Kauanko avattu glögi säilyy? Asiantuntijan vastaus voi yllättää
Ruotsalainen glögiasiantuntija kertoo faktoja glögin säilyvyydestä.
Systembolagetin eli Ruotsin Alkon glögikategoriavastaava Johan Lund kertoo Aftonbladetille faktoja glögin säilyvyydestä. Lundin mukaan viime joululta jäänyt puolikas pullo glögiä voi olla edelleen täysin juomakelpoista.
– Glögi sisältää niin paljon sokeria, että se on erittäin säilyvää. Alkoholiton glögi voi olla täysin juomakelpoista vuoden kuluttua, jos se on säilytetty oikein. Alkoholilliset glögit säilyvät jopa pidempään.
Glögin säilyvyyttä parantaa, jos sitä pitää viileässä ja pimeässä. Optimaalisin paikka olisi Lundin mukaan kylmäkellari tai viinikellari, mutta myös jääkaappi käy.
– Tämä koskee sekä avattuja että avamaattomia pulloja, mutta erityisesti, jos pullo on jo avattu.
Näin glögi muuttuu vanhetessaan
Avattu glögi ei toki enää välttämättä ole parhaimmillaan seuraavalla joulukaudella. Lundin mukaan esimerkiksi glögin sisältämät mausteet voivat menettää makuaan. Glögistä tulee silloin pehmeämmän makuista.
Glögi saattaa hieman myös muuttaa väriään rusehtavammaksi, mutta se ei ole vaarallista. Lundin mukaan on harvinaista että glögi muuttuisi täysin juomakelvottomaksi, yleensä siitä tulee vain epämiellyttävän makuista.
Pulloon pakattu glögi saattaa säilyttää makunsa hieman paremmin kuin esimerkiksi kartonkipakkausversio.
Katso myös glögien makutesti:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"