Hoitoala on kriisiytynyt myös Ruotsissa. Yli puolet ruotsalaisista vanhuspuolen hoitajista on ilmoittanut olevansa valmis irtisanoutumaan, mikäli palkkaus ja työolot eivät kohene.
Dagens Nyheter uutisoi noin viikko sitten, että henkilöstövaje ja alirahoitus vaikeuttavat vanhustenhuollon tilannetta Ruotsissa. Hoitajien ammattiliitto Kommunalin selvityksen mukaan alle puolet vanhustenhoidossa työskentelevistä haluaa jatkaa työskentelyä. Kommunal on aikaisemmin ilmoittanut tukevansa muun muassa ja SuPerin työtaistelua Suomessa.
– Heikkeneminen tapahtui vähitellen 90-luvun leikkauksista lähtien. Viimeisimmän raportin luvut kuitenkin osoittavat, että henkilökunta on nyt saanut tarpeekseen, eikä kestä enää, kertoo Kommunalin tutkija Anders Bucht Dagens Nyheterissä.
Buchtin mukaan vanhustenhuollossa työskentelevien asennetta on mitattu kolmesti vuosina 2012, 2017 ja 2021. Mittausten mukaan halukkuus työskennellä vanhustenhuollon parissa on pudonnut kuntasektorilla 76 prosentista 46 prosenttiin.
Yksityisissä hoiva-alan yrityksissä luvut ovat vielä hälyttävämpiä, sillä niissä vain 42 prosenttia haluaa jatkaa ammattiaan kolmen vuoden kuluttua. Samaan aikaan Ruotsin väestökehitys on kasvussa, ja myös ikäihmisiä tulee koko ajan lisää.
Lue myös: Sairaanhoitajana 6 700 euroa kuukaudessa – Ruotsiin muuttaneen Saijan työtoverit järkyttyivät Suomen palkoista
Valtava hoitajavaje
Kommunal-liiton jäsenistä 37 prosenttia , että henkilöstön määrä oli päivittäin tai viikoittain niin alhainen, että se muodosti riskin vanhuksille.
– Olemme keskellä suurta muutosta, jossa yli 80-vuotiaiden määrä kasvaa 50 prosenttia kymmenessä vuodessa. Nykyään vanhustenhoidossa apua saavat ovat myös vanhempia ja sairaampia kuin ennen. Periaatteessa sinun on oltava monisairas päästäksesi vanhainkotiin tänä päivänä. Resurssit vähenevät ja tarpeet kasvavat, Anders Bucht toteaa.
Kommunalin osoittaa, että vallitsevat stressaavat työolosuhteet siivittävät hoitajien joukkopakoa.
– 51 prosenttia jäsenistämme kokee, että työtä ja yksityiselämää on mahdotonta sovittaa yhteen, Anders Bucht toteaa.
Hänen mukaansa palkkojen tulisi nousta huimasti, ja sen Ruotsiin tarvitaan 100 000 hoitajaa lisää, että tilanne helpottuu.