HUSin juhannus odotettua rauhallisempi – ylilääkäri: Nyrjähdyksiä, venähdyksiä, murtumia, palovammoja ja haavoja

4:58imgKatso koko ylilääkäri Timo Suonsyrjän haastattelu.
Julkaistu 21.06.2020 17:22

Ida-Liina Huurtela

ida-liina.huurtela@mtv.fi

Juhannus on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä odotettua rauhallisempi. Lämpimästä säästä huolimatta Haartmanin sairaalassa potilasmäärät ovat vastanneet tavallista kesäviikonloppua.

Lue myös: Hätäkeskukseen soitettiin juhannuspäivänä yli 11  800 kertaa

Kaupunkijuhannus ei ole näkynyt potilaspiikkinä HUSissa.

– Tänä juhannuksena meillä on ollut vähemmän kävijöitä, kuin viime juhannuksena, kertoo Haartmanin sairaalan akuuttiosaston ylilääkäri Timo Suonsyrjä

Yksi syy rauhallisuuteen saattaa Suonsyrjän mukaan se, että koronapandemian takia ensiavussa on ollut koko kevään ajan tavanomaista rauhallisempaa. Toinen vaihtoehto on, että erinomaisen juhannussään takia ihmiset eivät ole saapuneet paikkauttamaan ruhjeitaan ensiapuun.

Suonsyrjän mukaan on mahdollista, että haavereita saaneet tulevat hoidettavaksi vasta alkuviikosta, kun ovat palanneet arkeen.

Alkoholi tapaturmien syynä

Haartmanin sairaala on Suomen vilkkaimpia päivystyksiä Malmin sairaalan rinnalla. Haartmanissa hoidetaan niin sanottua pientraumapäivystystä ja perustason sisätautipäivystystä. 

– Meillä on juhannuksena hoidettu tavallisia kesänviettoon liittyviä haavereita, kuten nyrjähdyksiä, venähdyksiä, murtumia, palovammoja ja haavoja, Suonsyrjä listaa. 

Alkoholi lisää Suonsyrjän mukaan aina tapaturmariskiä. Alkoholin rooli korostuu kesän ja juhannuksen tapaturmissa. 

– Selvää on, että juhannusyön tapaturmissa alkoholi näyttelee merkittävää roolia, ylilääkäri kertoo. 

Helteillä on huolehdittava nesteytyksestä

Ensi viikolle on luvattu helteistä säätä. Yhdeksi lämpimien säiden ongelmaksi Suonsyrjä nimeää etenkin Helsingin keskustan vanhan asuntokannan.

Kun lämmin sää jatkuu pitkään niin huoneistoissa lämpötilat nousevat. Tämä on erityisen vaarallista vanhuksille, jotka eivät pääse ulos liikkumaan ja viilentymään. Ylilääkäri muistuttaakin, että on tärkeä huolehtia nesteytyksestä.

– Nesteeksi riittää oikein hyvin tavallinen vesi, Suonsyrjä lopettaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa