Iivo Niskasen shokki-ilmoitus romuttaa koko kauden – "Palkkapäivä jää kokonaan näkemättä"

Jari Isometsä perkaa Suomen karua jamaa vapaalla hiihtotavalla: "Viimeinen aika reagoida" 1:35
Jari Isometsä perkasi Suomen maajoukkueen karua jamaa vapaalla hiihtotavalla joulukuun alussa: "Viimeinen aika reagoida."

Iivo Niskanen joutui vetäytymään Tour de Skiltä sairauden, minkä takia hänen koko kautensa tavoitteet murenivat. Myös talouspuolelle koituu kiertueelta poisjäännin takia merkittävä lovi, kun kauden rahakkaimman rupeaman palkintorahat jäävät saamatta.

Iivo Niskanen ilmoitti torstaina, ettei pysty osallistumaan tämän vuoden Tour de Skille sairauden takia. 

– Totta kai se on iso pettymys. Kun tänä vuonna ei ole arvokisoja, on maailmancup ykköstavoite ja tällä poisjäännillä se nyt romuttuu, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä sanoo.

Tour de Skillä jaetaan tämän kauden suurimmat rahapalkinnot. Koko kiertueen voitosta saa noin 86 000 euroa. Sen lisäksi jokaisen kilpailun ykkössijasta kilahtaa tilille reilut 3 000 euroa, joten yhteensä tourilta on mahdollista lihottaa tilipussia yli 100 000 eurolla.

– Sekin on iso pettymys, että ei pääse muhkeista palkinnosta kamppailemaan. Kuitenkin kun urheilijat työkseen hiihtävät, haluaisi siitä palkan saada, Isometsä muistuttaa.

– Tällä kaudella isoin palkkapäivä on Tour de Skillä, ja se jää nyt kokonaan näkemättä.

Niskasen tavoite ennen kauden alkua oli maailmancupissa ja Tour de Skillä. Suomalaisässä kertoi myös, että Holmenkollenin 50 kilometrin kisa on piirretty myös isolla tussilla kalenteriin.

– Varmasti muuttaa Iivon loppukautta. Nyt laitetaan tavoitteita tiettyihin kisoihin, koska ei ole mitään syytä hiihtää kaikkia. Esimerkiksi Holmenkollenin 50 kilometrin kisaan voi nyt valmistautua ihan tosissaan. Sen lisäksi myös Salpausselän kisoihin, Isometsä pohtii.

Niskasen alkukausi on ollut ailahteleva. Rukalla perinteinen kulki vielä mallikkaasti, mutta sen jälkeen on ollut haastavaa, eikä sijoituksia kymmenen sakkiin ole irronnut. Nyt on Isometsän mukaan oiva tilaisuus panostaa vain tiettyihin kilpailuihin, mikä voi osaaltaan kääntyä suomalaisen eduksi.

– Kuitenkin nämä pahimmat vastustajat hiihtävät vähän kaikkia matkoja, niin voisi olettaa että heille tulee väsy puseroon. Jos itse on pystynyt valikoidusti kilpailemaan, ja on kaikki voimat tallella, omat menestysmahdollisuudet paranevat.

– Kannattaa mielestäni tehdä niin, että valitaan tietyt kilpailut mihin tähdätään kunnolla, eikä tarvitse mitään sprinttejä hiihdellä. Näin varmasti he myös tekevät, Isometsä sanoo viitaten Niskaseen ja hänen valmentajaansa Olli Ohtoseen.

"Ei ihan rankkari tyhjään maaliin"

Myös tämän hetken maastohiihdon kuningas Johannes Hösflot Kläbo ilmoitti eilen, että ei pysty osallistumaan Tour de Skille. Hän oli täysin ylivoimainen suosikki kiertueen voittajaksi. Kläbon lisäksi viime vuoden kakkonen Simen Hegstad Krüger vetäytyi kiertueelta.

– Olihan siinä jo ihan riittävästi. Muuttui kärkipaletti täysin. Kläbon kohdalla voi sanoa, että jos urheilussa on olemassa varmoja voittajia, niin Kläbo oli ainakin hyvin lähellä sitä, Isometsä linjaa.

– Ei ihan rankkari tyhjään maaliin, mutta rankkari kuitenkin.

Miesten puolella Norja on hallinnut maailmancupkisoja mielin määrin, kun joka ikiseen kauden kymmenestä kilpailusta on löytynyt norjalaisvoittaja. Se on myös jutun juoni tourilla, vaikka Kläbo jäikin pois.

– Kyllä siellä kaksi selkeää suosikkia on, eli Pål Goberg ja Harald Amundsen. Tuosta parivaljakosta pitäisi voittaja löytyä.

– Melkoinen ihme pitää tapahtua, jos pallilla ei ole kolmea norjalaista, vaikka Kläbo ei olekaan mukana.

Isometsä muistuttaa, että Kläbolta jää todella iso kasa maailmancupin pisteitä saamatta, mikä voi olla ratkaisevaa, kun maailmancupin voittaja kruunataan keväällä.

– Nyt Kläbolta jää 400-500 pistettä saamatta, eli se avaa pelin muillekin.

Lue myös:

    Uusimmat