon, johon ihmiset voivat kävellä ihmettelemään joulun tunnelmaa ja leipureiden taitoja.
Hotelli aloitti joulukautensa eilen 23. marraskuuta kymmenien neliöiden kaksikerroksisen piparkakkutalonsa avajaisilla.
Lue aiheesta: Makutestissä pakastealtaan piparitaikinat: Klassikko jakoi raadin jyrkästi kahtia
Leipuritiimi käyttää joka vuosi yhteensä tuhannesta puoleentoista tuhanteen tuntia talon leipomiseen, rakentamiseen ja koristeluun.
Karkkia katoaa päivittäin
Herkkuluomukseen menee vuosittain yli 8 000 piparitiiltä, joiden leivonta aloitetaan jo heinäkuussa.
Tiilet kiinnitetään toisiinsa kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista tehdyllä ”laastilla”. Yhteensä seokseen menee lähes 500 kiloa sokeria ja lähes 600 litraa munanvalkuaisia.
Lue myös: Saako piparitaikinaa syödä raakana?
Karkkia piparitalon seiniin on mennyt lähes tuhat kiloa, mutta se ei vielä riitä. Leipurit käyvät lisäämässä talon seiniin satoja karkkeja päivässä. Taloa ei saisi maistella, mutta silti karkkia tuppaa häviämään parempiin suihin päivittäin.
Kuten kaikki piparkakkutalojen rakentajat tietävät, aina kaikki ei suju suunnitelmien mukaan. Ei edes kokeneimmilla leipureilla. Fairmont-hotellissa muistellaan yhä erästä vuotta, kun aulan valot sulattivat suklaakuorrutuksen katolta.
Kohtalona komposti
Innokkaimmat voivat varata piparitalon omaan käyttöönsä ja nauttia siellä vaikka illallisen. Aivan kaikille tämä ei ole mahdollista, sillä hinnat lähtevät 1 600 eurosta ylöspäin. Pelkkä lyhyt vierailu talossa sen sijaan on ilmaista.
Piparkakkutalo on hotellin vetonaulana yli kuukauden.
Joulukin kuitenkin loppuu aikanaan. Tammikuun alussa talo puretaan. Sen sijaan, että se syötäisiin, herkut päätyvät kompostiin.