Maastohiihtokausi on tulossa päätökseen tänä viikonloppuna Ruotsin Falunissa. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä summasi yhteen viimeiset henkilökohtaiset kilpailut ja kauden kokonaiskuvan.
LUE MYÖS: Therese Johaugin vastaukset aiheuttavat hämmennystä – nähdäänkö norjalaistähti vielä MM-ladulla?
LUE MYÖS: Ruotsalaishiihtäjän kommentti Aleksandr Bolshunovista oli liikaa – raivo puhkesi Venäjällä
Falunin kilpailuissa on paljon poissaoloja, sillä Venäjän hiihtäjät on suljettu FIS:n kansainvälisistä kisoista ulos Ukrainaan kohdistuneen sotilaallisen hyökkäyksen vuoksi. Sen lisäksi koko Norjan sprinttimaajoukkue sairastui koronavirukseen. Miesten kilpailun voitti Norjan Didrik Tönseth, mutta Isometsä nostaa erityisesti esille Ruotsin Calle Halfvarssonin kakkostilan.
– Hän ollut useita vuosia umpikujassa hiihtämisen kanssa ja nyt yhtäkkiä pamahtaa kakkoseksi. Se oli iso yllätys, Isometsä sanoo.
Suomalaismiehistä paras oli Iivo Niskanen, joka sijoittui kymmenenneksi.
– Iivolla alkaa selkeästi pitkän kauden rasitukset näkymään. Se näkyy yleensä sillä tavalla, että sitä viimeistä puristusta ei ole. Pystyy perushyvällä tekemisellä hiihtämään hyviä sijoituksia, mutta huippukunto on selkeästi ohi, niin kuin sen periaatteessa pitääkin, Isometsä toteaa.
Naisten kilpailussa ylivoimainen ykkönen oli Norjan Therese Johaug, mutta tämän takana oli tiukka taisto palkintopallisijoituksista. Krista Pärmäkoski jäi niukasti neljänneksi ja Kerttu Niskanen oli toiseksi parhaana suomalaisena seitsemäs.
– Se, että pystyy tekemään tuollaisen eron (35 sekuntia) ja muut ovat läjässä, niin se kertoo murskaavasta ylivoimasta. Vahvat hiihdot Kertulta ja Kristalta niin sanotusti huonommalla tyylillä. Kelpo vedot, Isometsä summaa.
LUE MYÖS: Krista Pärmäkoski niukasti ulos palkintopallilta – Therese Johaug hurjalla erolla voittoon
Ruotsalaismediat suitsuttivat kilpailussa toiseksi hiihtänyttä Jonna Sundlingia, joka on aiemmin erikoistunut sprintteihin, mutta on viime aikoina tehnyt kovaa tulosta myös normaalimatkoilla. Sundling keräsi Pekingissa mitalivärisuoran ja nosti Ruotsin viestipronssille Frida Karlssonin romahdettua. Isometsä uskoo, että Sundling voi olla kova tulevaisuudessa, mutta Johaugin korvaajaksi ei ruotsalainen tule nousemaan.
– Ei tuollaista dominanssia pysty kukaan järjestämään, mutta Jonna Sundling on yksi varteenotettavista tekijöistä, jos ajatellaan maailmancupin kokonaiskilpailua. Hän taitaa sprintin ja on ruvennut pärjäämään normaalimatkoilla, niin jos nyt nopeasti pitäisi lyödä vetoa, että kuka voittaa kokonaiscupin, niin kyllä se kääntyisi Sundlingin suuntaan, Isometsä toteaa.
Maailmancupin kokonaiskilpailussa Niskanen sijoittui kolmanneksi ja voitti distanssicupin. Kokonaiskilpailun vei Norjan Johannes Hösflot Kläbo Venäjän Aleksandr Bolshunovin ollessa toinen. Kausi jäi repaleiseksi koronapandemian ja Ukrainan sodan takia. Pekingin talviolympialaiset toivat oman mausteensa kaudelle, mutta maailmancupiin keskittyminen jäi tämän myötä sivurooliin.
– Hyvänä esimerkkinä Iivo, jolla oli selkeä maali olympialaisissa ja toki sen jälkeen voitti Salpausselällä, mutta ei millään jaksa koko kautta hiihtää. Huippukunnossa ei voi pysyä koko kautta. Pitää olla sellainen Bolshunov -tyylinen kaveri, joka menestyy maailmancupissa vaikkei ole parhaassa iskussa, Isometsä sanoo.
LUE MYÖS: Iivo Niskanen taipui kauas kärjestä – Remi Lindholmilta pirteä veto Falunin 15 kilometrillä
Naisten maailmancupin kokonaiskilpailussa Pärmäkoski oli neljäs ja Niskanen seitsemäs. Distanssicupissa Pärmäkoski oli kolmas. Kokonaiskilpailun vei venäläishiihtäjä Natalia Neprjajeva. Yhdysvaltain Jessie Diggins oli toinen ja Ruotsin Ebba Andersson kolmas.
– Suomalaisten näkökulmasta koko kausihan meni hemmetin hyvin. Sitä ei sovi ollenkaan kiistää. Meillä oli olympialaiset, joka oli päätähtäin ja siellä otettiin hiihtopuolella kuusi mitalia. On mennyt valtavan hyvin. Maailmancupissa täytyy nostaa Iivon distanssicupin voitto, vaikka Bolshunov ei saanut osallistua, niin siitä huolimatta se on merkittävä saavutus, Isometsä toteaa.
– Kokonaiscupissa Iivo ei ole koskaan sijoittunut noin hyvin. Iivon kausi oli kaiken kaikkiaan jos ei nyt täysosuma, niin aika lähellä kuitenkin. Jos jotain miinusta haluaa kaivaa, niin Holmenkollen jäi edelleen valloittamatta. Aika kovat vaatimukset on, jos kaikki pitää voittaa, Isometsä jatkaa.
Naisten puolella Isometsä nostaa ilonaiheeksi Kerttu Niskasen, jolla on ollut paljon vaikeuksia ja loukkaantumisia. Niskanen voitti Pekingissä kaksi mitalia ja maailmancupissakin tuli osakilpailuvoitto.
– Hän näytti, että on maailmanluokan hiihtäjä. Sitten toinen merkittävä asia, että Krista, jolla näytti jo siltä, että hänen aikansa absoluuttisella maailmanhuipulla olisi ohi. Hän näytti, että se ei ole vielä ohi. Sprinttipuolella täytyy muistaa, että Matintalo (Johanna) hiihti palkintopallille ja samoin Mäki (Joni). Aika paljon oli hyvää hiihtokaudessa. Ei hirveästi negatiivisia asioita tule edes mieleen, Isometsä toteaa.
Maastohiihdon maailmancupissa on vielä jäljellä sunnuntaina sekaviesti sekä sekaparisprintti, joka hiihdetään ensimmäistä kertaa. Sekaviesti hiihdettiin viimeksi vuonna 2000 Lillehammerissa. Isometsä ei halua keskittyä kilpailun tulostasoon vaan siihen, kuinka urheilijat ottavat kilpailumuodot vastaan.
– Ne olisivat vielä mielenkiintoisempia, jos kaikki parhaat olisivat paikalla. Enemmän odotan kilpailua kuin sen tuloksia. Mielenkiintoista nähdä urheilijoiden suhtautuminen siihen. Kiva uudistus. Hyvä, että kokeillaan ja uudistetaan, eikä olla vain niissä samoissa poteroissa, Isometsä päättää.