Huumekuolemat ovat kolminkertaistuneet 2000-luvulla Suomessa – yleisin syy on korvaushoitolääke buprenorfiinin yliannostus

4:07img
Huumekuolemien määrä jatkaa yhä kasvuaan Suomessa.
Julkaistu 27.05.2020 07:05
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Huumekuolemien määrä jatkaa yhä kasvuaan Suomessa. Buprenorfiinimyrkytysten määrä on kolminkertaistunut 2000-luvulla. Suomessa huumeisiin kuoli 202 huumeidenkäyttäjää vuonna 2017.

Yhteispohjoismaisessa yliannostuskuolemien tutkimuksessa Suomessa huumemyrkytyskuolleisuus oli 5,84 sataatuhatta asukasta kohden, kun Euroopassa yliannostuksia tapahtui keskimäärin 2,26 sataatuhatta asukasta kohden. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Forensic Science International -lehdessä.

Yliannostuskuolemia aiheutuu eniten buprenofiinista, jonka lisäksi kuolemantapaukset lisääntyivät uuden huumeen oksikodonin sekä myös ekstaasin ja kokaiinin käyttäjillä. Yliannostuksen uhrin keski-ikä oli 35 vuotta -ja vain joka neljäs uhri oli nainen.

– Kyllä huumekuolemien määrä on Suomessa huononemaan päin. Se on oikeastaan ollut huononemaan päin jo pitkään. Se varmasti johtuu kansainvälistymisestä ja siiitä, että huumeita on kerta kaikkiaan liikkeellä. Ihmiset pystyvät tilaamaan niitä netistä, pohtii professori Ilkka Ojanperä Helsingin Yliopistosta ja THL:stä.

Tilanne voisi olla vielä synkempi

Yhteispohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan huumekuolemat jatkoivat kasvuaan Suomessa, Ruotsissa ja Islannissa. Suomessa myrkytyskuolemat johtuivat pääasiassa buprenofiinista,  jonka aiheuttamat kuolemat ovat kolminkertaistuneet 2000-luvulla.

– Suomi on kyllä hyvin poikkeuksellinen Pohjoismaissa, että meillä on buprenorfiini ollut 2000-luvun puolesta välistä lähtien poikkeuksellisen vahva ja on ollut jo pitkään ykköshuume ongelmiensa kannalta.

– Huumekuolemat ovat vähentyneet vanhoissa huumemaissa Tanskassa ja Norjassa, saa nähdä milloin meillä tulee vastaan saturaatiopiste, lisää Ojanperä.

Asiantuntijoiden näkemyksen mukaan buprenorfiinin yleisyys johtuu siitä, että 2000-luvun alussa oli pula heroiinista, mistä johtuen huumeidenkäyttäjät siirtyivät korvaushoidossakin käytettävään buprenorfiiniin. Sen jälkeen suomalaiset käyttäjät eivät palanneet enää heroiinin käyttäjäksi kuten muissa maissa.

THL:n oikeuskemisti Pirkko Kriikun mukaan tilanne voisi olla vielä nykyistä synkempi, jos suomalaiset huumeiden käyttäjät olisivat palanneet heroiinin käyttäjäksi.

– Jos heroiini olisi Suomessa se ykköspäihde, myrkytyskuolemien määrä olisi takuuvarmasti paljon korkeampi. Heroiini on kuitenkin paljon vaarallisempi kuin buprenofiini, joka on itsessään hyvinkin turvallinen korvaushoidossa, kun sitä käytetään oikein.

–Mutta jos ainetta lähdetään piikittämään tai käyttämään yhdessä muiden keskushermoa lamaavien aineiden kanssa, silloin se muuttuu hengenvaaralliseksi, sanoo Kriikku.

Kriikun mukaan näyttää siltä, että buprenorfiinin käyttö ikään kuin siirtyy vanhemmilta käyttäjiltä nuoremmille.

Tuoreimmat aiheesta

Huumeet