Täydellinen uloste voisi pelastaa henkiä – tutkijat etsivät nyt superkakkaluovuttajia

Tiedemiehet uskovat, että tiettyjen ihmisten uloste sisältää ideaalin sekoituksen suolistotaudeista parantavia bakteereja. Ulosteen ominaisuus tekee näistä ihmisistä superluovuttajia, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Nyt vaan pitäisi enää selvittää, millaista ideaali uloste on.

Sellaisesta toivotaan apua sairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin, MS-tautiin ja astmaan, sekä tilanteisiin, joissa potilaan omat ”hyvät” suolistobakteerit ovat tuhoutuneet esimerkiksi antibioottien vuoksi.

Ulosteen luovuttajan tulee olla terve, eikä hänellä saa olla sairauksia. Tutkijat toivovat, että tällaisten ihmisten bakteeriflooria selvitettäisiin tarkemmin, jotta superluovuttajat löydettäisiin paremmin.

Suolistossamme on miljoonia bakteereja. Jokaisen ihmisen suoliston bakteerifloora eli mikrobiomi on erilainen.

Superluovuttajalla suuri määrä suolistobakteereja?

Uusiseelantilaisen Aucklandin yliopiston molekyylibiologian asiantuntija, tohtori Justin O’Sullivan huomasi Frontiers in Cellural and Infection Microbiology -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessaan, että suuri määrä erilaisia mikrobeja ulosteessa saattaa olla merkki superluovuttajasta.

Runsas bakteerifloora näyttäisi olevan yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka johtavat onnistuneeseen ulostesiirron lopputulokseen. Mikäli luovuttaja on sopiva, kehittyy ulosteensaajan suolistossa monimuotoinen bakteeriyhteisö.

Paljon näyttäisi kuitenkin riippuvan myös siitä, kuinka hyvin ulosteen luovuttaja ja ulosteensiirron saaja sopivat hyvin yhteen.

Bakteeritonkin uloste hyödyllistä

Saattaa myös olla, että kaikki ei ole kiinni ulosteen mikrobiomista. O’Sullivan kertoo tapauksista, joissa uusiutuva ripulia aiheuttava tulehdus on parannettu ulostesiirteellä, josta kaikki elävät bakteerit on suodatettu pois. Uloste sisältää silti DNA:ta ja viruksia, jotka voivat olla hyödyksi siirteen saajalle.

– Nämä virukset saattavat vaikuttaa siirrettyjen bakteerien ja muiden mikrobien eloonjäämiseen sekä aineenvaihdunnalliseen toimintaa, O’Sullivan sanoo BBC:lle.

Lähde: BBC 

Lue myös:

    Uusimmat