IL: Useat mediat protestoivat suurituloisten verotietojen salailuyrityksiä – lehtipomot salailevat itse muhkeita tienestejään

AOP Sanomatalo Helsinki Sanoma Suomi
Julkaistu 03.11.2020 11:53
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Osa verotietojen avoimuutta puolustaneiden lehtien johtoportaasta on poistattanut tietojaan medialle toimitettavilta suurituloisten listoilta, uutisoi Iltalehti.

Useat merkittävät mediat ovat jättäneet verokoneen julkaisematta vastustaakseen verottajan linjausta, jonka mukaan suurituloiset voivat pyytää tietojensa poistamista medialle toimitettavista pitkistä verotietolistoista.

Lue myös: Näin mediasta tutut "koronakasvot" tienasivat: THL:n Mika Salmisella yli 100 000 euron tulot, HUS:n toimitusjohtajalla muhkea tilipussi

Noin 4400 ihmistä on käyttänyt tätä mahdollisuutta hyväkseen.

Muun muassa HS, Aamulehti, Turun Sanomat ja pitkä lista muita lehtiä jättivät verokoneen julkaisematta vastustaakseen verotietojen salaamisia medialta.

Iltalehden mukaan Sanoman ja Turun Sanomien omistaja- ja johtoportaassa ei näytetä noudattavan lehtien julistamaa linjaa. IL:n mukaan Sanoma Groupin toiseksi ja kolmanneksi suurimmat henkilöomistajat Robin Langenskiöld ja Rafaela Seppälä eivät näy suurituloisten listalla.

IL:n mukaan Langenskiöld tienasi viime vuonna lähes 15 miljoonaa euroa. Rafaela Seppälä puolestaan tienasi 11,5 miljoonaa. Molempien edellämainittujen tuloista valtaosa oli pääomatuloja.

Sanoman suurin yksittäinen omistaja Antti Herlin ei salaillut tulojaan median listalta. Hänen tulonsa olivat vajaat 8,8 miljoonaa, joista suuri osa oli pääomatuloja.

IL kertoo, että tietonsa listoilta on pyytänyt pois myös Kustannusyhtiö Turun Sanomat Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Ketonen. Ketosen kerrotaan tienanneen reilut 935 000 euroa.

Myös kustannusyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Ketonen oli IL:n mukaan poistattanut nimensä listoilta. Hänen tulonsa olivat lähes 900 000 euroa.

Kaikki verotiedot ovat edelleen julkisia, mutta ne täytyy pyytää erikseen verottajalta yksi kerrallaan. Käytännössä median täytyy hakua varten tietää vähintään haettavan henkilön nimi ja kotimaakunta.

Aikaisemmin tiedotusvälineet ovat saaneet pitkät listat suurituloisimmista, mutta nyt näiltä listoilta uupuu tuhansia nimiä.

Tuoreimmat aiheesta

Verot