Pohjois-Korea aikoo katkaista yhteydet naapurimaahansa Etelä-Koreaan, kertoo diktatuurin valtiollinen uutistoimisto KCNA. Se kutsui Etelä-Koreaa Pohjois-Korean "viholliseksi".
Maa aikoo laittaa jäihin kaiken poliittisen ja sotilaallisen vuoropuhelun sekä vetäytyä vuonna 2018 avatun Koreoiden yhteystoimiston välityksellä käydyistä keskusteluista.
Yhteydet on määrä katkaista tiistaina puolilta päivin paikallista aikaa.
Pohjois-Korean mukaan sen rajan yli on etelästä lähetty diktatuurin hallintoa arvostelevia lentolehtisiä.
Etelä-Koreassa ilmestyvän Korea Heraldin mukaan pohjoinen naapuri varoitti jo viime viikolla vakavista seurauksista, jos etelä ei pysäytä ilmapallojen mukana kulkeutuvien lentolehtisten tulvaa. Lähetyksistä ovat vastuussa erityisesti Pohjois-Koreasta pois loikanneet ja muut aktivistit.
Lue myös: Pohjois-Koreasta loikanneiden levittämät lentolehtiset ovat kylväneet konfliktin Koreoiden välille: Kim Jong-unin sisko uhittelee "ihmissaastalle" ja "rakkikoirille"
Lehti kertoi lisäksi, että maanantaina Pohjois-Korea ei vastannut Etelä-Korean aamupuheluihin. Puhelut yhteystoimiston kautta soitetaan tavallisesti jokaisena aamuna ja iltapäivänä. Maanantain iltapäiväpuheluun Pohjois-Korean kerrotaan vastanneen.
Maat ovat edelleen teknisesti sotatilassa, sillä vuonna 1953 päättyneen Korean sodan jäljiltä on voimassa aselepo, mutta ei virallista rauhaa.
Pohjoisen varoitus tuli jo viime viikolla
Lentolehtisissä esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksista ja ydinaseiden haalimisesta kritisoidun Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vaikutusvaltainen sisar Kim Yo-jong uhkasi viime torstaina lausunnossaan romuttaa Koreoiden välisen sopimuksen, joka allekirjoitettiin vuonna 2018.
Etelä-Korean yhdistymisministeriö kertoi pian lausunnon jälleen maan hallituksen harkitsevan lakia, joka kieltäisi maiden välejä pitkään hiertäneet lentolehtiskampanjat. Ministeriön suunnittelema kielto herättäisi todennäköisesti närkästystä, sillä se voitaisiin nähdä ilmaisunvapauden estämisenä.
Vuonna 2018 maiden johtajat kuvailivat sopimuksen olevan askel kohti rauhaa ja poistavan sodan uhan Korean niemimaalta. Suurta osaa sopimukseen kirjatuista asioista ei kuitenkaan ole toteutettu.
Sopimuksesta huolimatta Koreoiden välit ovat olleet jäätävät.
Viime kuukausina Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita. Neuvottelut ydinaseriisunnasta sen ja Yhdysvaltojen välillä eivät olleet edenneet sitten viime vuoden.