Pihallasi voisi olla kukikko – kuka saa keksiä sanoja suomen kieleen?

Kukikko
Voisiko kukikosta tulla virallinen sana suomen kieleen?Shutterstock
Julkaistu 08.04.2025 18:46

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Puutarhaliitto ehdottaa nurmikon rinnalle sanaa kukikko, mutta kuka saa keksiä uusia sanoja suomen kieleen? Entä kuka sanat hyväksyy?

Jos pihasi ei ole pelkkää nurmikkoa, vaan täynnä kukkivia kasveja ja monimuotoista kasvustoa, miksi sitä tulisi kutsua?

Puutarhaliiton paikallisyhdistysten kokouksessa ehdotettiin tällaiselle pihalle nimeä kukikko. Sana olisi samaa laatua kuin nurmikko, kivikko ja pusikko.

Lue myös: Miksi ollaan äimän käkenä tai nalkissa, entä mistä aasinsilta juontaa juurensa?

Liiton tiedotteen mukaan Kukikko-kampanjassa kannustetaan luonnon monimuotoisuutta tukevaan puutarhaharrastamiseen. Mutta voisiko kukikosta tulla virallinen sana suomen kieleen?

– Kukikko on hauska sana, joka on johdettu mallikkaasti kukka-sanasta, kuten mänty, männikkö, Kielitoimiston sanakirjan toimittaja Ilona Paajanen sanoo.

– Sanakirjantoimittajan näkökulmasta jää vain hieman epäselväksi, mikä on sanan motiivi: minkälaisen ilmaisuaukon se täyttää, eli onko sanalle todella tarvetta? Miten sanan tarkoite oikeastaan eroaa kukkaniitystä tai kukkakedosta, jotka ovat jo vakiintuneita suomen kieleen.

Lue myös: Ei mitään tekemistä räjähdysten kanssa – mistä oikeasti tulee sanonta "nukkua pommiin"?

Kuka saa keksiä sanoja?

Kotimaisten kielten keskus eli Kotus ei hyväksy tai hylkää suomen kielen uusiakaan sanoja.

– Kotimaisten kielten keskus ei ole kielen portinvartija. Seuraamme ja keräämme sanoja talteen sähköiseen sanatietokantaan. Sinne on lisätty myös kukikko, Paajanen sanoo.

– Kieli toimii ikään kuin orgaanisesti, ja viime kädessä aika ja kielenkäyttäjät itse näyttävät, mitkä sanatulokkaista jäävät käyttöön. Kotuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan hakusanoiksi otetaan tällaisia jo vakiintuneita ilmauksia.

Lue myös: Tiedätkö, mitä ovat kurkkumopo tai millenniaalisukat? 

Sanoja voi keksiä ja luoda kuka tahansa. Esimerkiksi kieltämme uudistanut Elias Lönnrot olisi halunnut, että sateenvarjon nimi on varataivas.

Kieli on puhujiensa omaisuutta, ei kenenkään yksittäisen ihmisen – ei edes sanakirjatoimittajan.

– Esimerkiksi tuotenimityyppisiä sanoja ideoidaan jatkuvasti, ja kääntäjät joutuvat kehittelemään uusien vieraskielisten ilmausten vastineita. Kotuksen kielenhuoltajat ja sanakirjantoimittajat neuvovat ja voivat auttaa näissä pohdinnoissa, mutta mitään virallista sanojen ehdotus- ja hyväksymisprosessia ei siis ole olemassa, Paajanen sanoo.

Lue myös: Tarkoittaako "verkkaisesti" nopeasti vai hitaasti?

Jotkin sanat elävät vain hetken

Kotus ei myöskään pidä kirjaa hauskoista sanaehdotuksista tai hyvistä ja huonoista uudissanoista. Kaikki "sanalöydökset" kirjataan tasaveroisesti nykysuomen sanatietokantaan.

Ehdottajalleen keksitty sana voi olla rakas luovan työn tulos. Aina se ei kuitenkaan juurru kieleen: jotkut uudet termit jäävät kansan käyttöön, toiset painuvat lopulta unohduksiin.

– Kielelle on muutenkin ominaista se, että jotkin sanat elävät kielessä vain hetken, kun taas toiset tulevat jäädäkseen.

Esimerkiksi monille tuttu mässy lisättiin Kielitoimiston sanakirjaan vuonna 2024.

Lue myös:

Skibidi? Sigma? Nuorisolla on omat Viljonsa ja Kummelinsa – ja niin sen pitääkin olla

Hox ja propsit, siis mitä? Suomen kielen asiantuntija avaa lausahdusten taustoja

Se tehtiin summamutikassa, eli miten? Tätä sana tarkoittaa

Katso myös: Ääniopas, lanit, tilausansa... Tunnistatko nämä sanat?

11:10imgTunnistatko nämä viime vuosien uudet sanat?

Tuoreimmat aiheesta

Suomen kieli