Suojelupoliisin kenttävalvontayksikössä työskennellyt Paavo Selin ihmetteli Trevocin mustamaalaamista keskusrikospoliisin taholta. - Trevoc oli myrkkyä krp:lle.
Trevoc-vyyhtiä puitiin oikeudessa 26:tta päivää.
Nyttemmin suposta eläkkeelle jäänyt Selin työskenteli aikanaan mm. Helsingin huumepoliisin päällikkönä Jari Aarnion edeltäjänä. Hallintotieteiden lisensiaatiksi työn ohella opiskellut Selin siirtyi huumepoliisista supoon.
Selin kertoi, että seurantalaitteiden osalta yhteistyötä tehtiin Helsingin poliisin ja krp:n kanssa.
- Kun poliisilla on niin pienet voimavarat, niin puhaltamalla yhteen hiileen saadaan enemmän aikaan, Selin kertoi.
Selin mielestä operatiivinen tekniikka on laaja ala ja tässä jutussa seurantalaitteiden rooli on suhteettomasti korostunut.
Poliisi tarvitsi viime vuosikymmenen lopussa uusia laitteita, mutta krp:n, supon ja Helsingin poliisin yhteistyö hiipui. Syynä oli Trevocin perustaneen Pasi Pataman potkut krp:stä. Krp ei hyväksynyt sitä, että Patama kauppasi Trevocin kautta poliisille samanlaista laitetta, jota hän oli kehittänyt krp:ssä.
Selin kertoi, että supossa oli kartoitettu erilaisia laitteita sen omien, salaisten kriteerien perusteella.
- Trevocin laite oli ainoa, joka täytti vaatimukset, Selin sanoi. - Meillä oli vakava puute iskukyvyssä ennen kuin saimme Trevocin laitteet. Yksityiskohtiin ei ole syytä mennä.
"Mustamaalaamista"
Ajoittain puheissaan kiihtynyt Selin kertoi, että ennen hankintoja kulisseissa mustamaalattiin Patamaa ja Trevocia. Patama ei kuulemma ollut luotettava, eikä läpäisisi Supon turvallisuusselvitystä ja että Trevocilla oli talousongelmia.
- Se ihmetytti koko lailla paljon. Mietin, että onko jotain sellaista kovanluokan tietoa, jota mäkään en tiedä. Meidän tieto ja käsitys Patamasta oli aivan toisenlainen.
- Trevoc oli myrkkyä krp:lle, Selin totesi.
- Jos väittelille olisi ollut faktaa, niin olisi asiakirjat lyöty pöytään ja käsitelty jossain kokouksissa. Sitä ei tapahtunut.
Jos luottamus on mennyt, niin pitääkö silloin luottaa? syyttäjä Mikko Männikkö kysyi viitaten Pataman irtisanomiseen luottamuspulan takia.
- En osaa tällaisiin filosofisiin asioihin ottaa kantaa. Kerron vain siitä mitä tiedän, Selin totesi
Outo hankinta
Selin kertoi olleensa mukana erilaisissa operatiivisissa laitehankinnoissa 1980-luvun alusta alkaen. Yleensä kentällä on ollut jokin tarve, joka on sitten toteutettu budjetin sallimissa puitteissa.
- En ole nähnyt tällaista, hän sanoi Trevoc-hankinnoista.
- Jossain korkealla taholla oli oma agenda. Se oli tervanjuontia. Piti keskustella ja selvittää. Siinä oli monen vuoden jarru päällä.
Selin kertoi, että Trevoc-hankintojen valmistelu nostettiin apulaispäällikkö tasolle, jossa mukana olivat Supon Petri Knape, Helsingin poliisin Jari Liukku ja krp:n Tero Kurenmaa.
- Ajattelin, että oli melkoista hommaa.
Selin sanoi, että hänet syrjäytettiin hankinnoista kokonaan. - Trevoc-hankintoja ohjattiin ylätasoilla. Tällaisilla kelkannaruilla, kuten minä, ei ole ollut mitään roolia.
Syksyllä 2009 poliisiylijohtaja Mikko Paatero antoi Helsingin poliisilaitokselle luvan hankkia Trevocin laitteita.
- Meillä supossa oli jarru päällä, mutta kun Salmen Ilkka tuli virkaan, niin laitteet hankittiin.
Ahkeruuskahvit ja vankirahaa
Syyttäjä Männikkö kysyi Seliniltä kuinka hyvin hän tuntee Jari Aarnion.
- Pitkältä ajalta. Enemmän se on ollut sellaista operatiivista juttua ja on lähdetty ahkeruuskahveille johonkin. Poliisit juttelee poliisien kanssa. Jonkin verran pidettiin yhteyttä. Yleensä se lähti siitä, että halusin sparrata kaverin kanssa. Aarniolla on erinomaista osaamista.
Selin sanoi olevansa otettu, kun syyttäjä kertoi Aarnion halunneen tavata hänet eristyksen aikana.
Selin oli myös lähettänyt Aarniolle vankilaan kahvirahaa, koska halusi tukea häntä ja Selin ajatteli ahkeruuskahvien jatkuvan näin.