IAEA:n johtaja Kurskin voimalasta: Tilanne on vakava ja ydinonnettomuuden riski on olemassa

IAEA:n valtuuskunta vieraili Venäjän Kurskin ydinvoimalassa tiistaina arvioidakseen sen riskit lähellä rintamaa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi tiistaina vierailtuaan Venäjän Kurskin ydinvoimalassa, että ydinonnettomuuden riski on olemassa ja tilanne on vakava. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

– Alueella on ilmennyt ydinonnettomuuden vaara tai sen mahdollisuus, Grossi sanoo.

Venäjä väittää, että Ukrainan joukot olisivat toistuvasti hyökänneet voimalaitokseen. Sotatoimet ydinvoimalan läheisyydessä ovat lisääntyneet Ukrainan hyökättyä alueelle elokuussa. Ukrainan joukot ovat tällä hetkellä noin 40 kilometrin päässä laitoksesta.

Ukraina ei ole vielä vastannut syytöksiin.

Grossi kertoi lehdistötilaisuudessa, että voimalaitos on erittäin haavoittuvainen, koska sillä ei ole suojakupolia.

Grossin mukaan olisi liioittelua verrata Kurskia Tshernobyliin, jossa vuoden 1986 onnettomuus aiheutti räjähdyksen ja levitti radioaktiivisen pilven useiden maiden ylle.

– Mutta kyseessä on sama reaktorityyppi, eikä erityistä suojaa ole. Ja tämä on erittäin, erittäin tärkeää. Jos ytimeen kohdistuu isku, materiaali on siellä ja seuraukset voivat olla äärimmäisen vakavat.

Hän sanoo laitoksen toimivan tällä hetkellä lähes normaalisti, mutta tämä tarkoittaa, että sen turvallisuustilanne on myös entistä vakavampi.

Venäjän valtion ydinenergiayhtiö Rosatom kertoo Grossin varmistaneen, että laitoksen kolmosreaktori toimii suunnitellulla kapasiteetilla, kun taas nelosreaktori on ollut suunnitellussa huollossa sunnuntaista lähtien. Hänelle esiteltiin myös rakenteilla oleva uusi reaktori, yhtiö kertoo.

Muokattu kello 21.40: Korjattu vuosilukua. Tshernobylin onnettomuus tapahtui vuonna 1986, ei vuonna 1984.

Lue myös:

    Uusimmat