Hyökkäys Ukrainaan tiedettiin tunnilleen, arvioi Pekka Toveri – mitä kaikkea tiedustelutiedot kertovat?

9:28imgMistä sotauutisissa usein mainittu tiedustelutieto tulee? Pekka Toveri vastaa.
Julkaistu 19.01.2024 19:22
Toimittajan kuva

Lala Ylitalo

lala.ylitalo@mtv.fi

Hyökkäys Ukrainaan tiedettiin viikkoja etukäteen tiedustelutietojen avulla, kertoo entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri.

Päivittäin olemme tottuneet kuulemaan ja lukemaan uutisotsikoita, joiden mukaan "tiedot on saatu brittitiedustelulta, Yhdysvaltojen tiedustelu on antanut varoituksen".

Tiedustelutietoihin pohjautuvat arviot siitäkin, kun kuulemme, että Suomen itärajalla saattaa odottaa keväämmällä uusi tulijoiden aalto.

Puolustusvoimien entisen tiedustelupäällikön Pekka Toverin mukaan osa keinoista on pysynyt samana maailmansotien ajalta, mutta rinnalle on tullut paljon uutta. Toverin mukaan tänä päivänä esimerkiksi avoimet tietolähteet ovat entistä tärkeämpi keino.

– Avoimista tietolähteistä löytyy valtava määrä tietoa internetistä. Niillä voidaan saada hyvinkin paljon tietoa tarvittaessa.

– Löytyy satelliittitiedustelua, erilaista kuvaustiedustelua, tekstitiedustelua, eli keinovalikoima on mittava.

Lue myös: FT: Venäjä suunnittelee mahdollisesti suurhyökkäystä

Mutta myös perinteisellä vakoilutiedustelulla on edelleen suuri merkitys.

– Henkilökohtaiset tapaamiset tulevat entistä tärkeämmäksi. Se, että saa jonkun organisaation, joka on siellä sisäpiirissä kuuntelemassa ja näkemässä tietoa, on merkittävä tiedusteluväline edelleen. 

"Hyökkäys Ukrainaan tiedettiin viikkoja etukäteen"

Nykypäivänä tiedustelun merkitys korostuu esimerkiksi Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan. Toverin mukaan mittavalla tiedustelutiedolla on suuri merkitys Ukrainan tähänastiseen menestykseen, etenkin kun huomioidaan Venäjän ylivoima. 

– Jos kriisi uhkaa, tiedustelun avulla voidaan saada ennakkovaroitus, että nyt on tulossa vaikeuksia. Esimerkiksi Ukrainaan kohdistuneessa hyökkäyksessä useita viikkoja etukäteen läntiset tiedustelupalvelut varoittivat, että Venäjä on hyökkäämässä ja melkein tunnilleen kertoivat, milloin on hyökkäämässä, Toveri kertoo.

– Sitten kun sota on käynnissä, tiedustelu on edelleen aivan keskeistä siinä, miten joukkoja ja tulta käytetään, hän jatkaa.

Ylipäätään tiedustelutiedon rooli on yksi keskeisimmistä puolustuslaitosten toiminnalle.

– Tiedustelulla luodaan perusteet sille, miten asevoimaa kehitetään. Katsotaan, miten mahdolliset uhkaajat kehittyvät, miten niiden suorituskyky kehittyy, minkälaista teknologiaa ja taktiikkaa ne käyttävät. Sillä rakennetaan omaa puolustuskykyä, Toveri summaa.

Katso Pekka Toverin haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös: Baltian maat vahvistavat Venäjän ja Valko-Venäjän-vastaisia rajojaan

Kommentti: Suomi hurahti NATO-uskoon – tuliko meistä hetkessä sotahullu kansa?

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota