Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Hans Välimäen villi idea: Lehmiä Espalle

11:36imgKatso videolta Kespron johtaja Mika Halmesmäen sekä keittiömestari Hans Välimäen haastattelu.
Julkaistu 27.04.2025 09:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Keittiömestari Hans Välimäki elävöittäisi Helsingin keskustaa astetta luovemmillakin ratkaisuilla. 

Kespro selvitti maaliskuussa 2025 suomalaisten näkemyksiä maamme ravintolakulttuurista, ravintola-alan tarjonnasta ja vetovoimasta.

Huomenta Suomessa käsiteltiin perjantaina selvityksen tuloksia ja keskusteltiin aiheesta Kespron johtaja Mika Halmesmäen sekä keittiömestari Hans Välimäen kanssa. 

Keskeisin havainto oli ehkä se, että alueellisia eroja ei juurikaan ole. Eli ihmiset lähtökohtaisesti ympäri Suomen ajattelevat ravintolaruokailusta samalla tavalla, Halmesmäki totesi selvityksen lopputulemasta.

Sen sijaan eri sukupolvien välillä havaittiin olevan eroja suhtautumisessa ravintoloissa käymiseen.

– Nuoret kaipaavat entistä enemmän arkeen sopivaa ravintolaruokaa, kun taas vanhemmilla ikäpolvilla ravintolakulttuuri on juhlapainoitteisempaa.

Lue myös: Suomalaisravintolaa ylistettiin suositussa amerikkalaisohjelmassa: "Todella hyvää, herranjestas!"

Mallia Tanskasta?

Keittiömestari Hans Välimäki allekirjoittaa ilmiön. Välimäki on havainnut, että nuorempi ikäpolvi tulee mielellään tapaamaan toisiaan ravintoloihin ja syömään rennosti. Alkoholia ei nautita välttämättä ollenkaan.

Monen ravintolan haasteena on nykypäivänä kuitenkin kaupunkien keskustojen autioituminen. Miten ihmiset saadaan liikkeelle ja käymään ravintoloissa?

Hans Välimäen mukaan ravintolakulttuurissa voitaisiin ottaa esimerkkiä muun muassa Tanskasta ja siellä erityisesti Kööpenhaminasta. Maassa tehtiin vuosia töitä sen eteen, että makkaraperunakulttuurista noustiin kulinarismin huipulle. 

Lehmiä ja poroja Espalle

LIONNE-pressi-10Hans Välimäen ja kumppaneiden uusin ravintola Brasserie Lionne avautuu vappuna Helsingin Pohjoisesplanadille.Jarno Jussila

Välimäki toivoisi Helsingin keskustaan muun muassa autoilua helpottavaa keskustatunnelia ja parkkihalleja, johon ihmiset voisivat pysäköidä jopa ilmaiseksi muutaman tunnin ajaksi. 

– Voitaisiin tehdä Esplanadille kävelypuisto. Miettikää, jos siinä kesällä olisivat vaikka Viikin tutkimustilan lehmät ja siinä olisi vaikka vieressä jalostuslaitos, jossa tehtäisiin lehmien maidosta jengille jäätelöä.

Talvella samaisessa puistossa voisi Välimäen mukaan olla poroja lumimaisemineen.

– Helsingin keskusta olisi täynnä porukkaa, Välimäki muun muassa visioi. 

Miten ravintolakulttuuri saadaan Suomessa kukoistukseen? Katso videolta Kespron johtaja Mika Halmesmäen sekä keittiömestari Hans Välimäen haastattelu.

Lue myös: Hans Välimäki laittaa kaurapuuroon yllättävää kastiketta: "Hauska makuyhdistelmä"

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat