Ilkka Kanervasta (kok.) tulee lauantaina Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja. Edellinen ennätys, 15 330 valtiopäivävuorokautta, oli Johannes Virolaisen nimissä. Työnsä ohella Kanerva on ollut runsaasti esillä yksityiselämänsä kiemuroiden vuoksi.
Ilkka Armas Mikael Kanerva nousi eduskuntaan 27-vuotiaana syyskuussa 1975.
– Olin tietysti täynnä intoa ja itsevarmuutta ja mietin, miten saan muut ihmiset ymmärtämään viisauteni. Siitä poliittisesta broilerista on vuosikymmenten myötä tullut ihminen, joka miettii paremminkin sitä, millä ihmeen avuilla minä täällä fiksujen ihmisten seurassa pärjään, Kanerva naurahtaa nyt, 42 vuotta myöhemmin.
Aikanaan nuori kansanedustaja heittäytyi heti täysillä paitsi valtakunnan politiikkaan myös siihen liittyvään julkisuuteen. Kanerva on myöhemmin myöntänyt, että vaimo ja kaksi pientä tytärtä jäivät välillä kakkoseksi työlle ja oheisohjelmalle.
– Harmittaa penteleesti, että se meni sillä tavalla. Minulla oli hurjimmat kierrokset juuri niinä vuosina, kun olin nuori isä. Tytöt kyllä väittävät, että eivät he poissaolostani kärsineet. Mutta milläs tuollaisia menetyksiä mitataan! Itse tiedän, miten paljosta jäin paitsi, Kanerva tilitti Kodin Kuvalehden haastattelussa vuonna 2013.
Kiireet johtivat avioeroon 1980-luvun puolivälissä. Sen jälkeen Kanerva seurusteli muun muassa iskelmätähti Paula Koivuniemen ja mallitoimistoyrittäjä Laila Snellmanin kanssa. Viime vuodet Kanerva on pitänyt yhtä Elina Kiikon kanssa.
“Ihminen on kohdattava silmänvalkuaisen tasolla”
Poliitikkona Kanervan ehdottomia vahvuuksia ovat sosiaaliset taidot ja väsymätön jalkatyö.
– On huima ero siinä, kohdataanko ihminen sosiaalisessa mediassa vai silmänvalkuaisen tasolla. Monet kuvittelevat, että maailma on vain somessa, ja se on suuren luokan virhe. Inhimillinen kanssakäyminen ja vuorovaikutus on äärettömän keskeinen osa politiikan arkipäivää, Kanerva sanoo.
Ahkera ja supliikki Kanerva nousi ministeriksi 1980-luvun lopulla ja toimi muun muassa liikenneministerinä ja työministerinä, mutta unelmapestiinsä ulkoministeriksi hän pääsi vasta Vanhasen kakkoshallituksessa keväällä 2007.
Unelma pirstoutui nopeasti: alkuvuodesta 2008 paljastuivat surullisenkuuluisat tekstiviestit, joita Kanerva oli lähetellyt viihdejulkkis Johanna Tukiaiselle.
Kohun keskellä kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Jyrki Katainen veti hätäjarrusta ja ilmoitti, ettei Kanerva voi jatkaa ministerinä.
Vieläkään Kanerva ei mielellään palaa kymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin eikä suoraan vastaa kysymykseen siitä, olisiko asiat voitu hoitaa toisella tavalla.
– Ehkä siihen joudutaan palaamaan joskus myöhemmin. Nostan hattua eräälle keskeiselle politiikantoimittajalle, joka tässä muutama päivä sitten kirjoitti kolumnissaan, että se tilanne meni täysin överiksi myöskin medialta.
– Mutta ei se minulla päällimmäisenä ole mielessä, ja ylipäätään politiikka ei ole sellainen laji, jossa laitetaan niin sanotusti numeroita muistiin, urheiluvertauksia rakastava Kanerva vakuuttaa.
Syntymäpäiväjuhlista lahjusepäily
Vaikka Tukiais-kohu vei Kanervalta unelmatyön, oli uran vakavin paikka vasta edessä.
Kanerva sai vuonna 2012 syytteen lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Taustalla olivat vuonna 2008 pidetyt Kanervan 60-vuotisjuhlat, joiden kuluja maksoivat Nova-vyyhtiin liittyneet liikemiehet. Tapauksen käsittely päättyi Kanervan osalta hovioikeuden vapauttavaan tuomioon.
Viime vuosina Kanerva on toiminut muun muassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen presidenttinä. Tänä vuonna hän oli loppusuoralle asti mukana Etyjin pääsihteerikisassa, mutta jäi lopulta toiseksi.
Urheilumaailmassa Kanerva on toiminut muun muassa Suomen olympiakomitean varapuheenjohtajana, Helsingin vuoden 2005 yleisurheilun MM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsenenä.
Tällä hetkellä hän on kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja. Kesällä Kanerva sai harvinaisen ministerin arvonimen. Ensi keväänä tarjolla voi olla yksi kotimaan politiikan arvokkaimmista tehtävistä.
Eduskunnan puhemiehen paikka on tavallisesti kuulunut eduskunnan toiseksi suurimmalle puoluelle, ja perussuomalaisten hajoamisen jälkeen toiseksi suurin puolue on kokoomus. Se vaatinee puhemiehen paikan itselleen, kun uudet valtiopäivät helmikuussa 2018 avataan.
Ei ole vaikea arvata, että vahva ehdokas puhemiehen tehtävään on 42 vuoden eduskuntauran tehnyt Ilkka Kanerva.
Kanerva on vieraana MTV Uutisextra -ohjelmassa lauantaina kello 19.10 MTV3-kanavalla.