"Massimuija" Nata Salmela hallituksen veropäätöksistä: "Suora syöttö meikäläisen lapaan"

1.04533820
Natalia Salmelalla on konsernirakenne, jossa on emoyhtiö ja kaksi tytäryhtiötä. All Over Press
Julkaistu 24.04.2025 14:18

Teresia Jokinen

teresia.jokinen@mtv.fi

Somevaikuttaja ja yrittäjä Nata Salmela kertoo MTV Uutisille, ettei hallituksen puoliväliriihessä käsitelty keinotekoisten osakevaihtojärjestelyjen estäminen vaikuta hänen elämäänsä millään tavalla. Hän pitää holdingyhtiöihin liittyvää muutosta "hähmäisenä" ja "populistisena heittona".

Sosiaalisen median vaikuttajat, kuten Sara Parikka, Natalia Salmela ja Auri Kananen, ovat perustaneet holdingyhtiöitä, joiden avulla on mahdollista nostaa erittäin runsaat osinkotulot matalalla veroprosentilla. Yritystoimintaa tutkiva Finnwatch-järjestö kertoi asiasta syyskuussa 2023 julkaisemassaan selvityksessä

Yrityksen perustaminen -nimisen nettisivuston mukaan holdingyhtiö on yhtiö, jonka pääasiallinen tarkoitus on omistaa ja hallinnoida yhden tai useamman muun yhtiön osakkeita ja osuuksia. Tällaisesta yhtiöstä voidaan käyttää myös termiä hallintayhtiö.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) esitteli eilen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa hallituksen sovittuja veronkiristyksiä. Yksi toimenpide koskee juuri osinkoverotuksen minimoimista holdingyhtiön perustamisen avulla. Veromuutos tapahtuu keinotekoisten osakevaihtojärjestelyjen estämisellä. 

Purra käytti tässä yhteydessä termiä "someinfluensseri-massimuijapykälä", joka viittaa Salmelan ja Jasmin Hamidin vuonna 2022 perustamaan Whatsapp-ryhmään, missä käsiteltiin verosuunnittelua "massimuijille", eli muille somevaikuttajille. Yhteistyössä oli mukana tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö KPMG.  

Lue myös: Finnwatch: Somevaikuttajat saavat merkittäviä veroetuja yritysjärjestelyillä

Puoliväliriihessä tuotiin Salmelan mielestä esille vain verohelpotuksia hyvätuloisille.  

– Esimerkiksi yhteisöveron pudottaminen on paljon olennaisempi asia, ja se taas vaikuttaa omaan elämään ja toimintaan yrittäjänä merkittävästi, Salmela sanoo MTV Uutisille. 

Salmelalla on hallituksen toimista selkeä mielipide. 

– Oikeistohallitus leikkasi ensin köyhiltä ja nyt se helpottaa rikkaiden elämää. Koska olen hyvätuloinen yrittäjä, eilinen puoliväliriihi oli suora syöttö meikäläisen lapaan. Yhteisöveron pudottaminen on heti 15 000 euron arvoinen verohuojennus minun nykyisellä yritystoimintani suuruudella. 

Salmela iloitsee myös lahja- ja perintöveroon tehdyistä muutoksista.

– Saan antaa lapselleni 2 500 euroa enemmän syntymäpäivä- ja joululahjarahaa verottomasti. Perintövero ei ole vielä ajankohtainen, mutta sekin helpottaa hyvätuloisten asemaa, Salmela summasi. 

Holdingyhtiöihin liittyvää muutosta Salmela pitää hähmäisenä ja "populistisena heittona". 

– Valtiovarainministeri ei mitenkään eilen sanonut, että miten tuo aiotaan toteuttaa. 

– Käsitykseni mukaan tähänkään saakka ei ole ollut mahdollista tehdä perusteetonta osakevaihtoa, vaan jokaisesta osakevaihdosta tehdään aina ennakkoratkaisu Verohallintoon, ja Verohallinto on se, joka päättää, onko yritystoiminta sellaisella mallilla, että konsernirakenne on perusteltavissa ja ylipäätään mahdollinen. 

Retoriikka särähti

Purran retoriikka sen sijaan yllätti Salmelan. 

– En voinut uskoa korviani, kun valtiovarainministeri virallisessa tiedotustilaisuudessa puhui someinfluenssereista ja massimuijista. 

– Heitto oli niin populistinen, ja sillä kerätään pari irtopistettä somevaikuttajien vihaajilta. 

Salmela ei usko, että hallituksen uusilla ratkaisuilla olisi loppujen lopuksi mitään vaikutusta mihinkään. 

– Tässä siirretään samoja rahoja taskusta toiseen. Esimerkiksi yhteisöveron laskemisen kautta annetaan verohelpotuksia. 

Lue myös: Sieppi, Vuohensilta, Koistinen, Kulju ja Vatanen – vain yksi perusteli porsaanreiän käyttämistä verosuunnittelussa

Salmela korostaa, että hänellä on konsernirakenne, jossa on emoyhtiö ja sen alla kaksi tytäryhtiötä. 

Syy tähän on hänen mukaansa se, että hänellä on kaksi eri yritystä, jotka toimivat täysin eri toimialoilla: toinen markkinoinnin parissa ja toinen kiinteistösijoittamisen sekä rakentamisen parissa. Salmela perusti äskettäin myös rakennustarvikkeiden maahantuontiyrityksen. 

– Olisi vähän hassua, jos ne olisivat kaikki saman yhtiön sisällä. Tämä holdingyhtiö ei ole hyödyttänyt minua verollisesti mitenkään, koska en ole vieläkään nostanut huojennettuja osakkeita holdingyhtiöstäni.

– Eli en ole saanut mitään verohelpotuksia tähänkään saakka. Mutta tulen saamaan niitä yhteisöveron pudotuksen ansiosta. Jos joku ajattelee, että eilinen vaikeuttaa elämääni, niin se itseasiassa vain helpottaa elämääni. 

Salmela nostaa esille Ylen tekemän jutun Verohallinnon viime vuoden ennakkoratkaisuja koskevasta tilastosta, jonka mukaan osinkoverokikkailu on kasvanut merkittävästi. 

Uutisen mukaan ennakkoratkaisujen määrä tuplaantui vuoden aikana. Vuonna 2023 ennakkoratkaisuja tehtiin 566 kappaletta, kun vuonna 2024 luku oli 1 152. 

– Sen jälkeen, kun Finnwatch julkaisi raporttinsa ja mediat alkoivat asiasta uutisoida, holdingyhtiöiden perustaminen kasvoi merkittävästi. Somevaikuttajien yrityksiä on niistä ehkä kolme. 

– Jos tämä "someinfluensseri-massimuijapykälä" pitäisi oikeasti nimetä kuvaavammin, niin sen pitäisi olla "lääkäri-juristi-massiäijäpykälä", Salmela sanoi. 

Salmelan mukaan ihmiset aika usein sanovat, että somevaikuttajien työ on merkityksetöntä ja "pientä pipertelyä". 

– Ilmeisesti olemme kuitenkin niin yhteiskunnallisesti vaikuttavia, että pääsee jopa itse lanseeraamallaan termillä ministereiden puheisiin ja päätöksiin asti. 

– Hallitus voi konsultoida minulta muidenkin virallisten, vakiintuneiden termien uusia nimiä. Esimerkiksi lapsilisä voisi olla skidibonari, Salmela toteaa huvittuneena. 

Tuoreimmat aiheesta

Verot