Diagnostiikkajohtajan mukaan sairaalahoidon tarpeen kasvuun on varauduttu HUS-alueella leikkaussaleja sulkemalla. Tartuntaluvut näyttävät kuitenkin kääntyneen hienoiseen laskuun.
Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan koronatartuntojen määrä näyttää tasaantuneen parin viikon takaisesta noususta.
Lehtonen painottaa, että tartunnat ovat edelleen kotimaassa korkealla tasolla. Suomessa on myös runsaasti alueellisia eroja: esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla ja Varsinais-Suomessa tartuntaluvut ovat olleet huolestuttavia.
– Nyt kun katsoo viime päivien lukuja, niin on pysytty hyvin samalla tasolla tai enemminkin ehkä käännytty hiukan alaspäin. Eli ainakaan tällä hetkellä mitään valtavaa kasvua ei ole tapahtumassa.
Lehtosen mukaan tartuntojen kasvun pysähtyminen ei takaa nopeaa helpotusta terveydenhuollolle. Tilannetta pyritään helpottamaan huolellisella valmistautumisella.
– Tiedetään, että vaikka saadaan tartuntojen kasvu pysähtymään, niin sairaalahoidon tarve todennäköisesti seuraavat pari viikkoa vielä kasvaa. Toisaalta siihen on aika hyvin varauduttu.
Lue myös: HUS:n Lasse Lehtonen kritisoi kaavailtuja liikkumisrajoituksia – "Riittääkö poliisilla voimavaroja valvoa johonkin metsikköön kokoontuvaa nuorisoa?"
Leikkaussaleja suljettu
Lehtosen mukaan sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on pysynyt kotimaassa vielä toistaiseksi siedettävänä.
– Suomessa ollaan tartuntamäärissä ja sairaalaan joutuvien potilaiden määrissä vieläkin ihan siedettävällä tasolla. Tärkein tehtävä on toki estää se, että nämä luvut kasvaisivat. Norjan ja Tanskan kokemus kuitenkin osoittaa, että nyt käyttöön otetuilla rajoitustoimilla hyvin todennäköisesti saadaan tätä tilannetta paremmaksi.
Toimenpiteisiin on kuitenkin jo ryhdytty Husissa.
– Olemme joutuneet kiireetöntä hoitoa jonkin verran vähentämään eli siirtämään resursseja muitten sairauksien hoidosta koronapotilaiden hoitoon.
Myös henkilöstösiirtoja on jouduttu tekemään.
– Leikkaussalipuolella kolme leikkaussalia on suljettu sen takia, että sieltä on henkilökuntaa saatu teho-osastoille hoitamaan koronapotilaita. Onhan sillä merkitystä, mutta vielä ei mistään valtavan suurista henkilösiirroista ole kysymys.