MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 17. toukokuuta 2023.
|
23.22: Lähes kaikki Euroopan neuvoston maat liittyivät Ukrainan sodan vahinkorekisteriin
Euroopan neuvoson huippukokous Islannin Reykjavikissa johti yhteen konkreettiseen lopputulemaan: Ukrainan sodan vahinkorekisterin perustamiseen.
Haagiin perustettava rekisteri kerää ja taltioi sodan aiheuttamia vahinkoja koskevat vaateet ja niihin liittyvät todisteet.
Suomesta tuli yksi rekisterin 40 perustajajäsenestä. Euroopan neuvoston jäsenmaista vain kuusi – Armenia, Azerbaidzhan, Bosnia ja Hertsegovina, Serbia, Turkki ja Unkari – jättäytyivät rekisterin ulkopuolelle.
22.39: Nimettömät EU-lähteet: Ukrainaa sotilaallisesti tukevaan EFP-rahastoon halutaan miljardeja lisää
Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan vastaava korkea edustaja Josep Borrell on ehdottanut 3,5 miljardin euron lisäämistä rahastoon, jota käytetään Ukrainan sotilaalliseen tukemiseen. Näin kertoivat nimettömät EU-lähteet keskiviikkona.
Lähteiden mukaan Borrell oli pyytänyt enemmän rahaa Euroopan rauhanrahasto EFP:lle, joka on jo tukenut Ukrainaa noin 4,6 miljardilla eurolla, sillä kirstun pohja on jo ilmeisesti alkanut häämöttää.
22.28: Venäjän joukoissa taistellut tuomittiin kymmenen vuoden vankeuteen Kirgisiassa
Kirgisialainen oikeusistuin on langettanut kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen miehelle, joka taisteli Venäjän joukoissa Ukrainassa. Tuomio langetettiin palkkasoturina toimimisesta.
32-vuotias mies kiisti syytteet. Oikeuden mukaan hän oli kuitenkin viettänyt viime vuoden lopulla puoli vuotta Itä-Ukrainassa, mistä hänelle oli maksettu yli 2 000 euron kuukausikorvaus. Lisäksi hän oli saanut Venäjän passin.
Venäjä on pyrkinyt rekrytoimaan Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen kansalaisia sotajoukkoihinsa muun muassa tarjoamalla heille mahdollisuutta saada Venäjän kansalaisuus. Viime kuukausien aikana kymmeniä keskiaasialaisia on kuollut Ukrainan taisteluissa. Paikallisen median mukaan valtaosa heistä on taistellut palkkasotilasyhtiö Wagnerin riveissä.
Kylym Shams -ihmisoikeusjärjestön mukaan mies oli ensimmäinen kirgiisi, joka tuomittiin palkkasoturiudesta Ukrainassa. Keski-Aasian maiden hallitukset ovat toistuvasti kehottaneet kansalaisiaan olemaan ottamatta osaan sotaan Ukrainassa.
21.38: Saksan Pistorius: Saksa ei voi aktiivisesti osallistua Ukrainan hyväksi puuhattavaan hävittäjäliittoumaan
Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi keskiviikkona, ettei Saksalla ole koulutuskapasiteettia tai sotakalustoa olla aktiivisesti osallisena brittiläishollantilaisen aloitteen mukaisessa hävittäjäliittoumassa.
Britannia kertoi tällä viikolla tekevänsä Hollannin kanssa töitä sen eteen, että saataisiin aikaan kansainvälinen koalitio, joka auttaisi Ukrainaa hankkimaan F16-hävittäjiä.
18.04: Ukrainan ilmavoimat vakuutti Patriot-järjestelmän olevan kunnossa
Ukrainan mukaan sen Yhdysvalloilta saama Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä toimii edelleen. Maan ilmavoimien edustaja sanoi keskiviikkona uutistoimisto AFP:lle, että järjestelmä on kunnossa, vaikka Venäjä aiemmin väitti iskeneensä siihen. Ilmavoimista ei kommentoitu AFP:lle, onko järjestelmä jollain tapaa vahingoittunut.
Venäjä sanoi osuneensa Patriotiin hypersoonisella Kinzhal-ohjuksella varhain tiistaina.
Ukraina kertoi tiistaina ilmapuolustuksensa ampuneen alas kuusi Venäjän hypersoonista ohjusta, minkä Venäjän ulkoministeri Sergei Shoigu sittemmin kiisti. Shoigun uutistoimisto RIA Novostille kertomien tietojen mukaan Venäjä ei ampunut niin monta Kinzhalia kuin Ukraina väitti ampuneensa alas.
Hypersoonisia ohjuksia on erittäin vaikea torjua niiden nopeuden vuoksi.
17.49: Mustanmeren viljasopimusta jatkettiin kahdella kuukaudella
Mustanmeren viljasopimusta jatkettiin kahdella kuukaudella, sanoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.
Päätös viljasopimuksen jatkamisesta tuli päivää ennen päättymistä. Sopimusta jatkettiin maaliskuussa kahdella kuukaudella.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi silloin, että sopimuksen jatkaminen tämän jälkeen on mahdollista vain, jos Venäjän elintarvikkeiden ja lannoitteiden viennissä saavutetaan konkreettista edistystä.
Sopimuksella on turvattu ukrainalaisen viljan vienti Mustanmeren kautta maan kolmesta satamasta maailmanlaajuisen ruokapulan välttämiseksi.
Viljakuljetukset ovat mahdollistaneet myös sen, että Maailman ruokaohjelma WFP pystyy toimittamaan humanitaarista apua ruokakriisistä pahimmin kärsiviin maihin.
14.31: Ukraina syyttää kuutta henkilöä ilmapuolustusjärjestelmien sijaintien paljastamisesta
Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU epäilee kuuden Kiovassa asuneen henkilön kuvanneen Kiovan ilmapuolustusta Venäjän tiistaina tekemän ohjusiskun aikana ja jakaneen kuvaamaansa materiaalia verkossa.
SBU kirjoittaa henkilöiden paljastaneen muun muassa Ukrainan Kiovassa sijainneiden ilmapuolustusjärjestelmien sijainteja ja erityispiirteitä.
Materiaali levisi SBU:n mukaan muutamissa minuuteissa lukuisille Telegram-kanaville ja propagandaa jakaville venäläissivustoille. SBU kirjoittaa, että sivustojen joukossa oli myös Venäjän erikoispalvelujen tarkkailemia sivustoja.
Ukrainan asevoimia koskevien tietojen "luvaton levittäminen" on laitonta sotatilalain nojalla, joka otettiin käyttöön Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
SBU kertoi takavarikoineensa matkapuhelimia ja tietokoneita epäilyiltä ja heitä uhkaa jopa kahdeksan vuoden vankeusrangaistus.
13.24: Yhdysvallat on vaatinut kahden kansalaisensa vapauttamista
Yhdysvallat on vaatinut Venäjällä vangittuna olevien kahden Yhdysvaltain kansalaisen vapauttamista, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.
Venäjä on vanginnut vakoilusta Wall Street Journal -lehden toimittajan Evan Gershkovichin ja Yhdysvaltain merijalkaväen entisen sotilaan Paul Whelanin.
Gershkovich pidätettiin tämän vuoden maaliskuussa. Whelan pidätettiin joulukuussa 2018 ja vangittiin kesäkuussa 2020.
Sekä Gershkovich että Whelan ovat kiistäneet syytökset.
Lue lisää: Yhdysvaltalaistoimittaja pidetään tutkintavankeudessa Venäjällä oikeudenkäyntiin asti
11.43: Olena Zelenska pyytää Etelä-Korealta ilmatorjuntajärjestelmiä
Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska on pyytänyt Etelä-Koreaa toimittamaan ilmapuolustusjärjestelmiä sekä ei-tappavia sotilaskalustoa.
Zelenska tapasi Etelä-Korean presidentin Yoon Suk Yeolin Soulissa tiistaina, molemmat maat ovat raportoineet. Zelenska, joka vierailee Etelä-Korean pääkaupungissa Ukrainan presidentin lähettiläänä, pyysi esimerkiksi miinanpaljastimia ja miinanraivauslaitteita
7.42: Bahmutissa on kuollut Yhdysvaltain kansalainen
Yhdysvaltain kansalainen on kuollut Ukrainan Bahmutissa, kertovat amerikkalaismediat.
Medioiden mukaan kuollut henkilö on 45-vuotias armeijan erikoisjoukkojen veteraani Nick Maimer. Mies oli noin vuoden ajan Ukrainassa vapaaehtoistöissä.
Hänen kanssaan olleet ukrainalaiset uskovat miehen jääneen joko loukkuun sortuneeseen rakennukseen tai kuolleen venäläisten tykistötulituksen seurauksena, kertoo CNN.
Maimerin kuolema vahvistettiin sen jälkeen, kun venäläisen palkka-armeijan Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin videolla näyttävänsä amerikkalaisen ruumiin.
5.59: Ilmahälytys yöllä Kiovassa
Ilmahälytys on soinut Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, raportoi CNN.
Ilmahälytys kesti noin tunnin ajan.
Kiova on ollut Venäjän iskujen toistuva kohde viime päivinä.
5.55: Unkari ei hyväksynyt Euroopan rauhanrahastosta tukea Ukrainalle
Unkari ei hyväksynyt EU:n Euroopan rauhanrahaston (EPF) puitteissa Ukrainalle annettavan sotilaallisen tuen seuraavan erän maksamista. Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan Unkarin hallituksen tiedottaja.
Euroopan rauhanrahasto on budjetin ulkopuolinen väline.
Unkari, joka on EU:n ja Naton jäsen, on myös kieltäytynyt toimittamasta minkäänlaista sotilaallista varustusta Ukrainan avuksi.
5.50: Euroopan neuvoston huippukokous jatkuu Islannissa
Euroopan neuvoston kaksipäiväinen huippukokous päättyy tänään Islannin Reykjavikissa. Kokoukselta odotetaan vahvaa tuen ilmausta Ukrainalle.
Huippukokouksessa myös perustetaan Venäjän hyökkäyssodan kansainvälinen vahinkorekisteri.
Suomea huippukokouksessa edustaa presidentti Sauli Niinistö. Tiistaina kokoukseen saapuessaan Niinistö sanoi odottavansa, että Ukrainaa tuetaan Euroopan neuvostossa yksimielisesti.
Euroopan neuvostossa on 46 jäsenmaata. Venäjä erotettiin järjestöstä viime vuonna.
Tiistai:
22.24: Venäjän Shoigu tyrmää Ukrainan väitteet alasammutuista hypersoonisista ohjuksista liioitelluiksi
Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kumosi tiistaina Ukrainan väitteet siitä, että Ukraina olisi ampunut alas kuusi Venäjän hypersoonista Kinzhal-ohjusta.
Shoigun mukaan Venäjä ei laukaissut niin montaa ohjusta, kertoo Venäjän valtiollinen RIA-uutistoimisto.
22.10: Zelenskyi kiitti Euroopan johtajia sotavahinkorekisteristä
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää Euroopan johtajia Venäjän hyökkäyssodan vahinkorekisterin perustamisesta. Zelenskyi puhui videoyhteydellä Euroopan neuvoston huippukokouksen avaustilaisuudessa Islannin Reykjavikissa.
Huippukokouksessa allekirjoitetaan perustamissopimus vahinkorekisterille, johon kerätään ja taltioidaan sodan aiheuttamia vahinkoja koskevat vaateet ja niihin liittyvät todisteet tulevaisuudessa perustettavaa tuomioistuinta varten.
– Tämän myötä täysimittaisen korvausmekanismin luominen on lähempänä, ja se osoittaa maailmalle, että hyökkäyssotaa ei kannata edes ajatella. Myös hyökkäysrikokselle tarvitaan erityistuomioistuin, jotta tämän terrorin synnyttäneet saadaan vastuuseen teoistaan, Zelenskyi sanoi 46 maan johtajille.
22.05: Britannia ja Hollanti lähtevät puuhaamaan hävittäjäliittoumaa Ukrainan hyväksi
Britannian pääministeri Rishi Sunak ja Hollannin pääministeri Mark Rutte lupaavat toimia yhdessä, jotta saadaan muodostettua kansainvälinen liittouma, joka toimittaa hävittäjiä Ukrainalle.
Britannian pääministerin kanslian lausunnon mukaan liittouman tehtävänä olisi auttaa Ukrainaa sen ilmapuolustuksessa lentäjien koulutuksesta aina hävittäjien hankintaan saakka. (STT)