Huumeliigasta syytetty Niko Ranta-aho hermostui oikeudessa ja kertoi myyneensä agenttipuhelimia yritysjohtajille – kiistää kuitenkin olleensa salaperäinen "Cobra"

Ennätyssuuren huumeliigan johtamisesta epäilty liikemies Niko Ranta-aho kiisti torstaina tuoneensa maahan dopingaineita, joiden maahantuonnista rikollisryhmän toiminnan epäillään alkaneen. Huumeliigan epäillään junailleen maahan dopingaineiden lisäksi muun muassa 17 kiloa kokaiinia ja yli 200 kiloa amfetamiinia.

Ranta-aho tunnusti oikeudessa käyttäneensä dopingaineita itse.

– Olen aloittanut dopingin käytön vuonna 2012 vai 2013. Käyttelin aineita 2017 vuoteen asti. 2017 lopetin aineiden käytön, kun ei riittänyt enää aika treenaamiseen, kun oli niin paljon kiinteistöhommia, sanoi farkkuihin ja mustaan kauluspaitaan pukeutunut Ranta-aho.

Vuonna 2013 Espanjaan kiinteistöbisneksiä tekemään muuttanut Ranta-aho sanoi, että hän tunsi oman käytön takia dopingkauppiaan. Hän sanoi, että välitti laitteiltaan löytyneitä dopinglistoja kauppiaalta toiselle pääsyytetylle Janne "Nacci" Tranbergille. Ranta-ahon mukaan hänen oma dopinginkäyttönsä oli yleisessä tiedossa hänen ystäviensä keskuudessa ja listojen toimittamisessa kyse oli vain palveluksesta ystävälle. Hän kiisti myyneensä aineita eteenpäin.

Liivijengi Cannonballin johtoon aiemmin kuuluneen Tranbergin ja liikemies Ranta-ahon epäillään pyörittäneen järjestäytynyttä rikollisryhmää, joka aloitti laajamittaisen huumeiden maahantuonnin dopingaineiden maahantuonnilla ja levityksellä vuonna 2016. Viranomaisten mukaan ryhmän toiminta laajentui vuonna 2018 huumausaineisiin.

Kertoo myyneensä "agenttipuhelimia" suuryritysten johtoon

Syyttäjä katsoo, että rikollisryhmä käytti yhteydenpitoon BQ Aquaris -merkkisiä salattuja puhelimia. Ranta-aho selitti näitä niin sanottuja agenttipuhelimia sillä, että hän on tehnyt kyseisillä laitteilla bisnestä.

– Aquaris, niin sanottu agenttipuhelin, on Espanjassa erittäin suosittu puhelin. Olen myynyt niitä Suomeen. Myynyt esimerkiksi suuryritysten johtajille, Ranta-aho sanoi.

Syyttäjä tivasi Ranta-aholta muun muassa sitä, keneltä puhelimia on ostettu ja kenelle niitä on myyty.

– Syyttäjä on ottanut tähän vyyhtiin useita ihmisiä ulkopuolelta ja vääristelty minun puheita, niin en lähde avaamaan näiden henkilöiden nimiä, Ranta-aho sanoi.

Kiistää olleensa huumekauppaa järjestellyt Cobra

Poliisin esitutkinnan mukaan Niko Ranta-aho käytti ainakin nimimerkkejä fatcobra, blackcobra, mrblackcobra ja mrfatcobra viestinnässä "alaistensa" suuntaan. Syyttäjän mukaan Cobra on yhtä kuin Ranta-aho, ja syyttäjä pyrkii osittain tällä näyttämään toteen, että Ranta-aho järjesteli huumekauppoja nimimerkin takaa jopa niin, etteivät alaiset tienneet, kenen kanssa olivat tekemisissä.

Janne Tranberg taas kertoo kirjassaan "Kobran" esimerkiksi hankkineen hänelle asunnon pakomatkan aikana. Tranbergin matkapuhelimesta myös taltioitiin poliisin esitutkinnan mukaan 15. heinäkuuta 2019 laadittu ja seuraavana päivänä päivitetty muistiinpano, jossa lukee muun muassa "Cobra kiinni". Ranta-aho otettiin kiinni 16. heinäkuuta.

Ranta-aho kuitenkin kiisti oikeudessa käyttäneensä kyseistä nimeä, mutta sanoi olleensa yhteydessä tällaiseen henkilöön.

– En ole käyttänyt Cobra-nimeä. Pystyn kertomaan, että olen ollut Cobraan yhteydessä. En lähde kertomaan hänen nimeään, Ranta-aho sanoi.

Kuuleminen äityi sanailuksi

Ranta-aho ei suostunut vastaamaan kysymyksiin, ja sanailu äityi paikoin tiukaksikin. Ranta-aho jopa korotti ääntään syyttäjälle ja sanoi, että kommentoi vain nyt käsiteltäviä syytekohtia, kun tulkitsi syyttäjän menevän yleisempiin asioihin. Syyttäjä taas totesi Ranta-aholle, että tämä kiertelee kysymyksiä.

Hän kiisti, että salattuja puhelimia olisi hankittu rikollisryhmän käyttöä varten.

Torstaina Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin ainoastaan dopingsyytteitä. Huumesyytteiden käsittely jatkuu pitkin kevättä.

Lue myös:

    Uusimmat