Vatsataudin hoito voi maksaa ulkomaisessa sairaalassa satoja euroja vuorokaudessa. Suomeen suuntautuvasta ambulanssilennosta saattaa puolestaan joutua pulittamaan jopa 130 000 euroa.
Ulkomailla sairastamista ja matkavakuutusta koskevia kysymyksiä kommentoi POP Vakuutuksen myynti- ja markkinointijohtaja Jani Engberg.
Kuinka kallista on ulkomailla sairastaminen?
Vatsataudin aiheuttama sairaalahoito esimerkiksi Thaimaassa saattaa maksaa jopa satoja euroja vuorokaudessa. Espanjassa hoitovuorokausi maksaa usein yli 500 euroa. Joka tapauksessa viikon sairaalahoidossa puhutaan monissa kohteissa tuhansien eurojen laskusta.
Miten kallista on ambulanssikuljetus ulkomailta Suomeen?
Thaimaasta Helsinkiin puhutaan noin 110 000-130 000 euron hinnoista, Kanarian saarilta hinta on noin 95 000-110 000 euroa ja Kreikasta esim. Rhodokselta 25 000 euroa. Tällaista tilannetta saattaa usein edeltää tehohoito jo matkakohteessa ja sen osalta tulee usein tuhansien eurojen lisälasku. Onneksi ambulanssilentoon joudutaan turvautumaan vain harvoin. Siinä on myös omat riskinsä, kun lähdetään siirtämään vakavasti loukkaantunutta tai sairastunutta henkilö lentoteitse.
Miksi kannattaa ottaa matkavakuutus ja kannattaako sellainen ottaa myös Suomessa matkustaessa?
Isot ja kalliit sairastumiset ja loukkaantumiset ovat onneksi hyvin harvinaisia, yleisesti tapahtuu enemmän pieniä sairastumisia ja matkatavaravahinkoja. Tilastojemme mukaan matkavahinkoja sattuu yhtä paljon kotimaassa kuin ulkomailla ja juuri näitä pieniä vahinkoja varten on tärkeää olla matkavakuutus voimassa ja muistaa vakuutus myös kotimaan matkoilla. Jatkuva matkavakuutus on hyvä vaihtoehto opiskelijoille, joille tulee kotimaanmatkustusta.
Millaisia ovat tyypilliset korvaukset?
Tyypillisiä korvattavia vahinkoja ovat sairastumiset ja matkatavaravahingot. Sairastumisia ovat mm. vatsataudit, korvatulehdukset ja erilaiset hengitystie-infektiot. Matkatavaravahingot ovat useimmiten varkausvahinkoja. Varkausvahingossa on tyypillisesti viety reppu, lompakko tai älylaite (puhelin, tabletti). Seuraavaksi eniten tavaroille sattuu rikkovahinkoja ja silloinkin usein kyseessä on älylaitteet.
Lähde: POP Vakuutus