Ilmateitse tarttuva koronavirus lähinnä vain pelottelua, tartuntoja pääosin vain lähipiireissä – Infektiotautien ylilääkäri kertoo, mitä kaikkea koronaviruksesta tiedetään tällä hetkellä

Koronavirus voi tulehduttaa keskushermoston ja osalla on oireita jopa kuukausia - Husin ylilääkäri kommentoi uusimpia koronatietoja 10:09
HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo viimeisimmät tiedot koronaviruksesta.

Suomessa koronaviruksen tapausmäärät ovat laskussa lisääntyneestä testauksesta huolimatta. HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että epidemia on kurissa ja hallinnassa, mutta kadonnut se ei ole. Hän myös avaa tarkemmin tämänhetkisiä tietoja koronaviruksesta.

Yleisesti on pelätty, että koronavirus pystyisi leviämään aerosolitartuntana eli ilmateitse. Järvinen ei kuitenkaan pidä tätä tartuntatapaa tällä hetkellä merkittävänä tai huolestuttavana.

– Tilannekuva on vahvistunut siitä, että tartunnat tulevat pääosin lähipiirissä. Tämä tarkoittaa perhepiiriä, työpaikkaa tai paikkoja, missä ollaan kontaktissa ja lähellä tartunnan saaneen kanssa.

– Tämä on se tyypillisin tapa. Silloin tämä on todennäköisesti pisarakontaktia eli puhetta, pärskettä ja yskimistä, kertoo Järvinen.

Järvisen mukaan tätä teoriaa tukee esimerkiksi se, kuinka terveydenhuollossa henkilöstö on usein saanut tartunnan toisiltaan silloin, kun ei olla oltu suojautuneena. Tartunta on siis harvemmin tullut potilaskontaktissa.

Ilmateitse tarttuvaa koronavirusta Järvinen puolestaan kutsuu lähes turhaksi pelotteluksi.

– Ei vaikuta, että sillä olisi isoa merkitystä tämän taudin tartuntaketjussa.

– Jos se olisi merkittävä tartuntareitti, niin silloin me näkisimme tapausmäärien nousun, joka olisi aivan toista luokkaa kuin nyt.

Koronavirusta ilmaantunut hyvin paikallisesti

Koronavirus on levinnyt kaikkiin maailman osiin, minkä vuoksi Järvinen ei usko, että tauti tulisi yllättäen vain katoamaan. Näin ollen viruksen toinen aalto on hyvin mahdollinen. 

Virus on kuitenkin ollut yllättävä siinä suhteessa, että tautitapaukset ovat maailmalla olleet alueellisesti hyvin paikallisia. Toisin sanoen tautia on ilmaantunut eri maissa lähinnä yllättävän rajatuilla alueilla.

– Jostain syystä se on hyvin paikallinen, mutta sitä emme tiedä, mikä tässä on rajoitusten osuus ja mikä taudin osuutta. Kaikki tämä tekee jatkon ennustamisen huomattavan hankalaksi, toteaa Järvinen.

Katso Asko Järvisen koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat