Vanhusten ja hoiva-alan tulevaisuus näyttää synkältä, kertoo Iltalehti. Ahdinkoa pahentaa väestön ikääntyminen ja sairaanhoitajaopiskelijoiden heikko kiinnostus vanhustenhoitoa kohtaan.
Sairaanhoitajaopiskelijoiden kiinnostuksessa työskennellä ikääntyneiden parissa on parantamisen varaa, selviää tuoreesta Turun yliopiston väitöstutkimuksesta. Terveystieteiden maisterin Sanna Koskisen mukaan kiinnostus oli parhaimmillaankin vain kohtalaista.
– Tutkimukseni tulokset ovat linjassa kansainvälisissä tutkimuksissa saatujen tulosten kanssa. Ikäihmisten parissa tehtävä hoitotyö ei houkuttele ensisijaisena uravalintana, Koskinen kertoo tutkimustiedotteessa.
Iltalehden mukaan heikon kiinnostuksen syinä olivat opiskelijoiden kokemus vanhustyöstä tehtäväkeskeisenä ja rutiininomaisena. Lisäksi alan ongelmana on sairaanhoitajien siirtyminen muille aloille.
Viime vuosina jo yli 30 000 lähi- ja sairaanhoitajaa on siirtynyt raskaalta ja heikkopalkkaiselta alalta muihin tehtäviin.
– Erityisesti 26–35-vuotiaat ovat herkimpiä lähtemään. He lähtevät muille aloille, jos heillä ei ole mahdollisuutta tehdä työtään hyvin ja kehittyä siinä, sanoo Sairaanhoitajaliiton kehittämispäällikkö Nina Hahtela Iltalehdelle.
Hoiva-alaa vaivaa myös kohtaanto-ongelma, jossa hoitajista on jo nyt pulaa joillain alueilla ja sijaisia on vaikea löytää. Palvelujen tarve sen sijaan kasvaa väestön ikääntyessä.
Huoltosuhde uhkaa vaarantua jo muutamien vuosien kuluttua.
– Muutoksen mannerlaatat ovat jo liikkeessä. Suuret kohtaamiset niiden välillä tapahtuvat 2020-luvun alussa. Tämä vaalikausi on ratkaisevassa asemassa, kertoo hyvinvointisosiologian professori Juho Saari Itä-Suomen yliopistosta Iltalehdelle.
8:34