Ihastuitko älypuhelinta käyttävään simpanssiin? "Suloista" videota moititaan vakavin sanoin – tästä syystä siinä ei olekaan mitään söpöä

8:50img
Myös lapset kasvavat älypuhelin kädessään. Tämä huolestuttaa suomalaisvanhempia.
Julkaistu 30.04.2019 15:58

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Vaikka video älypuhelinta käyttävästä simpanssista olisi suloinen, ei laite kuulu villieläimen käteen. Sosiaalisessa mediassa kiertävä viraalivideo voi vahingoittaa simpansseja yleisestikin.

Instagramissa jaettu video älypuhelinta käyttävästä nuoresta simpanssista on kerännyt palvelussa jo yli 1 897 000 katselukertaa. Diginatiivilta vaikuttava simpanssi on selvästi ihastuttanut sosiaalisen median käyttäjiä.

Videolla simpanssi katselee Instagramissa videoita ja selailee sisältöjä tottuneen oloisesti. Erityisesti apinaa näyttävät kiinnostavat eläimiä esittelevät sisällöt.

– Tämä video sai minut lähes itkemään, kommentoi käyttäjä bendadonnn.

– Ne tietävät, miten selata Instagramia? Käsittämätöntä, jaimepsullivan kirjoittaa.

– Miksi hän on parempi käyttämään Instagramia kuin isovanhempani, kailah_casillas kysyy leikkisään sävyyn.

– Tämä video on uskomaton, ”aivan kuten me”, derektheler kommentoi.


Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Videon saatetekstissä kerrotaan, miten sen tarkoitus on saada ihminen rakastamaan villieläimiä ja ekosysteemejä. Kädellisiä tutkiva Jane Goodallin nimeä kantava instituutti on kuitenkin eri mieltä. Instituutti kritisoi videota tiedotteessaan voimakkaasti, ja sanoo sosiaalisessa mediassa leviävän viraalihitin itse asiassa vahingoittavan simpansseja.

Video edistää pahimmillaan salakuljetusta

Kritisoijien mukaan video on kamala ilmentyvä vankeudessa elävien simpanssien elämästä.

Tiedotteessa tutkija Jane Goodall muistuttaa, että simpanssit ovat hyvin sosiaalisia ja älykkäitä eläimiä, joilla on samanlaisia monimutkaisia tunteita kuin ihmisillä. Siksi simpanssien pitäminen vankeudessa ei ole hyväksyttävää. Viraalivideolla esiintyvä simpanssi ei selkeästi ole elänyt luonnossa. Luonnossa simpanssit käyttävät työkaluja –eivät älylaitteita. Muutoksella voi olla pitkäaikaisia haitallisia vaikutuksia eläimelle.

Pahimmillaan video voi edistää jopa ihmisten halua ottaa suloisia simpansseja lemmikeiksi ja näin edistää salakuljetusta. Video voikin vahingoittaa luonnossa eläviä simpansseja entisestään. Tällä hetkellä simpansseja elää luonnossa arviolta 150 000–250 000 yksilöä. Jane Goodall -instituutin mukaan noin 3000 isoa ihmisapinaa viedään vuosittain luontaisesta elinympäristöstään vankeuteen.

– Toivon, ettei kukaan videon nähnyt tykkää, jaa tai kommentoi sitä, ja kaikki vastuulliset mediat kertovat videosta kattavasti, Goodall kirjoittaa.

LUE MYÖS: Sydäntäsärkevä tilanne: Emonsa menettänyt apinanpoikanen hakee turvaa pehmolelusta

Simpanssit ovat arvokkaita luontokappaleita sellaisenaan

Simpanssit eivät olekaan suloisia hyödykkeitä ihmisille, vaan arvokkaita luontokappaleita itsessään.

On myös huomattavaa, että villieläimien lähestyminen voi olla niin ihmisille kuin eläimille vaarallista. Vain ammattilaisten on syytä lähestyä simpanssien kaltaisia villieläimiä.

LUE MYÖS: Apinat eivät syökään banaaneja! Näin sujuu apinan arki Korkeasaaressa

Lähteet: Instagram, Jane Goodall Institute, IFL Science

Tuoreimmat aiheesta

Somehitit