Hyppää pois oravanpyörästä

Julkaistu 28.09.2008 16:55(Päivitetty 09.12.2009 12:53)

Downshiftaajille vapaa-aika on luksusta

Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Downshiftaajat vaihtavat hyväpalkkaisista, mutta kiireisistä töistään huonommin palkattuihin hommiin, joissa kuitenkin on enemmän vapaa-aikaa. Heille vapaa-aika on luksusta, josta halutaan kuitenkin myös nauttia nyt eikä joskus koittavassa tulevaisuudessa.

Tämän ihmisryhmän erottaa monista muista se, että he toden teolla ryhtyvät tuumasta toimeen eivätkä vain haaveile ajasta, jolloin voisivat viettää aikaansa lasten kanssa, kirjoittaa kirjan tai opetella purjehtimaan. Kaupan päälle tulee hyvä omatunto vihreistä vallinnoista: Uraputkessa kiitäessä kun kuluttaa usein aivan eri tavalla kuin viettäessä vapaata aikaisempaa laihemman lompakon kanssa.

Tarpeet lisääntyvät kilvan hyvinvoinnin kanssa. Esimerkiksi 50-luvulla kansa oli yli kolme kertaa köyhempää kuin nyt, mutta silti kaksi kolmesta on sitä mieltä, että heillä ei ole ikinä varaa hankkia kaikkea sitä mitä tarvittaisiin. Kaikki ei selity elinkustannusten nousulla.

Kulutusyhteiskunta rakentuukin juuri sen oletuksen varaan, että uusille tarpeilla on aina kysyntää. Downshiftaajat ovat kuitenkin valinneet toisin.

Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Joka viides tahtoo elää enemmän

Muutosta perustellaan monilla syillä. Yksi tahtoo omistautua enemmän perheelleen, toinen tuntee huolta kerskakulutuksesta, kolmas tahtoo elää tasapainoisempaa tai täydempää elämää. Kaikille on kuitenkin yhteistä tunne nykymenon järjettömyydestä ja päätös ottaa elämä omiin käsiin.

Vastoin odotuksia hyvin toimeentulevat kansalaiset eivät suinkaan ole olleet ainoina tai edes ensimmäisinä asialla. "Hidastajia" on ollut kaikissa yhteiskuntaluokissa ja kaikissa tuloryhmissä.

Joidenkin tutkimusten mukaan peräti 23 prosenttia länsimaisista ihmisistä on ryhtynyt sanoista tekoihin, eivätkä tässä luvussa edes ole mukana varhaiseläkkeelle, hoitovapaalle tai opintovapaalle jääneet ihmiset.

Työnantajapuoli on myös herännyt vastaamaan tähän huutoon. Eri maissa suositaan erilaisia käytäntöjä. Meillä tunnetaan sapattivapaa, ja osapäiväinen hoitovapaa eli lyhennetty työaika on käytössä monessa perheessä. Työnantajalla ei ole oikeutta kieltäytyä viimeksi mainitusta muuta kuin painavista syistä.

Muutamissa maissa perheellisellä työntekijällä on halutessaan oikeus kieltäytyä aikaisista aamuvuoroista ja myöhäisistä iltavuoroista, ja esimerkiksi New South Walesissa Australiassa opettajat ovat voineet sopia 20 prosentin leikkauksesta kuukausipalkkaansa ja saada vastineeksi joka viidennen vuoden vapaaksi.

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Äiti pudottautui uraputkesta

Todellinen downshiftaaja on kuitenkin monen mielestä vasta sellainen, jonka ratkaisu on pysyvä.

Tämä tarkoittaa käytännössä melko suurta muutosta elämänasenteissa, joten tilapäiset ratkaisut toimivat usein "pehmeänä laskuna" toisenlaiseen elämänmuotoon.

31-vuotias viestintäpäällikkö Anna-Kaarina kertoo palanneensa hoitovapaalta töihin vain huomatakseen, että kaikille on parempi, jos äiti jää kotiin:

– Meillä on neljä lasta, 9-vuotiaat kaksoset, 6-vuotias ja vielä 3-vuotias kuopus. Olin kotona vuosikaudet mutta kädet täynnä työtä. Kuopuksen täytettyä kolme vuotta olin kurkkuani täynnä ainaista sentinvenyttämistä ja lähdin tyytyväisenä töihin, Anna-Kaarina sanoo.

– Kärsin kuitenkin koko ajan huonosta omastatunnosta. Ajattelin sen menevän ohi kunhan lapset tottuisivat tarhaan ja eskariin. Niin ei kuitenkaan käynyt vielä parinkaan työssäolovuoden aikana. Vaikka palkkapussi oli mukavan pullea ja oli kiva päästä käymään taas välillä kaupoissakin, jokin oli vialla, ei vain lasten vaan itsenikin kannalta. Olin huomaamattani kypsynyt toteuttamaan nuoruuteni unelman yksinkertaisemmasta elämästä, hän jatkaa.

Shutterstock

Kuvan nainen ei liity juttuun. Kuva: Shutterstock

Luottokortti kahtia?

Pian tämän jälkeen Anna-Kaarina irtisanoutui työpaikastaan ja perhe muutti omakotitalosta "omakotimökkiin" eli kaupungin laidalla sijaitsevaan pieneen taloon. Linja-auton päätepysäkki sijaitsi ihan talon kulmalla, joten myös perheen kakkosauto pantiin myyntiin. Lapset jatkoivat samassa koulussa ja samassa esikoulussa, jonne linja-autolla pääsi kätevästi lähes ovelta ovelle, ja Anna-Kaarina herätti uudestaan henkiin neulontaharrastuksensa. Pian olohuoneen nurkasta oli eristetty hänelle työhuone ja hän myi käsitöitään netin välityksellä.

– Rikastumaan sillä ei pääse, Anna-Kaarina myöntää. Joinakin kuukausina meillä on suoranainen rahapula, mutta vastineeksi olen saanut jotakin mittaamattoman arvokasta: oman perheeni arkipäivän. Lisäksi olen saanut terveyteni takaisin: entisessä elämässäni minua vaivasivat kaikenlaiset kivut ja kolotukset, mutta nyt en ole tarvinnut edes päänsärkylääkettä yli kolmeen vuoteen.

Kiinnostuitko downshiftaamisen ajatuksesta? Sitä on helppo soveltaa. Liikkeelle pääset esimerkiksi liittymällä huhtikuisen "Kansainvälisen Downshiftin-viikon" viettäjiin tai tutustumalla tämän liikkeen käytännönläheisiin Top 10 -ohjeisiin. Viimeksi mainittuihin kuuluvat esimerkiksi seuraavat ohjeet:

– Leikkaa luottokorttisi kahtia.

– Listaa viikko-ostoksesi ja vedä kolme turhinta ostosta yli seuraavan kerran kauppalistastasi.

– Sulje tänään tv ja vietä iltasi pelaten pelejä ja keskustellen.

Lisätietoja:

http://www.downshiftingweek.com/

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle