Huumepoliisin todistus sitoo Aarnion yhä tiukemmin Trevociin

27669636 Jari Aarnio Trevoc
Jari Aarnio kiistää omistaneensa Trevocia tai vaikuttaneensa Helsingin poliisin ostoihin.Lehtikuva
Julkaistu 19.03.2015 11:08

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Helsingin huumepoliisin teknisessä ryhmässä työskennelleen poliisimiehen todistus sitoi Jari Aarnion entistä tiukemmin Trevociin. - Aarnion merkitys siihen, että laitteita hankittiin Trevocista oli keskeinen, rikosylikonstaapeli Ari Kärkkäinen kertoi.

Nyttemmin keskusrikospoliisiin siirtynyt Kärkkäinen veti Helsingin poliisin teknisen tiedustelun ryhmää vuodesta 2005.

Vuosituhannen vaihteessa Helsingin poliisi oli hankkinut parikymmentä seurantalaitteita. Elokuussa 2009 enää kaksi toimi.

- Kahdella ei pyöritä operaatioita Helsingin kokoisessa kaupungissa.

Helsingin käräjäoikeudessa puidaan Trevoc-vyyhtiä kahdettakymmenettä päivää. Jari Aarnion epäillään omistaneen salaa Trevocia ja samaan aikaan vaikuttaneen poliisin hankintoihin.

Laitteita tarvittiin

Kärkkäisen mukaan seurantalaitteita tarvittiin.

- Laitoin luonnoksen siitä missä mennään. Tehtävien määrä vuosi vuodelta lisääntyi ja laitteiden määrä väheni. Yhtälö oli mahdoton, Kärkkäinen kertoi.

- Krp:ssä oli sama tilanne. He tekivät sitten sopimuksen ruotsalaisen valmistajan kanssa, mutta niitä sai käyttää vain krp:n pääosasto. Helsingin poliisi ei niitä saanut.

Helsinki hankki seurantalaitteet

Helsingin poliisi päätyi Trevocin laitteisiin ja sai syyskuussa 2009 poliisin ylijohdolta luvan hankkia Trevocilta seurantalaitteita.

- Olimme testanneet Trevocin laitteita ja tullilla oli niistä hyviä kokemuksia. Sen takia niitä varmaan hankittiin.

Kärkkäinen kertoi, että Helsingin poliisi sai ns. miljoonaperijättären kidnappausjutussa lainaksi Trevocin seurantalaitteita tullista. Sekin vaikutti hankintoihin.

- Se oli loogista hankkia seurantalaitteita Trevocilta.

- Helsingissä niitä käytettiin yhtä paljon kuin koko maassa yhteensä. Niitä käytettiin todella paljon. Jos meillä oli 20 laitetta, niin harvoin oli hyllyssä enempää kuin kaksi.

- Ne ovat olleet erittäin hyödyllisiä tiedonhankinnassa ja aktiivisessa seurannassa.

Lyhimmillään mötikkä saattoi olla auton pohjassa tunnin ja pisimmillään useita kuukausia. Seurantalaitteet välittivät tietoa puhelinverkkojen kautta joko datana tai tekstiviesteinä. Datan kanssa ongelmia oli katvealueilla.

Muutkin hankinnat Trevocista

Kärkkäinen kertoi, että Helsingin poliisi hankki muitakin varusteita Trevocista. Syy tähän oli se, että Aarnio oli ilmoittanut, että Helsingin poliisi käyttäisi Trevocin laitteita.

- Aarnion merkitys siihen, että ne hankittiin Trevocista oli keskeinen. Hän sanoi, että sama mitä siellä landella käytetään, me käytetään Trevocin laitteita, Kärkkäinen kertoi.

Tekti-ryhmälle oli sinänsä kenen laitteita hankittaisiin. - Me toimittiin sen mukaan mitä esimies määrää.

- Suullisesti on juteltu Aarnion kanssa todella paljon. Paperit ovat menneet virkatietä, hän sanoi. - Yhdessä on  mietitty kokonaisuuksia. Hän ilmoitti mistä ne hankitaan.

Aarnio pauhasi

Kärkkäinen kertoi, että seurantalaitteet toimivat hyvin. - Vuosien saatossa niiden toimintavarmuus parani. Ongelmia oli, mutta operaatiot eivät vaarantuneet.

Sen sijaan Trevocilta hankituissa teknisen katselun ja kuuntelun laitteissa oli ongelmia. - Laitteita yritettiin saada kuntoon, mutta se ei onnistunut. Toiminta vaarantui, kun oli laitteita jotka eivät toimineet.

Kamerat olivat salkuissa ja ne välittivät kuvaa huumepoliisille. - Kun ne vietiin metsään, niin livekuvaa tuli tunti tai kaksi. Sitten olisi pitänyt buutata.

Helsingin poliisi osti kahdeksan kamerasalkkua, joista toimitettiin neljä. Kepulikonsteilla saatiin joku toimimaan, poliisimies kertoi.

Kärkkäinen teki listan ongelmista ja välitti sen Aarniolle.

- Jumakauta, jotain tarvitsi tehdä.

Hän keskusteli myös tietohallintopäällikkö Sasa Haaviston kanssa. Tiedot ongelmista etenivät sivutietä myöden Helsingin poliisin johdon tietoon.

Kärkkäinen kertoi Aarnion suhtautuneen tilanteeseen jyrkästi. - Hän otti meidät päällystöä myöden kasaan ja pauhasi meille.

- Oltiin ihmeissään siitä. Ajateltiin, että Aarnion pitäisi olla meidän puolella eikä tavarantoimittajan puolella.

Kärkkäisen mukaan Aarnio hermostui myös siitä, että tieto mennyt ohi virkatien laitoksen johdolle. Aarnio korosti sitä, että kaikki tieto ylöspäin menee vain hänen kauttaan.

Tekti-insinööri: Aarnio viestinviejä

Iltapäivällä kuultiin lisää todistajia Aarnion roolista.

Helsingin poliisin tekti-ryhmässä työskennellyt insinööri kuvasi Aarniota viestinviejäksi.

- Aarnio osallistui valmisteluun sillä tavalla, että vei viestiä eteenpäin, Jarmo Kärkkäinen kertoi. Nykyisin hän ei ole enää poliisiorganisaatiossa.

- Hankinnoista keskusteltiin esimiesten ja tutkinnanjohtajien kanssa. Kyllä siinä kaikilla esimiehillä oli vaikutusmahdollisuus.

Millainen se oli Aarnion osalta? syyttäjä Männikkö kysyi.

- Hankinnat ja asiat menivät Aarnion kautta laitoksen johtoon. Meillä oli hyvin vapaat kädet tehdä itsenäistä työtä. Ei siinä ollut sellaista ohjausta, että hankinnat piti kohdistaa juuri tähän laitteeseen.

Kärkkäinen muisteli, ettei kaikista hankinnoista tehty lomake-esityksiä.

”Kuka tahansa kirjoitti”

Huumepoliisissa työskentelevä rikoskomisario Sami Anttila kertoi hankintaprosessista näin: - Jostain syntyi tarve hankkia jotakin. Sitten sitä pähkäiltiin.

Hän kertoi, että kuka tahansa saattoi kirjoittaa esityksen, joka sitten vietiin eteenpäin päätettäväksi. 

Anttila oli ollut mukana samassa palautepalaverissa kuin mistä Kärkkäinen kertoi. Siinä Aarnio oli muistuttanut komentoketjusta.

Juttua täydennetty klo 15.48 iltapäivän todistajien kertomuksilla

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio