Poikkeusolot ovat hiljentäneet sairaaloiden päivystykset epidemian alkupuolella, ja potilasmäärät ovat vähentyneet merkittävästi, kerrotaan yliopistollisten sairaaloiden päivystyksistä.
Ensiavun ja päivystysten ylilääkärit arvelevat tapaturmien määrän vähentyneen etenkin ihmisten vähäisen liikkumisen ja harrastamisen takia.
– Tapaturmat painottuivat kotiin. Kukaan ei lähtenyt trampoliinipuistoon tai skeittiparkkiin. Tavalliset kaatumiset, raaja- ja päävammat vähenivät selvästi, kertoo Peijaksen sairaalan päivystyksen osastonylilääkäri Jani Mononen.
Peijaksen päivystyksen käyntimäärät laskivat Monosen mukaan hiljaisimpana aikana jopa puoleen. Vakavasti apua tarvitsevat saapuivat kuitenkin vastaanotolle epidemiasta huolimatta.
Tavallisimmat ja vakavimmat päivystyskäyntien syyt, kuten sairauskohtaukset, iäkkäiden ihmisten kaatumiset, lonkkamurtumat ja sydäninfarktit eivät hävinneet poikkausaikanakaan.
Lapin keskussairaalasta arvioidaan, että monet ovat saattaneet seurata oireidensa kehittymistä normaalia pidempään ennen yhteydenottoa päivystykseen.
Lue myös: Koronapandemia vaikutti rajusti poliisien työhön: Kotihälytykset, pahoinvointi ja mielenterveysongelmat näkyvät kentällä: "Hirvittää lasten puolesta"
Ylilääkäri Aino Loimun mukaan vakavammin sairastuneet potilaat ovat korostuneet kevään aikana. Ylilääkärit arvelevat päivystyksen hiljenemisen johtuvan myös siitä, ettei terveydenhuollon kapasiteettia haluttu kuormittaa lievemmillä loukkaantumisilla eikä vastaanotolle tultu tartunnan pelossa.
Oysin ensihoidon vastuulääkäri Matti Martikainen kertoo päivystyksen olevan turvallinen, sillä koronapotilaille on oma vastaanottonsa.– Enää sellaista pelkoa tulla päivystykseen ei ole, kertoo myös Tyksin ensiavun ylilääkäri Sami Mustajoki alkukesän tilanteesta.
Päivystykset vilkastuvat kesän myötä
Rajoitusten purkamisen odotetaan palauttavan päivystyskäynnit normaalin kesän määriin. Ravintoloiden aukeaminen ja harrastuksiin palaaminen saavat suomalaiset liikkeelle, mikä nostaa loukkaantumisten ja päivystyskäyntien määrää.
Lue myös: Puolustusvoimat varautuu koronaviruksen toiseen aaltoon – komentaja vakuuttaa MTV:lle puolustusvalmiuden pysyvän kunnossa: "Kun tulee vaikeampia aikoja, kaikki turha loppuu
Ravintoloiden sulkeutuminen näkyi myös päivystyksissä viikonloppuiltojen rauhoittumisena.
– Ravintoloiden hiljentyminen on osittain vaikuttanut vammojen vähenemiseen. Kun kosteita ravintolailtoja ei ole ollut, päivystyksessä käynti väheni, Jani Mononen arvioi.
Myös Matti Martikainen Oysista kertoo päivystyksen vilkastumisesta toukokuun lopulla. Hänen mukaansa alkoholin käyttöön liittyvät päivystyskäynnit ovat lisääntyneet viimeisen viikon aikana.
Kesältä uupuvat isot massatapahtumat, mutta ne eivät normaalinakaan kesänä ruuhkauta päivystyksiä niin paljon kuin voisi kuvitella, kertoo ylilääkäri Tero Martikainen Kysistä.
Hän uskoo päivystysten vilkastuvan ilman peruttuja tapahtumiakin, sillä viime kuukausien rauhallisuus tuskin jatkuu rajoitusten hellittäessä.
– Isot massatapahtumat näkyvät jonkin verran myös päivystyksessä, mutta monissa tapahtumissa on usein omaa ensiapuhenkilöstöä.
Loukkaantumiset liikenneonnettomuuksissa ovat Tilastokeskuksen mukaan vähentyneet tänä keväänä, mutta tämä on huomattavissa vain paikoittain päivystyksissä.
Tero Martikaisen mukaan hälytysmäärissä on ollut laskua vain aavistuksen verran. Hänen mukaansa ensihoidon luvut lähestyvät jo normaalia.