Huoli ilmastonmuutoksesta keräsi miljoonia ihmisiä marsseille eri puolilla maailmaa perjantaina.
Mielenosoittajat vaativat loppua fossiilisten polttoaineiden aikakaudelle ja ilmasto-oikeutta jokaiselle maailmassa. Joukossa oli paljon lapsia ja nuoria, jotka seurasivat näin ruotsalaisen nuoren ilmastoaktivistin Greta Thunbergin jalanjälkiä.
Päivä huipentui New Yorkissa järjestettyyn mielenosoitukseen, johon myös Thunberg osallistui. Manhattanille oli kokoontunut tuhansia nuoria.
Juttu jatkuu kuvien jälkeen.
– Olen täällä, koska minun sukupolveni elämä riippuu tästä. Meidän täytyy taistella eikä meillä ole aikaa hukattavaksi. Olemme väsyneet odottamaan, sanoi 17-vuotias Jamie Margolin Seattlesta.
Hän on yksi niistä yhdysvaltalaisista aktivisteista, jotka puhuivat kongressin edessä Washingtonissa yhdessä Thunbergin kanssa aiemmin viikolla. Margolinin mielestä on ollut ihmeellistä tavata Thunberg.
– Tunsin itseni vähemmän yksinäiseksi, kun hän oli rinnallani kongressissa, Margolin lisäsi.
New Yorkin pormestari Bill de Blasio ilmaisi Twitterissä kannattavansa marssia.
– New York on nuorisomme rinnalla. He ovat meidän omatuntomme, hän tviittasi.
Yhdysvalloissa ilmastomarsseja järjestettiin myös muissa kaupungeissa, esimerkiksi Washingtonissa, Portlandissa, Bostonissa ja Austinissa.
Borneon saarella osoitettiin mieltä savun keskellä
Australiassa sadattuhannet ihmiset osallistuivat maan tähän asti suurimpaan ilmastolakkoon, kertoi brittilehti Guardian. Tapahtumia oli esimerkiksi Melbournessa ja Sydneyssä.
Mielenosoituksia oli myös muun muassa Thaimaassa, Indonesiassa, Japanissa ja Intiassa.
BBC:n mukaan Borneon saarella Indonesian Kalimantanin opiskelijat osoittivat mieltään keskellä myrkyllistä savua. Savu on seurausta sademetsän kaskeamisesta. Myrkyllinen savu on vaivannut myös muun muassa Malesiaa ja Singaporea.
"Johtajat, miksi vaikenette?"
Ranskassa suuri joukko koululaisia päätti lakkoilla perjantaina ja vaatia aikuisia pysäyttämään ympäristötuhon.
Ugandassa sadat lapset vaativat toimia ilmastonmuutosta vastaan. He saapuivat busseilla, moottoripyörätakseilla ja jalkaisin marssiakseen maan pääkaupungin Kampalan lähistöllä. Julisteissa he sanoivat maan hallituksen epäonnistuneen ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa.
"Parlamentti, poliittiset ja uskonnolliset johtajat, miksi vaikenette", luki 12-vuotiaan Zedekia Wafulan julisteessa.
Juttu jatkuu kuvien jälkeen.
Thaimaassa 12-vuotias Lilly-nimellä tunnettu Ralyn Satidtanasarn on aloittanut omat toimensa ilmastonmuutoksen torjumiseksi Greta Thunbergin inspiroimana.
– Olen lapsi sodassa, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle tällä viikolla kerätessään jätteitä kanaalin varrella.
Myös Helsingissä oli liikkeellä ilmastomielenosoittajia. Heidän kylteissään vaadittiin muun muassa ilmastotuhon pysäyttämistä sekä toimintaa puheen sijaan.
Saksa panostaa päästöjen alentamiseen
Saksan hallitus ilmoitti sopivasti perjantaina vuoteen 2030 ulottuvasta kymmenien miljardien eurojen ilmastopaketista. Sen avulla on tarkoitus alentaa energian ja teollisuuden aiheuttamia päästöjä sekä kannustaa sähköautojen ja julkisen liikenteen käyttöön.
Kaiken tavoitteena on, että kasvihuonepäästöjen määrä vuonna 2030 on yli puolet pienempi kuin vuonna 1990.
Saksan ilmastopaketin arvoksi on arvioitu yli 50 miljardia euroa.
Suunnitelmissa on muun muassa nostaa lentolippujen hintaa ja vastaavasti alentaa junalippujen hintaa. Myös rataverkoston infraan luvataan tukea.
Liittokansleri Angela Merkelin koalitiohallitus punnersi ilmastopaketin kimpussa tuntikausia. Kun neuvottelijat lopettivat maratonkeskustelut, marssivat samaan aikaan ihmiset kaduilla ympäri Saksaa kantaen julisteita, joissa he sanoivat muun muassa haluavansa kuumia treffejä, ei kuumaa maapalloa.