Näin koronatartunnat ovat lisääntyneet – katso grafiikka: Suomessa yli 100 tartuntaa, Ruotsissa 500 – "Suomi tulee perässä"

Lähde: statista.com, Johns Hopkins University, THL.
Julkaistu 12.03.2020 20:03
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Ruotsin ja Suomen koronatartuntamäärät liikkuvat Euroopan mittakaavassa samoissa lukemissa, Suomessa tartuntoja on yli sata, Ruotsissa 500. Pahin tilanne Euroopassa on Italiassa, jossa tartuntoja on lähes 13 000. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on todettu lähes 130 000.

Ruotsin ja Suomen koronatartunnat lähtivät lisääntymään samaan aikaan tämän kuun alussa, mutta Ruotsissa tilanne on kehittynyt pahemmaksi. HUSin asiantuntija arvioi MTV Uutisille, että Suomessa ollaan pian samassa tilanteessa kuin Ruotsissa.

Koronaviruksen leviämisen riskiluokitus on nostettu Ruotsissa hyvin korkeaksi ja esimerkiksi Tukholman suuralueen sairaaloissa keskitytään terveydenhuoltohenkilökunnan testaamiseen tartunnan varalta. Sairaaloita on myös valjastettu enemmän koronapotilaiden tehohoitoon.

HUSin infektiotautien vastaava ylilääkäri Asko Järvinen arvioi MTV Uutisille, että Suomessa ollaan ihan pian samassa tilanteessa.

– Kyllä me varmaan vähitellen olemme menossa kohti Ruotsin tilannetta, jossa joudutaan siirtämään kiireetöntä hoitoa ja keskittymään koronaviruspotilaiden hoitoon.

– Vielä siinä ei olla, mutta ei tarvitse paljon kristallipalloa hangata, niin sanon, että perässä tullaan.

Hän lisää, että kyseistä tilannetta ei tarvitse odotella viikkoja.

– Kyse on joistain päivistä.

Euroopassa tilanne on ylivoimaisesti pahin Italiassa, jossa tartunnan saaneita on yli 12 000. Tautiin on kuollut yli 800 ihmistä.

rafiikka korona leviäminen 12.3 kuva2

Tilanne iltapäivällä 12.3. Lähde: statista.com, Johns Hopkins University, THL.

Ylilääkäri Asko Järvinen kommentoi koronavirustilannetta MTV Uutiset Livessä:

6:36img

THL: Tartunnan riski kohonnut kaikkialla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa.

– Tarkoituksena on edelleen tunnistaa tartuntoja ja hidastaa epidemian alkamista Suomessa. Tapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta torjuntatoimilla voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen.

Lue myös: Tanskassa suljetaan kaikki julkiset koulut ja päiväkodit koronaviruksen takia – Ruotsissa kaikki julkiset kokoontumiset, kuten urheilukilpailut, kielletään

Epidemia tulee etenemään eri tahdissa eri puolilla maata.

– Etenkin niillä alueilla Suomessa, missä ei ole viitteitä viruksen laajemmasta leviämisestä, jatkotartuntoja kannattaa edelleen vähentää selvittämällä tartuntaketjuja ja kartoittamalla altistuneita, sanoo Salminen.

Niillä alueilla, missä on merkkejä epidemian leviämisestä yhteisössä, tulisi THL:n mukaan keskittyä riskiryhmien suojelemiseen. 

– Taudin lievistä oireista kärsivien on tärkeä sairastaa kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, se hidastaa epidemian leviämistä. Tätä voidaan edistää esimerkiksi etätöitä tekemällä ja välttämällä paikkoja, missä liikkuu paljon ihmisiä”, sanoo Salminen.

Lähteet: Johns Hopkins University, THL, statista.com

Lue myös: Ulkoministeriöltä vakava viesti – ei enää yksittäisiä matkustustiedotteita: "Nyt ei ole syytä matkustaa"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus