Huumekuolemat vähentyneet – Suomi seuraa Tanskaa huumekulttuurissa

Suomessa yleistä on sekakäyttö. Yhdistelmään voi kuulua esimerkiksi alkoholi, opioidi ja bentsodiatsepiini. Lehtikuva
Julkaistu 20.11.2016 11:09

MTV UUTISET - stt

Huumeisiin ja lääkkeiden väärinkäyttöön kuollaan yhä harvemmin, vaikka niiden käyttö on lisääntynyt. Myrkytyskuolemien määrä kääntyi selvään laskuun 2000-luvun lopussa, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeustoksikologian yksiköstä.

Tarkkoja syitä muutokselle ei tiedetä. Taustalla voi kuitenkin olla se, että päihteidenkäyttäjät ovat siirtyneet vähemmän tappaviin aineisiin. Enää ei kuolla likaisten heroiinipiikkien aiheuttamaan yliannostukseen vaan käytetään reseptillä saatavia opioidikipulääkkeitä.

– Huumeidenkäyttäjät eivät myöskään kuole yhtä nuorina kuin ennen. Tämä saattaa kuvastaa sitä, että Suomessa on menty kohti vakiintuneempaa huumeidenkäyttökulttuuria Tanskan tapaan. Huumeita käytetään, mutta niihin ei heti kuolla, taustoittaa THL:n oikeuskemisti Pirkko Kriikku.

Hän arvioi, että myös yhteiskunnan toimet, kuten neulanvaihtopisteet ja korvaushoidot, ovat vähentäneet myrkytyskuolemia.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että myös kuolemaan johtavat alkoholimyrkytykset ovat vähentyneet. Uskoakseni tässä on taustalla jokin suurempi yhteiskunnallinen kehitys.

Kun vuonna 2009 lääke- ja huumemyrkytyksiin kuoli reilusti yli 600 ihmistä, vuonna 2014 luku oli noin 400.

Alkoholimyrkytysten huippuvuosi oli 2004, jolloin kuolleita oli noin 600. Vuonna 2014 luku oli laskenut alle puoleen.

Viime vuoden myrkytyskuolemista saadaan tilastoja joulu- tai tammikuussa. Silloin selviää, vähenevätkö myrkytyskuolemat edelleen.

Narkomaanit kuolevat vahingossa 

Myrkytyskuolemista runsaat 40 prosenttia on itsemurhia ja hieman pienempi osuus tapaturmia. Loput ovat epäselviä tapauksia. 

– Huumeidenkäyttäjät kuolevat tyypillisemmin vahingossa tapahtuneeseen yliannostukseen kuin itsemurhaan. Se näkyy käytetyistä lääkkeistä.

Itsemurhia tehdään usein psykoosi-, masennus- ja unilääkkeillä. Sen sijaan huumekuolemissa mukana on usein mukana esimerkiksi buprenorfiini-opioidia tai pregabaliinia, jota käytetään muun muassa ahdistukseen.

Suomessa yleistä on sekakäyttö. Yhdistelmään voi kuulua esimerkiksi alkoholi, opioidi ja bentsodiatsepiini.

Näytteissä metamfetamiinia ja muuntohuumeita 

Tänä vuonna on nähty, että metamfetamiini on rantautunut yhä voimakkaammin Suomeen. THL on löytänyt tutkimistaan huumenäytteistä aiempaa enemmän metamfetamiinia. 

Voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine on vahvempaa kuin sukulaisaineensa amfetamiini, jota Suomessa on käytetty perinteisesti paljon.

– Stimulanteista metamfetamiini oli aikaisemmin harvinainen löydös. Nyt sitä löytyy jopa vähän enemmän kuin amfetamiinia, sanoo metamfetamiinin rantautumisesta huolestunut Kriikku.

Oma lukunsa ovat muuntohuumeet, joita löydetään sekä elävien että kuolleiden näytteistä.

– Markkinoille tulee koko ajan uusia muuntohuumeita. Jotkut niistä yleistyvät mutta monet jäävät pois käytöstä, summaa THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar.

Uusimpiin tulokkaisiin kuuluu esimerkiksi muuntohuume U-47700, jota on tänä vuonna löydetty viidestä vainajasta. Kyseessä on vahva opioidi, jota tavattiin ensimmäisen kerran Euroopassa vasta vuonna 2014. Yhdysvalloissa se on ollut mukana yli 80 kuolemassa.

THL tekee vuosittain noin 30000 päihdetutkimusta eläviltä henkilöiltä ja analysoi 6500 vainajan näytteet oikeuslääketieteellisiä kuolemansyynselvityksiä varten. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa