Ihmiset haluavat lomalle, mutta lentokaaos uhkaa kesällä – tilanteen parantuminen voi kestää pitkään

2:07img
Lentokentät ympäri Eurooppaa ruuhkautuivat – tältä näyttää Saksassa
Julkaistu 11.06.2022 09:59

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Koronapandemian hellittäessä kesä on saanut ihmiset lähtemään matkoille. Samalla turismin vilkastuminen ja henkilöstöpula aiheuttavat lentojen peruutuksia, pitkiä jonoja lentokentillä ja ongelmia passien toimituksissa.

Kauppalehden toimittajat kertovat matkailun tilasta eri puolilta maailmaa.

Auli Valpola, Lontoo: Lentokentillä jättimäisiä jonoja, turismi kasvaa kovaa

Britannian lentokentillä on koettu ongelmia, joiden pelätään vaikeuttavan kesän matkailua. Kaaos kärjistyi viime viikolla, kun kuningatar Elisabetin platinajuhlan kunniaksi oli nelipäiväinen viikonloppu, ja Englannissa ja Walesissa oli koulujen lomaviikko.

Pandemian hellitettyä britit ovat varanneet innolla ulkomaanlomia. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pettymään, kun sadoittain lentoja on peruttu henkilökuntapulan vuoksi.

Yksi pahiten kärsineistä kentistä on ollut Lontoon Gatwick, mutta peruutuksia on ollut myös Lontoon Heathrow’lla ja alueellisilla kentillä. Lentoja peruuttaneisiin yhtiöihin kuuluvat EasyJet, British Airways ja Tui.

Pandemian aikana työntekijöitä siirtyi muille aloille, eikä uusia ole saatu värvättyä riittävästi. Työntekijöiden turvallisuusselvitysten saaminen on kestänyt kuukausia.

Lontoon pormestari Sadiq Khan on syyttänyt työvoimapulasta ­brexitiä ja vaatinut hallitusta helpottamaan EU-kansalaisten työviisumeiden saantia. Heathrow’n toimitusjohtaja John Holland-Kaye on varoittanut, että ilmailualan tilanteen normalisoituminen voi kestää vuodesta puoleentoista.

Lue myös: Lentokenttäruuhkat jatkuvat ympäri Eurooppaa – näissä kaupungeissa pahin tilanne

Britannian sisäisen matkailun ongelmia lisää se, että rautateiden työntekijöitä edustava RMT-liitto uhkaa reilun viikon päästä kolmipäiväisellä lakolla. Samaan aikaan on suunnitteilla lakko myös Lontoon metrossa.

Rautatielakko osuisi ajankohtaan, jolloin tulossa on useita isoja urheilu- ja musiikkitapahtumia kuten Glastonburyn musiikkifestivaali.

Koronasäännökset eivät enää rajoita liikkumista kuten vielä alkuvuonna. Matkailua edistävä Visit Britain arvioi, että tänä vuonna Britanniaan tehtävien vierailujen määrä olisi kolme neljäsosaa pandemiaa edeltävästä tasosta.

Euroopasta ja kauempaa tulevan turismin odotetaan toipuvan samaa tahtia. Varauksia on tullut vilkkaasti Pohjois-Amerikasta ja Lähi-idästä.

Kuningatar Elisabetin vallassaolon 70-vuotisjuhlallisuudet ovat jo piristäneet matkailua. Tapahtumien kansainvälisesti saama huomio saattaa poikia myöhemminkin kiinnostusta Britanniaa kohtaan.

Hintojen nopea nousu ja reaalipalkkojen putoaminen voivat pistää taloudellisia rajoituksia brittien lomailulle. Kotimaan matkailun järjestö UKinbound arvioi, että lähimatkailu voi kärsiä siitä, että pandemiarajoitusten jälkeen monet haluavat nyt ulkomaille.

Janne Soisalon-Soininen, New York: Matkailussa päästään koronaa edeltävälle tasolle

Pian kaksi ja puoli vuotta jatkuneen pandemian jälkeen matkailukysyntä on Yhdysvalloissa nyt poikkeuksellisen vahvaa. Lomakautena amerikkalaisten ennakoidaan matkustavan taas joukolla ulkomaille, ja samalla koronarajoituksista vauhtia saaneen maan sisäisen matkailun kysynnän arvellaan hellittävän.

Matkailun odotetaan saavuttavan Yhdysvalloissa pandemiaa edeltävän tason. Siitä hyvä osoitus löytyy huhtikuun inflaatiodatasta. Lentolippujen hinnat kohosivat viime vuoden vertailujaksolta 18 prosentilla, eli tarve päästä irti arjesta on nyt ilmeisen kova.

Suurin osa maailman maista on nyt avoinna Yhdysvalloista tuleville matkailijoille, ja monet maat ovat keventämässä vierailijoiden testaamista tai karanteeneja koskevia vaatimuksia.

Aiemmin kokonaan matkailijoille suljetut maat, kuten Israel, Marokko, Australia ja Uusi-Seelanti, ovat jälleen auki yhdysvaltalaisille vierailijoille, vaikka ne voivat edelleen asettaa testaus-, rokotus- tai karanteenivaatimuksia.

Euroopassa yhä useammat maat ovat poistaneet covidiin liittyvät matkustusrajoituksensa lähes kokonaan ennen kesän matkailusesonkia. Samoin useat turistien suosimat Kaakkois-Aasian maat, kuten Thaimaa, Vietnam, Indonesia ja Malesia, joskin rokote- tai testausvaatimuksia on useimmissa maissa yhä voimassa.

Yhdysvaltojen tartuntatautiviranomainen CDC suosittaa kansalaisia yhä välttämään kansainvälistä​​ matkustamista, jos rokotusten antama suoja puuttuu.

Ossi Kurki-Suonio: Ruotsissa passikaaos – onko syy suomalaisfirman?

Pandemian patouttama matkailukysyntä alkaa nyt elpyä Ruotsissa. Tjäreborgin kanssa samaan konserniin kuuluva matkanjärjestäjä Ving kertoo, että seitsemän kymmenestä sen järjestämästä kesämatkasta on jo varattu.

Se tarkoittaa yli 300 000:aa matkaa.

– Se on meille paljon ja jopa muutaman prosenttiyksikön verran enemmän kuin vuonna 2019. Vuosiin 2020 ja 2021 ei edes kannata verrata, Vingin viestintäpäällikkö Claes Pellvik sanoo.

Kysyntä Tanskassa ja Norjassa on Pellvikin mukaan vieläkin suurempaa, mutta molemmissa maissa kesämatkailu ulkomaille on tavallisempaa kuin Suomessa ja Ruotsissa, missä kysyntää levittäytyy tasaisemmin koko vuodelle.

Lue lisää: Mira ei päässyt Finnairin-lennolleen, vaikka oli ajoissa kentällä – "Meille sanottiin baggage dropissa, että onnea vaan matkaan"

Ruotsissa kevään ja alkukesän suuria keskustelunaiheita ovat olleet pitkät passijonot ja Arlandan lentokentän useiksi tunneiksi venyneet jonot. Passijonot ovat huolettaneet myös Vingin asiakkaita, Pellvik sanoo.

Ruotsin poliisin mukaan jonojen taustalla ovat suomalaisen alihankkijan ongelmat. Ruotsin passit toimittaa Thales DIS. Yhtiön ongelmat viivästyttävät noin 100 000 passin toimituksia.

Myös passihakemusten ­ajanvaraus on pahasti ruuhkautunut. Ruotsalaiset ovat ajaneet useita satoja kilometrejä saadakseen ajan pienemmältä paikkakunnalta. Pellvik kertoo myös tapauksesta, missä henkilö matkusti lentäen Kiirunaan saatuaan sieltä passiajan.

– Emme tiedä tarkkaan, miten paljon suurempaa myynti olisi ollut ilman näitä passiongelmia, Pellvik miettii.

Sami Lotila, Tallinna: Viro yllättää hittikohteillaan

Rõuge, Türi, Võru, Põlva. Ne eivät ole planeettoja toisesta aurinkokunnasta vaan pieniä virolaiskaupunkeja, joista voi tulla tämä kesän hittikohteita.

Ulkomaiset turistit ovat karttaneet korona-Viroa kaksi viime vuotta, mutta samaan aikaan kotimaan matkailu on tehnyt Virossa uusia ennätyksiä. Kotimaassa matkaileva virolainen suuntaa usein mieluummin pienille paikkakunnille kuin Viron mittakaavassa suuriin kaupunkeihin kuten Tallinnaan. Sama trendi näyttää jatkuvan tänä kesänä, vaikka ulkomaalaisiakin turisteja alkaa Viroon valua koronan nyt hellittäessä ja matkustusrajoitusten poistuttua.

Vaikka ulkomaiset turistit eivät enää ole Virossa ja etenkään Tallinnassa harvinaisuus, ovat alkuvuoden tilastot heidän osaltaan yhä rumat. Alkuvuoden aikana Virossa vieraili noin 40 prosenttia vähemmän ulkomaalaisia kuin ennen koronapandemiaa.

Kesästä näyttää tulevan erinomainen ainakin kahdelle juuri Michelin-tähden saaneelle tallinnalaisravintolalle, joiden varauskirjat ovat täynnä moneksi kuukaudeksi eteenpäin.

Ulkomaanmatkailun makuun ovat pääsemässä virolaisetkin, mutta ensimmäisten koronan jälkeisten matkojen kohteet ovat osin yllättäviä.

Baltian suurimman matkatoimiston Estravelin mukaan virolaiset ostivat toukokuussa eniten lentolippuja Yhdysvaltoihin, jossa virolaisilla on runsaasti sukulaisia. Listan kakkosena on Espanja. Pakettimatkakohteista suosituimpia ovat perinteiset Turkki ja Kreikka sekä Montenegro, joka houkuttaa myös hintatasollaan.

Hannamiina Tanninen, Hongkong: Rajat tuskin avautuvat pian

Kiina on edelleen erittäin sitoutunut niin kutsuttuun nollakorona- strategiaan, jossa tarkoituksena on eliminoida virus kokonaan. Viruksen kanssa elämistä ei edes harkita. Tästä syystä Kiinaan matkustettaessa odottaa edelleen vähintään 21 päivän hotellikaranteeni, mikäli matkustusluvan ja lennon sattuu ylipäätään saamaan.

Ulkomaille matkustettaessa altistaa itsensä myös loputtomille koronatesteille, joiden johdosta saattaa joutua niin kutsutuille eristysleireille määrittämättömäksi ajaksi. Eristysleireille joutuu myös, mikäli on positiivisen koronavirustestin saaneen henkilön lähikontakti, jolloin oma matkustaminen asettaa oman lähipiirin eristysleiriuhan alaiseksi.

Kiinalaiset siis tuskin matkustavat ulkomaille lähiaikoina. Kotimaanmatkailukin riippuu koronarajoituksista. Kuluneella viikolla Kiinassa on ollut täydellisessä tai osittaisessa ulkonaliikkumiskiellossa yli 70 miljoonaa ihmistä. Myös kotimaanmatkailussa uhka ulkonaliikkumiskiellon tai jatkuvan koronatestauksen kohteeksi joutumisesta on jatkuvasti läsnä.

Kiina ei ole julkisesti antanut tietoa minkäänlaisesta tiekartasta liittyen nykyisten koronatoimien purkuun. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan Kiina on kuitenkin ilmoittanut peruvansa kuluvan vuoden Shanghain filmifestivaalin ja vuoden 2023 jalkapallon Aasian mestaruuskilpailut, joita maan oli tarkoitus isännöidä.

Sen sijaan Kiina on käyttänyt merkittävän määrän resursseja pysyvien koronatestauspisteiden ja eristysleirien rakentamiseen.

Lue myös: MTV Uutiset Live paikalla: Helsinki-Vantaalla tänään jopa kaikkien aikojen ruuhka – tältä siellä näyttää

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu