Huvipuistoyrittäjä tuskailee suomalaisten sääherkkyyttä: "Jos kolmen päivän päästä sataa 0,1 millimetriä, ihmiset jäävät kotiin"

AOP, huvipuisto, tivoli, karuselli
Sääennusteet voivat muuttaa suomalaisten huvipuistosuunnitelmia radikaalisti. Kuvituskuva. Kuvituskuva / All Over Press
Julkaistu 19.06.2019 19:33

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Huvipuistoille kurjat sääennusteet voivat merkitä roimaa kävijämäärän vähentymistä. 

Nokkakiven huvipuistoa pyörittävän Bellinghamin toimitusjohtajan Lauri Vartiaisen mukaan sääherkkyyden vaikutus kävijämääriin tuli uusille huvipuistoyrittäjille yllätyksenä.

– Sitä emme alussa ymmärtäneet. Merkitys on iso muissakin huvipuistoissa, mutta se korostuu meillä. Jos sääennustus kertoo, että kolmen päivän päästä sataa 0,1 millimetriä, ihmiset jäävät kotiin, Vartiainen toteaa.

– Mummolareissun yhteydessä ei poiketakaan meille, vaan lähdetään kotiin ensimmäisten poutapäivien jälkeen.

Juhannus on selvä vedenjakaja

Sään vaikutus huvipuiston tulokseen kasvaa sitä suuremmaksi, mitä pidemmälle kesä etenee.

– Juhannus on selvä vedenjakaja. Sitä ennen on hiljaista, mutta välittömästi sen jälkeen kävijämäärä kiihtyy. Heinäkuu on erinomaista aikaa, varsinkin kaksi viimeistä viikkoa. Sitten asiakasvirta taas hiipuu tasaisesti.

Vartiainen ottaa esimerkin sään vaikutuksesta viime kesältä.

– Tähän samaan aikaan olimme lähes 50 prosentin kasvussa edellisvuoteen verrattuna. Neljälle parhaimmalle myyntiviikolle iskivät kesän pahimmat helteet, joten jäimme samaan tulostasoon.

– Tämä vuosi on lähtenyt hyvin käyntiin, mutta olemme vasta kauden alussa.

Vartiaisen mukaan huvipuisto tavoittelee tänä kesänä "realistista" 20–25 prosentin kasvua.

Ministeriö: Kesälomia tulisi siirtää kahdella viikolla eteenpäin

Työ- ja elinkeinoministeriö selvitti viime vuonna koulujen kesä­lomien siirron vaikutuksia matkailu­elinkeinolle. Selvityksen puolesta kesälomia tulisi siirtää kahdella viikolla eteenpäin.

Laskelmien mukaan matkailutulo kasvaisi vuositasolla noin 2,5 prosenttia ja kesäkuukausina 9,3 prosenttia. Lomien siirto kasvattaisi vuoden keskimääräistä henkilöstön määrää arviolta 1,6 prosenttia, noin 1 300 henkilötyövuotta.

93 prosenttia kyselyyn vastanneista matkailuyrityksistä suhtautui ajatukseen myönteisesti.

– Lomakauden siirtäminen 1–2 viikolla olisi meille ja muillekin yrittäjille erinomainen juttu. Kelit ovat yleensä parempia elokuussa, Vartiainen toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Huvipuistot