HUSin infektiotautien ylilääkäri koronasta: Suomessa ollaan pian Ruotsin tilanteessa – "Kyse on joistain päivistä"

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronaviruksen eilen pandemiaksi ja Suomessa on todettu tähän mennessä jo ainakin 109 koronavirustartuntaa.

Hallitus kertoi tänään, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudent perutaan toukokuun loppuun saakka.

Ruotsissa tilanne on huomattavasti pahempi kuin Suomessa ja siellä on todettu yli 500 tartuntaa. Koronaviruksen leviämisen riskiluokitus maassa on nostettu hyvin korkeaksi ja esimerkiksi Tukholman suuralueen sairaaloissa keskitytään terveydenhuoltohenkilökunnan testaamiseen tartunnan varalta. Sairaaloita on myös valjastettu enemmän koronapotilaiden tehohoitoon.

Kyse on joistain päivistä

HUSin infektiotautien vastaava ylilääkäri Asko Järvinen kertoo MTV:lle uskovansa, että Suomessa ollaan ihan pian samassa tilanteessa.

– Kyllä me varmaan vähitellen olemme menossa kohti sitä Ruotsin tilannetta, jossa joudutaan siirtämään kiireetöntä hoitoa ja keskittymään näiden koronaviruspotilaiden hoitoon.

– Vielä siinä ei olla, mutta ei tarvitse paljon kristallipalloa hangata, niin sanon, että perässä tullaan.

Hän lisää, että kyseistä tilannetta ei tarvitse odotella viikkoja.

– Kyse on joistain päivistä.

Suunnitelmat tehohoitoa varten valmiina

Järvisen mukaan Suomessa on ollut tähän mennessä hyvin vähän koronapotilaita, jotka ovat tarvinneet sairaalahoitoa. Hän kuitenkin uskoo, että taudin edetessä potilailla alkaa esiintyä hengitysongelmia ja he vaativat pitkäaikaista tehohoitoa.

Suunnitelmia tämän varalle on Järvisen mukana tehty.

– Olemme käyneet läpi meidän tehohoidon mahdollisuuksia ja mahdollisuuksia muuttaa muita tiloja kuten heräämötiloja tehohoitokäyttöön ja ottaa henkilökuntaa leikkaussalitoiminnoista näihin lisää, hän kertoo.

HUSissa yli 300 hengityskonetta

Järvinen ei uskalla sanoa tarkkaa lukua siitä, kuinka monta tehohoitopotilasta HUSissa voidaan yhtä aikaa hoitaa, mutta osviittaa hän osasi kuitenkin antaa.

– Kapasiteettia pystytään jonkun verran lisäämään tästä nykyisestä. Meillä on HUSissa normaalisti tehohoitopaikkoja jo kymmeniä ja yli kolmesataa hengityskonetta, että varmaan siihen asti pahimmillaan mennään, hän sanoo.

Vaikka hoitopaikkoja riittäisi, seuraavaksi voi tulla ongelma sen suhteen, riittääkö hoitohenkilökuntaa.

– Sen takia on tärkeää, että voidaan myös henkilökuntaa suojata ja pitää terveenä.

Lue myös:

    Uusimmat