ICJ: Israelin on tehtävä kaikki voitava kansanmurhan estämiseksi

Israelin on tehtävä kaikki voitava estääkseen kansanmurhaan johtavat toimet Gazassa, määräsi Kansainvälinen tuomioistuin ICJ tänään perjantaina. Päätöksen mukaan Israelin on myös estettävä yllytys kansanmurhaan ja rangaistava siitä.

Lisäksi tuomioistuin linjasi, että Israelin on sallittava humanitaarinen apu Gazan kaistalle. ICJ ei kuitenkaan määrännyt Gazan kaistalle tulitaukoa, mitä monet tahot olivat odottaneet.

Kansainvälinen tuomioistuin on YK:n tärkein oikeudellinen toimija.

Tuomioistuimen päätös on välipäätös laajemmassa, Etelä-Afrikan alulle panemassa jutussa, jossa maa katsoo, että Israelin sotatoimet Gazassa ovat kansanmurhanomaisia. Israel on jyrkästi kiistänyt syytökset kansanmurhasta.

Tässä vaiheessa ICJ ei pohtinut, toteuttaako Israel todella kansanmurhaa Gazassa. Tuo prosessi kestää useita vuosia.

Etelä-Afrikka kiitti perjantain päätöstä tuoreeltaan ja kutsui sitä ratkaisevaksi voitoksi kansainväliselle oikeudelle. Etelä-Afrikka luonnehti tuomioistuimen päätöstä myös merkittäväksi virstanpylvääksi etsittäessä oikeutta palestiinalaisille.

Israel aloitti sodan Gazassa sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas oli tehnyt verisen hyökkäyksen Israeliin lokakuussa. Hamasin iskussa kuoli yli 1 100 ihmistä. Gazassa on kuollut Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan vähintään 25 700 ihmistä.

Hamas ylisti, Israel syytti vääristelystä

Euroopan unioni ilmoitti perjantaina, että se haluaa "välittömän täytäntöönpanon" ICJ:n tuomiolle, jonka mukaan Israelin on estettävä kansanmurhaan johtavat toimet Gazassa.

– Kansainvälisen tuomioistuimen määräykset sitovat osapuolia ja niiden on noudatettava niitä. Euroopan unioni odottaa määräysten täydellistä, välitöntä ja tehokasta täytäntöönpanoa, EU sanoi lausunnossaan.

Hamas ylisti perjantaina YK:n keskeisen tuomioistuimen päätöksiä tärkeiksi. Hamas katsoo, että ne "edistävät Israelin eristämistä".

– Tämä tärkeä askel vie eteenpäin Israelin Gazassa tekemien rikosten paljastamista, äärijärjestö sanoi lausunnossaan.

Israel on puolestaan tyrmännyt syytteet kansanmurhasta Gazassa "räikeästi vääristeltynä tarinana". Israel tulkitsee, että jos kansanmurhatoimia on tehty, niiden uhrina oli Israel ​​7. lokakuuta Hamasin hyökkäysten aikana.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu leimasi ICJ:n perjantain päätöksen jälkeen Etelä-Afrikan aloittaman oikeusjutun "törkeäksi". Hän oli jo tätä ennen vihjannut, että Israel ei noudattaisi mitään määräyksiä. Netanjahun mukaan "kukaan ei estä meitä", ei edes Haagin tuomio.

Israelin ICJ:ssä edustanut juristi Tal Becker muotoili kantansa hieman maltillisemmin.

– Israel ei tavoittele toimillaan Gazassa kansan tuhoamista, vaan suojelee omaa kansaansa, joka on hyökkäyksen kohteena useilla rintamilla.

Ovatko ICJ:n päätökset tehokkaita?

Haagissa Hollannissa sijaitseva Kansainvälinen tuomioistuin on perustettu vuonna 1945. Sen päätökset ovat laillisesti sitovia, mutta sillä ei ole valtuuksia panna niitä täytäntöön.

Esimerkiksi toissa vuoden maaliskuussa ICJ vaati Venäjää pysäyttämään hyökkäyksen Ukrainassa, mutta sitovasta päätöksestä huolimatta Venäjä on jatkanut tuhoisia iskujaan osana hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

Ainakin osa asiantuntijoista uskoo, että ICJ:n nyt antamilla päätöksillä on merkittävä symbolinen vaikutus, minkä lisäksi niillä voi olla konkreettisia seurauksia.

– Muiden valtioiden on paljon vaikeampaa jatkaa Israelin tukemista, jos puolueeton kolmas osapuoli havaitsee kansanmurhan vaaran. Muut maat voivat vetää sotilaallisen tai muun tukensa Israelilta tuon vaaran välttämiseksi, sanoi Juliette McIntyre, kansainvälisen oikeuden asiantuntija Etelä-Australian yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat