Ikääntyneiden kuskien määrä tieliikenteessä kasvaa – "Ajo-ura olisi osattava lopettaa riittävän ajoissa"

2:11img
Julkaistu 23.08.2018 19:59
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Iäkkäiden autoilijoiden määrä on reilussa 10 vuodessa tuplaantunut, ja tulevaisuudessa määrä vain kasvaa väestön ikääntyessä. Vaikka erilaisia apuvälineitä ja tekniikkaa onkin kehitetty seniorikuskeille, olisi Autoliiton koulutuspäällikön mukaan ajokortista osattava luopua riittävän ajoissa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastot heinäkuulta kertovat, että Suomessa on lähes puoli miljoonaa yli 70-vuotiasta autokuskia.

– Meillä on noin 450 000, 70 vuotta täyttänyttä b-kortin haltijaa. Vuoden 2006 lopussa vastaava luku oli 220 000, eli valtava muutos on tapahtunut, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kun iäkkäiden kuskien määrä tieliikenteessä vain kasvaa, tarvitaan kaikilta liikenteessä liikkuvilta Vesalaisen mukaan liikennesääntöjen noudattamista, rauhallista ajotapaa ja muiden huomioon ottamista.

Ikä tuo ajoon mukanaan haasteita

Vesalainen kiertää ympäri Suomea pitämässä koulutuksia nimenomaan ikäautoilijoille, joten seniorikuskien kokemat haasteet autoilussa ovat hänellä hyvin tiedossa.

– Risteysajo koetaan hankalana. Pään kääntäminen on ongelmallista, lisäksi autoon meneminen ja sieltä ulos tuleminen. Muun muassa pitkät ajomatkat, oudot liikenneympäristöt ja pimeällä ajaminen koetaan haasteellisemmaksi kuin nuorempana.

Ajo-ura päätökseen ajoissa

Kun koittaa päivä, jolloin oma terveydentila ei enää mahdollista turvallista ajamista, olisi Vesalaisen mukaan kuskin pystyttävä lopettamaan ajo-ura, ennen kuin on liian myöhäistä.

– Ajo-ura olisi osattava lopettaa riittävän ajoissa. On mukavampi luopua ajokortista vapaaehtoisesti kuin tehdä se pakon edessä sen jälkeen, kun on aiheuttanut jonkun toisen tienkäyttäjän vakavan loukkaantumisen tai jopa kuoleman.

Koulutuspäällikön mukaan kuski ei välttämättä aina itse tiedosta, milloin olisi syytä lopettaa ajaminen. Siksi läheinen voi lempeästi ilmaista huolensa toisen ajokyvystä.

– Olisi hyvä, että jälkipolvet kävisivät istumassa kyydissä katsomassa, miten homma sujuu. Ikäihminen ei välttämättä itse tiedosta, että enää ei ole niitä edellytyksiä turvalliseen ajoon tai vaikka tiedostaisikin, ei suostu sitä myöntämään.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa