Aidon hopean tunnistaa siitä, että se ajan mittaan tummuu jonkin verran. Hopea reagoi herkästi ilman epäpuhtauksiin. Paras lääke hopeisten aterimien tummumista vastaan on niiden käyttö.
Tummumista voidaan myös estää säilyttämällä pöytähopeat suojattuina omissa laatikoissaan tai hopean säilytyspusseissa. Tietyt ruoka-aineet ovat haitallisia hopealle. Esimerkiksi majoneesi ja kananmuna tummentavat hopeaesineitä, kun taas viinin happo syövyttää niiden pintaa.
Hoida hopeaa hellästi
Hopeaesineet voi pestä joko käsin tai koneessa. Tärkeintä on, että esineet kuivataan huolellisesti pesun jälkeen, jolloin pintaan ei jää kalkkitahroja. Kun käytät hopeitasi usein ja säilytät niitä oikein, ne eivät juurikaan tummu.
Tummuneet hopeat saat kuitenkin puhtaaksi vaivattomasti oikeilla aineilla. Aloita tummumien puhdistus huuhtomalla irtolika ja pöly juoksevalla vedellä. Käsittele sen jälkeen esineet hopeanpuhdistusaineella, huuhtele hyvin ja kuivaa huolellisesti.