Huolestuttavan moni hoitajana työskentelevä suomalainen kokee työhyvinvoinnin työpaikallaan heikoksi. Asiantuntijat puivat MTV Uutiset Liven hoitajaspesiaalissa, mitkä tekijät selittävät hoitajien tyytymättömyyttä.
Sairaanhoitajaliitto teettää jäsenillään joka toinen vuosi työolobarometrin, jonka tarkoituksena on kartoittaa sosiaali- ja terveysalan vetovoimaisuutta ja sairaanhoitajien työhyvinvointia.
Tuoreimmassa – vuoden 2020 loppupuoliskolla toteutetussa – kyselyssä sairaanhoitajia pyydettiin vastaamaan siten kuin koronaviruspandemiaa ei olisi koskaan ollutkaan.
Tämä siksi, että kyselytutkimuksen vastaukset olisivat vertailukelpoisia keskenään.
– Niitä tuloksia voi pitää korkeintaan tyydyttävinä, Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela tiivistää MTV Uutiset Liven haastattelussa.
Huolestuttavan moni kokee työhyvinvoinnin heikoksi
Myös Tehy, eli Suomen suurin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö teettää jäsenilleen säännöllisesti kyselyjä – viimeksi viime syksynä.
– Valitettavasti Tehyn teettämän selvityksen mukaan työhyvinvointi on heikentynyt verrattuna vaikkapa 1,5 vuoden takaiseen tilanteeseen.
– Eli, erittäin huonoksi tai jokseenkin huonoksi työhyvinvointinsa kokee 35 prosenttia vastaajista tällä hetkellä, Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikainen havainnollistaa.
Arvostuksen ja perehdytyksen puute aiheuttavat närää
Sekä Tehyn että Sairaanhoitajaliiton kyselyiden mukaan etenkin nuoret kokevat työhyvinvoinnin heikoksi.
Sairaanhoitajaliiton kyselyn tuloksissa silmiinpistävää on se, että etenkin alle 35-vuotiaat kokevat työolosuhteet muita heikommiksi.
– Perehdytys nousee yhtenä isona pulmana, se ei ole hyvällä tolalla tällä hetkellä, Hahtela perkaa.
Hahtela korostaa, että sen lisäksi, että alalle tuleva vastavalmistunut sairaanhoitaja kaipaa perusteellista perehdytystä, sen tärkeyttä ei voida liiaksi korostaa myöskään niissä tilanteissa, joissa kokenut sairaanhoitaja vaihtaa uusiin tehtäviin.
– Perehdytys koetaan heikoksi, samoin ammatissa eteneminen tai täydennyskoulutuksen saaminen. Nuoret tarvitsevat tukea, Hahtela sanoo.
Myös tehyläisten keskuudessa palkkaus aiheuttaa närää.
– Koetaan, että työtä ei arvosteta: Hyvin vaativa työ, ja arvostus ei näy palkkauksessa, Viinikainen kuvailee hoitajien turhautuneisuutta.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Tehyn kyselyn mukaan yhä useampi hoitaja kokee työhyvinvointinsa erittäin tai jokseenkin heikoksi. Lähde: TehyTehy ry
”Palkka ei nouse, vaikka työn vaativuus kasvaa”
Sairaanhoitajaliiton kyselyn tulosten mukaan palkkaus koetaan erittäin heikoksi. Kun kyselyssä luku 10 on paras arvosana, palkkaus sai arvosanan 4.
– Palkka ei nouse, vaikka työn vaativuus kasvaa. Se koetaan erittäin epäoikeudenmukaiseksi, Hahtela tarkentaa.
Sairaanhoitajaliiton kyselyn mukaan etenkin päivystys- ja teho-osastoilla työskentelevät kokevat palkkauksen huonoksi.
– Siellä on paljon työtehtäviä, joissa vaaditaan erityisosaamista, josta he eivät kuitenkaan saa minkäännäköistä korotusta palkkaansa, Hahtela perustelee.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Tehyn kyselyn mukaan liki puolet (48 %) suunnittelee alan vaihtoa aktiivisesti. Kaikkiaan 88 prosenttia on harkinnut alan vaihtoa. Lähde: TehyTehy
Työkuorma, joka jää palkkauksessa huomiotta tapahtuu osastoilla, joilla työvoimaa ei ole riittävästi: Yksi työntekijä joutuu raatamaan välillä toisenkin puolesta, eikä työmäärä näy palkassa.
Hahtelan mukaan edellä kuvattu tilanne on esimerkiksi päivystyksessä.
– Samoin siellä on erikoistumista vaativia tehtäviä ja aikamoista resurssipulaa, joka näkyy myös siten, että joudutaan tehdä pienemmällä porukalla vaativaa työtä, Hahtela sanoo.
Mitä Sairaanhoitajaliiton ja Tehyn edustajat ehdottavat ratkaisuksi sote-alan ongelmakohtiin? Katso haastattelu jutun alussa olevalta videolta!
MTV Uutiset on uutisoinut sairaanhoitajiin liittyvistä epäkohdista useasti vuonna 2020. Tässä niistä muutama esimerkki, lue lisää: |
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.