HUS vahvistaa: Sydänkirurgilla todettu koronatartunta – 28 työntekijää sekä kuusi potilasta tai omaista altistunut

Katso:img
MTV Uutiset Live kertoo tuoreimmat uutiset.
Julkaistu 12.03.2020 12:34(Päivitetty 12.03.2020 13:08)
Toimittajan kuva

Tea Manninen

tea.manninen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Sanni Mattila

sanni.mattila@mtv.fi

HUSin sydänkirurgilla on todettu koronavirustarunta. Yhteensä tartunnalle on altistunut 28 henkilökunnan jäsentä sekä kuusi potilasta ja heidän omaistaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti aiemmin tänään, että sen henkilöstössä on todettu koronavirustartunta.

Sairaanhoitopiiri piti asiasta tiedotustilaisuuden kello 12.30 alkaen. Tiedotustilaisuudessa olivat paikalla johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtaja Antti Vento sekä infektiosairauksien vastaava ylilääkäri Asko Järvinen.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että koronavirustartunnan on saanut sydänkirurgi, joka on ollut matkalla Itävallan Tirolissa.

Hän oli palannut matkalta sunnuntaina ja mennyt töihin maanantaina. Tiistaina hän ei mennyt enää työpaikalleen.

Tartunnalle on altistunut 28 henkilökunnan jäsentä. Heistä 15 on lääkäreitä ja 13 muita hoitohenkilökuntaan kuuluvia. Heidät kaikki on asetettu kotikaranteeniin. 15 lääkäriä ovat sydänkirurgeja, keuhkolääkäreitä ja anestesialääkäreitä – ammattilaisia, joiden kanssa sydänkirurgit tavanomaisesti tekevät yhteistyötä.

Altistukset kohdistuvat pääosin HUSin sydänkirurgiaan. Puolet HUSin aikuisten sydänkirurgeista on kotikaranteenissa.

– Onni on, ettei hän ole ollut vastaanotossa tai potilastyössä, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kommentoi kirurgin tilannetta.– Toki salit puhdistetaan päivittäin ja joka ikisen leikkauksen jälkeen.Lisäksi neljä potilasta ja kaksi heidän omaistaan on altistunut tartunnalle. Kaksi heistä oli leikkauspotilaita. Osa heistä on sairaalassa, osa kotona, ja heihin ollaan yhteydessä.

Osasto pysyy toiminnassa

Tiedotustilaisuudessa vakuutettiin, että vaikka suurin osa altistuksista ja karanteenissa olevista työntekijöistä onkin sydänkirurgian osastolta, niin osasto pystyy karanteenista huolimatta jatkamaan toimintaansa. Kiireelliset potilaat pystytään hoitamaan heti, mutta kiireettömämpiä potilaita siirretään.

– Keskitymme turvaamaan kiireellisten potilaiden hoidon. Joudumme perumaan ainakin tältä ja ensi viikolta suunniteltuja toimenpiteitä, toimialajohtaja Antti Vento HUSin sydän- ja keuhkokeskuksesta sanoo.

Kaiken kaikkiaan 30 HUSin työntekijää on nyt kotikaranteenissa. Jo aiemmin HUS on täsmentänyt ohjeissaan, ettei lieväoireisenakaan pidä tulla töihin.

Työmatkat kielletty, vapaa-aikana tehtäviin matkoihin suosituksia

HUS kielsi henkilökunnan työ- ja virkamatkat epidemia-alueille viime viikolla. Tämän viikon tiistaina kielto laajennettiin myös koskemaan kansainvälisiä kongresseja.

Henkilökunnan vapaa-ajan matkoja työnantaja ei voi kieltää, mutta työnantajana HUS on suositellut henkilökuntaansa välttämään kaikkea matkustamista epidemia-alueille. Epidemia-alueilta palanneet työntekijät työskentelevät etätyössä matkan päättymistä seuraavien seitsemän päivän ajan.

– Tämän tapauksen kohdalla kyse oli tunneista, kun Tirol julkistettiin epidemia-alueeksi vasta maanantai-iltana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.

Koronapotilaat hoitoon yhteen paikkaan?

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, että pitäisikö vaikeimmin sairaat koronapotilaat hoitaa vain yhdessä paikassa?

– On käyty läpi tiloja, jotka tähän soveltuisivat. Tilat tuskin olisivat ongelma, mutta henkilökunnan, tietojärjestelmien ja muun huollon saaminen paikalle olisi vaikeaa. Ongelmat syntyisivät siinä. Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi huomauttaa, että kaikkein sairammat vaativat joka tapauksessa tehohoitoa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus