Hallitus esittää valmiuslakiin hybridivaikuttamisesta uutta perustetta poikkeusoloille. Oppositiopuolueet korostavat etenkin itärajan turvaamista mahdollisilta hybridioperaatioilta.
Valmiuslaki on poikkeusolojen lainsäädäntöä, jota ei voi käyttää muulloin. Nyt hybridivaikuttamisesta on tulossa uusi peruste ottaa laki käyttöön.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoo, että Suomi ei voi keskeyttää turvapaikkahakemusten käsittelyä edes siinä tilanteessa, että rajalle masinoitaisiin turvapaikanhakijoiden ryntäys.
– Vaikuttaminen voisi kohdistua esimerkiksi julkisen vallan päätöksentekokykyyn, kriittiseen infrastruktuuriin, rajaturvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen tai turvallisuuteen, oikeusministeri Henriksson sanoi.
Hybridivaikuttamista olisi myös se, jos Venäjä masinoisi Suomen rajoille turvapaikanhakijoiden ryntäyksen. Valko-Venäjä toimi näin omilla rajoillaan viime syksynä.
Suomessa riskit erilaiselle Venäjän vaikuttamiselle ovat kasvaneet sitä mukaa, kun keskustelu Nato-jäsenyydestä on edennyt.
– Erityisesti hybridivaikuttamisen riski on kasvanut merkittävästi, Henriksson sanoi.
Jatkoselvittelyyn hallitukselta jäi yhä se, miten maahantulon poliittinen hyödyntäminen voitaisiin estää tai ehkäistä lisätoimivaltuuksilla, Henriksson kertoi. Selvittelyyn liittyy lausuntokierros ja keskustelut EU-komission kanssa, koska kyse on perus- ja ihmisoikeuksista.
Lue myös: "Valmiuslain täydentäminen ei voi odottaa kokonaisuudistusta" – Kokoomus: "Esitys on rampa"
Kovimmat keinot jäivät puuttumaan
Vaikka kovimmat keinot puuttua masinoituun maahantuloon jäivät toistaiseksi uupumaan, hallituksen tuore esitys sisältää tiettyjä toimivaltuuksia.
Laki velvoittaisi uusissa poikkeusoloissa esimerkiksi kuljetuspalveluiden järjestäjän tekemään viranomaisten ehdottamia kuljetuksia. Niin ikään rakennusten tai huoneistojen omistajille tulisi velvollisuus luovuttaa tilojaan Maahanmuuttoviraston käyttöön.
Hybridivaikuttaminen antaisi mahdollisuuden aktivoida kaksi kolmasosaa nykyisestä valmiuslaista. Kyse olisi muun muassa hyödyketuotannon, jakelun ja energiahuollon varmistamisesta.
Näihin kuuluisi myös puuttumista sosiaaliturvaan, sosiaali- ja terveydenhuollon turvaamista, tieto- ja viestintäjärjestelmien sekä kuljetusten turvaamista ja palvelussuhteen ehtoja.
Hankkeessa ei ole kyse pelkästään jo laista löytyvien kohtien hyödyntämisestä.
– Lakiin lisättäisiin uusi pykälä, jonka tarkoituksena on turvata väestölle välttämättömien elintarvikkeiden ynnä muiden saaminen tilanteessa, jossa esimerkiksi pankki- ja luottokortit eivät häiriön takia toimisi, Henriksson sanoi.
Lakiin tulisi myös uusi luku rajaturvallisuuden ja yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisestä uusissa poikkeusoloissa.Keinoja rajalle
Esitettävät uudistukset toisivat lisätoimivaltuuksia rajaturvallisuuden sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi hybridivaikuttamisen aikana.
– Näitä ovat esimerkiksi mahdollisuus poiketa palvelussuhteen ehdoista ja rajoittaa irtisanomisoikeutta Rajavartiolaitoksessa, sisäministeri Krista Mikkonen kertoi.
Hallitus voisi myös asettaa liikkumis- ja oleskelurajoituksia sekä velvoittaa julkaisijoita julkaisemaan Rajavartiolaitoksen tiedotuksia. Rajavartiolaitoksen reserviläisiä olisi mahdollista määrätä palvelukseen asevelvollisuuslakiin ehdotettavalla täydennyksellä.
Nykyisen rajavartiolain mukaan hallitus voi jo päättää rajanylityspaikan sulkemisesta määräajaksi tai toistaiseksi eräissä tilanteissa. Rajanylityspaikan sulkemisella ei saa kuitenkaan estää kenenkään oikeutta kansainvälisen suojeluun.
Oppositio hiillostaa hallitusta kiirehtimään rajapykäliä, jotta itäraja saadaan tarvittaessa kiinni
Oppositiopuolueet, etunenässä perussuomalaiset ja kokoomus, hiostavat hallitusta kiirehtimään täydentäviä rajapykäliä valmiuslain muutosesitykseen, jotta itäraja turvataan mahdollisilta hybridioperaatioilta.
Oppositio syytti eduskunnan kyselytunnilla hallitusta kovin sanoin siitä, että se toi esityksen eduskuntaan torsona, vaikka aikaa pykälien valmisteluun olisi ollut puoli vuotta.
– Tärkeysjärjestyksenne on suorastaan irvokas, tylytti muun muassa perussuomalaisten Mauri Peltokangas.
Perussuomalaisten lisäksi kokoomus vaati, että rajat on saatava kiinni ja turvapaikan hakeminen pystyttävä keskeyttämään tilanteessa, jossa Venäjä ohjaisi Suomen rajalle turvapaikanhakijoita hybridivaikuttamismielessä.
– Nyt pitää kaikki Suomen heikkoudet korjata. Nyt on viimeistään sen aika. Tarvitaan jämäkämpi pykälä, jotta tarvittaessa itäraja tai joku muu raja saadaan täysin kiinni myös turvapaikanhakuoikeuden osalta, patisti Antti Häkkänen (kok.).
Peltokangas epäili, että hallitus poisti rajaturvallisuutta koskevat pykälät valmistelusta poliittisista syistä.
– Ilmeisesti vihreille ei kelvannut, hän vihjaisi.
"Ihmeellistä että vuodetaan asiakirjoja"
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmetteli, että täydennysten jälkeenkään lakiin ei olisi tulossa turvapaikkahakuoikeuden keskeyttämistä, vaan turvapaikan hakemisen keskittäminen yhteen paikkaan.
Henriksson lupasi, että pykälät tuodaan eduskuntaan muutaman viikon kuluttua, kun komissiolta on saatu vihreää valoa. Komission kanssa on keskusteltava, koska Suomen itäraja on myös EU:n ulkoraja, hän perusteli.
Henrikssonin mielestä on ihmeellistä, että perussuomalaiset eivät näe kokonaisuutta.
– On myös ihmeellistä, että teiltä vuodetaan asiakirjoja julkisuuteen, hän kivahti.
Henriksson sanoi lähtevänsä siitä, että myös sisäministeriössä uudistetaan saman tien rajavartiolakia, "koska nämä käyvät nyt käsi kädessä tästä eteenpäin".