Suomalaiset toivovat televisio-mainoksilta lisää iskevyyttä. Ne saisivat olla nykyistä lyhyempiä, mutta edelleen hauskoja. Katsojien aliarvioiminen liian "helpoilla" mainoksilla ärsyttää, mutta toisaalta vaikeaselkoisuuskin on haitta.
Mainokset ja väkivalta eivät sovi katsojien mielestä yhteen edes huumorimielessä. Mainos, jossa ensin ammutaan ihminen ja sen jälkeen nautiskellaan jäätelöä kummastuttaa, mutta se onkin jo kielletty. Vanhemmat katsojat arvostavat asiallisuutta. Tuotteen pitää olla selkeästi esillä ja mainoksen on mielellään kerrottava siitä kuluttajan kannalta oleellisia asioita.
-Ei nykyisiä mainoksia enää tavallinen ihminen ymmärrä, sanoo toppatakkiin pukeutunut iäkkäämpi herra kauppakeskuksessa. Häntä, kuten monia muitakin kummastuttaa Volkswagenin mainos, jossa hiiri pyörii juoksupyörässä. Miksi se siinä pyörii, mitä sillä halutaan sanoa autosta?
Tuore kautta Suomen tehty katukysely mainoksista esiteltiin mainosväelle tarkoitetussa seminaarissa Helsingissä. Seminaarin järjestivät Mainostajien liitto, SATU ry sekä Suomen Markkinointiliitto.
Mainosten tulkinta viihdyttää
Toiset ovat tehneet mainosten tulkinnasta eräänlaisen pelin. Parisuhdetta elävöittää, kun voi iltojen ratoksi arvailla, mitä kussakin mainoksessa mainostetaan ja miten.
-Ne City-Marketin polkupyörät ihmetyttivät minua kauan. En ymmärtänyt mitä siinä mainostetaan, kun piha on täynnä pyöriä ja marketista saa lisää..., kertoo nuorehko mies.
-Inhosin ensin Keiju-mainosta, kunnes tajusin että sehän on hauska, sanoo keski-ikäinen nainen.
Nuoret toivovat enemmänkin mielikuvamainontaa, mutta sen pitää olla nokkelaa. Tuote voi vallan hyvin pysyä kokonaan pois mainoksesta tai korkeintaan ilmestyä merkkinä lopussa.
-Ei saisi aliarvioida katsojia, jujun sisältävät mainokset ovat parhaita, vinkkaa nuori nainen.
Selittävät tekstitkin saattavat pilata hyvän idean, joka on jo oivallettu kuvista.
-Mutta monet maksajat haluavat, että asiat väännetään rautalangasta, puolustautuu yksi seminaariväen joukosta.
Ei liene uutta, että suomalaisia ärsyttävät eniten vaippa-, terveysside- ja pesuainemainokset. Heleä "Omo-infosta päivää" saa niin oululaisen kuin helsinkiläisen tv:n töllääjän lähes raivon partaalle, mikä merkitsee, että mainoksen takana on erään sortin nero.
Häntä ei kiinnosta katsojien älykkyysosamäärä, vaan se, että mainos ylipäätään muistetaan. Silloin se on tehonnut eli niin sanotusti ajanut asiansa.
Huumori on parasta
Hyvä mainoshuumori kolahtaa katsojiin kaikkialla maailmassa. Ne voivat olla kansallisiin piirteisiin perustuvia, kuten Valion "Hän ei ole koskaan juonut maitoa-ja sen huomaa"-mainos. Tai ne voivat olla kansainvälisiä.
-Silloin yleensä elekieli on se, joka herättää huomiomme, koska muiden kansalliset rituaalit eivät välttämättä ole meille tuttuja, kertoo brittiläinen mainostoimiston johtaja Paul Donnelly.
Donnellyn suomalainen esimerkki kansainvälisenä hauskuttajana on Postin mainos, jossa mummun onnittelukortti soi hotellin aulassa ja japanilaiset liikemiehet kaivavat taskuistaan kännykät.
Tanskalaisessa esimerkissä mies ryhtyy niistämään, mutta juuri kun hän turauttaa kaksin käsin pitelemäänsä kangasnenäliinaan tulee toinen mies ja vetäisee ilkikurisesti liinan pois. Sanoma kuuluu: "Jos elämäsi on tylsää, pelaa jalkapalloveikkausta."
Japanilaisessa mainoksessa animaatiosarvikuono ravistelee sadoittain loisia pois selästään. Kun pökertyneet loiset heräävät maasta ne paljastuvat ihmisiksi, jotka virottuaan juoksevat sarvikuonon perään. Lopussa mainostetaan pikanuudeleita kovaan nälkään.
-Japanissa ihmisiä jouduttiin viemään lääkäriin, kun he putoilivat tuoleiltaan tälle mainokselle nauraessaan, kertoo Donnelly.
Seksuaalisten mielikuvien ja huumorin hyödyntäminen saattaa naurattaa tai suututtaa.
Suomalainen viimeisimpiin lukeutuva oivallus on vaimon postitse tilaama sauvasekoitin, joka paketissa täristessään synnyttää sisällöstä tiettyjä mielikuvia niin mainoksen miehissä kuin katsojissakin.
Ranskassa mielikuvaa hyödynnetään ronskimmin. Naisen käsi sivelee pientä Perrier-pulloa, joka paisuu ja paisuu, kunnes korkki irtoaa ja juoma suihkuaa ilmaan.
(STT)