Temppeliaukion kirkko Helsingissä on yksi ulkomaalaisten turistien suosimista nähtävyyksistä. Tänä kesänä vierailijamäärä romahti. Kehitys huomattiin nopeasti kirkon vieressä sijaitsevassa matkamuistomyymälässä.
– Me avasimme juhannuksen jälkeen. Ensimmäisen päivän myynti oli 5 euroa. Se oli yksi asiakas, kertoo Annensopin omistaja Anne Forsström.
Luvut paranivat, mutta ovat pysyneet hyvin pieninä. Korona-ajan koko heinäkuun myynti vastasi yhden tavallisen kesäpäivän myyntiä.
Samaan aikaan Temppeliaukion kirkossa heinä- ja elokuun kokonaisluvut vastaavat yhden päivän vierailijalukua tavallisena kesänä.
Perheyritykset toivovat koronatestejä ja matkailukuplia
Hallitukselta odotetaan lähipäivänä uusia linjauksia matkustusrajoituksiin.
Yrittäjän näkökulmasta, millaiset toimet olisivat tarpeen?
– Olen miettinyt niitä, täydellistä vapautta ei tietenkään voi olla, mutta lentokentille koronatestit. Karanteeni ei toimi turistisysteemissä, Anne Forsström vastaa.
Lapissa Levin Iglut aloitti kautensa eilen. Suomalaisvierailijat pelastavat syyskuun, mutta ulkomaalaisten varaukset ovat syksyn osalta peruuntuneet kokonaan. Matkailukuplasta toivotaan ensiapua ja sitä pitäisi saada nopeasti.
Kuinka hyvin tällainen matkailukupla onnistuisi?
– Uskon, että Suomi ja Suomen Lappi selviäisivät erittäin hyvin. Siltä osin minulla on levollinen mieli, kertoo Levin Iglujen markkinointijohtaja Katriina Moksi.
– Mielellään päätöksiä syyskuun aikana, että saisimme edes jonkin verran pelastettua joulumatkailua.
Levin Iglut on pitkälti riippuvainen ulkomailta tulevista asiakkaista, joita sen vieraista on noin 95 prosenttia.
Kesällä pohjoiseen suuntasivat suomalaiset, mutta Lapissa tilannetta ei pelasta hyvin mennyt heinäkuukaan.
– Valitettavasti ei juurikaan. Tuo kesän matkailu on, mitä tulee Levin alueeseen, edelleen lapsen kengissä talvikauteen verrattuna.
Lisäksi hintataso on kesäisin talvisesonkia huokeampi.
"Huvimatkailu ja työmatkailu erotettava toisistaan"
Eri tahoilla mietitään nyt keinoja, miten tilanne voitaisiin pelastaa. Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hännisen mukaan huvimatkailu ja työmatkailu tulisi erottaa toisistaan.
– Meidän pitäisi löytää pelisäännöt, että elinkeinoelämän ja yrityselämän kannalta välttämättömät asiantuntijat pääsisivät liikkumaan niin, että varmistettaisiin myös terveys, Hänninen sanoo.
– THL asetti liikennevalot: punaisia, keltaisia ja vihreitä maita. Vähintäänkin keltaisista maista voisi negatiivisella testituloksella päästä liikkumaan, ja sillä mahdollistettaisiin tänne tuleminen ja muualle meno.
Koti myyntiin
Annensoppi siirtyy aikanaan Heidi-tyttärelle, joka jo nyt huolehtii liikkeestä äitinsä kanssa.
Yritys perustettiin 40 vuotta sitten.
– Varsinainen juhlavuosi, Forsström naurahtaa.
Paikalliset asukkaat ovat osoittaneet auttamisen halua piipahtamalla liikkeessä. Selviytyäkseen matkamuistomyymälä tarvitsee kuitenkin turisteja. Käynnissä on selviytymistaistelu. Siihen kuului ensin laina ja nyt asunnon myynti.
– Sillä lainalla, minkä otin, selviämme ensi kevääseen. Kämpästä saa lisää. Näin varmaan pari vuotta pystyn venyttämään, jos ei mitään ihmeellistä tapahdu, Anne Forsström pohtii tulevaa.