Toisen kakka on toisen lääke. Niin hauskalta kuin tämä saattaakin kuulostaa, voidaan viidellä kilolla terveen ihmisen ulostetta hoitaa yli sataa potilasta, kertoo CNN.
OpenBiome on pieni laboratorio Luoteis-Bostonissa. Laboratoriossa on tavanomainen vessakoppi, jonne matkustetaan matkankin takaa.
Miksikö? Koska vessassa ulostetulla kakalla voidaan pelastaa ihmiselämiä.
Kakka kulkee tiukan sihdin läpi
Kaikkien kakka ei kuitenkaan ole arvokasta. Kriteerit luovuttajalle ovat nimittäin varsin tiukat.
Hakija ei voi olla ylipainoinen eikä hän saa käyttää huumeita tai antibiootteja. Jos luovuttaja on matkustanut alueella, jossa infektioriski on suuri tai hänellä on vastikään otettuja tatuointeja, voi hän huuhdella arvottoman ulosteensa pöntöstä alas.
Vaikka luovuttaja täyttäisi kaikki kriteerit, on peli edelleen kovaa. Vain noin kolme prosenttia kaikista luovutetuista kakoista todetaan kyllin hyvälaatuisiksi.
Miksi sitten luovuttajan pitäisi nähdä kaikki tämä vaiva?
Ensinnäkin kakan luovuttaminen on tuottoisa bisnes: jokaisesta luovutetusta uloste-erästä maksetaan 40 dollaria eli noin 36 euroa. Ja toisin kuin verenluovutuksessa, kakkaa voi luovuttaa vaikka joka päivä.
– Luovuttajien löytäminen vie paljon aikaa ja vaivaa. Kun vihdoin löydämme luovuttajan, haluamme pitää hänet sitoutuneena ja korvata hänelle ajan, jonka hän kuluttaa luovutukseen, OpenBiomen tutkimusjohtaja Mark Smith sanoo.
Tällä hetkellä luovuttajajonossa jatkokokeita odottaa 6000 bostonilaista, joista todennäköistesti alle 200:n uloste kelpaa luovutettavaksi.
Miksi hyvä kakka on arvokasta?
Toinen, tärkeämpi syy luovuttaa ulostetta, on ihmishenkien pelastaminen.
Hyvälaatuisella ulosteella taistellaan Clostridium difficile -suolistobakteereja vastaan. Vakavaa ripulia aiheuttava bakteeri tappaa 15 000 amerikkalaista vuosittain ja sairastuttaa puoli miljoonaa ihmistä.
Tätä viheliäistä suolistobakteeria vastaan taistellaan hyviä bakteereja sisältävällä ulosteella. Kun hyvälaatuinen ulostesiirrännäinen istutetaan sairastuneeseen henkilöön, hyvät bakteerit ryhtyvät taistoon Clostridium difficile -bakteereja vastaan.
Jopa 90 prosenttia ulostesiirrännäisen saaneista parantuu.
– Potilaat kokevat suuren muutoksen, kun he sairaina käyvät vessassa noin 20 kertaa päivässä ja seuraavana päivänä suolen toiminta on jo normaali, tutkimusjohtaja Smith sanoo.
Pehmeä pötkö hakusessa
Luovuttajiksi kelpuutettujen valioyksilöidenkin on pidettävä huolta kakastaan – siis ruokavaliostaan. Kaikenlainen uloste ei nimittäin kelpaa luovutukseen.
Liian kuivaa kakkaa ei voida prosessoida, liian vetelä kakka taas vihjaa ruoansulatuselimien tulehdukseen.
A-luokan kakkaa luonnehditaan "makkaran tai käärmeen kaltaiseksi pehmeäksi pötköksi".
Pehmeä pötkö kauhotaan muovipussiin ja päälle lisätään suolavesiliuos. Ulostetta pyöritetään "jumbo mix" -sekoittajalaitteessa, joka erottelee ulosteesta kuidut. Tämän jälkeen hyvälaatuinen uloste on hyvien bakteerien rikastamaa nestettä.
Neste siirretään pulloihin, joita yhdestä ulosteesta saadaan yleensä täytettyä neljä. Pullojen bakteerikanta skannataan vielä kertaalleen ennen kuin ne jäädytetään odottamaan siirtoa sairaalaan.