Ilmatieteen laitoksen tutkijat arvioivat, että Itämeren viime jäätalven poikkeuksellisen leudot olosuhteet johtuivat voimakkaista lämpimistä ilmavirtauksista. Ilmastonmuutos vaikuttaa myös ilmakehän kiertoliikkeisiin, mikä saattaa näkyä nopeasti yleistyvinä leutoina jäätalvina Itämerellä.
Viime jäätalvi oli poikkeuksellisen leuto. Jopa Perämeri pysyi osittain sulana läpi koko talven, mitä ei tiedetä aiemmin varmuudella tapahtuneen. Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat selvittäneet, että syinä leutoihin olosuhteisiin etenkin kevättalvella olivat suhteellisen pohjoinen myrskyrata ja siihen liittyvät lämpimät ja voimakkaat ilmavirtaukset Atlantilta.
Ilmastonmuutos voi vaikuttaa ilmakehän kiertoliikkeeseen
Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos voi lämpenemisen lisäksi vaikuttaa ilmakehän kiertoliikkeeseen ja myrskyjen ratoihin. Viime talvena Pohjois-Atlantin oskillaatioindeksi eli NAO oli korkeampi kuin minään aiempana talvena. Indeksillä kuvataan paine-eroja Pohjois-Atlantilla Islannin ja Azorien välillä. Jos Islannin tienoilla on keskimääräistä syvempi matalapaine ja Azoreilla voimakas korkeapaine, on länsituuli voimakasta ja NAO-indeksi vahvasti positiivinen. Korkean NAOn seurauksena lämpimät ja voimakkaat ilmavirtaukset Pohjois-Atlantilta pohjoiselle Itämerelle ovat tyypillisiä. Tätä voimisti viime vuoden kevättalvella föhnilmiö, joka syntyy merellisen ilmamassan ylittäessä Köli-vuoriston. Oma vaikutuksensa oli myös suhteellisen pohjoisella myrskyradalla verrattuna esimerkiksi toiseen leutoon talveen 2007-2008, jolloin Perämeri jäätyi kokonaan.
– Koko Itämeren merijään maksimilaajuus oli viime talvena toiseksi pienin sitten jäätalven 2007-2008. Nykyisen ilmastollisen 30-vuotisjakson poikkeuksellisuutta kuvaa se, että merijään maksimilaajuudella mitattuna se on hyvin todennäköisesti leudoin 30-vuotisjakso sitten vuoden 1720, jolloin havaintoaineisto alkaa, Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Petteri Uotila toteaa.
Tutkimuksessa verrattiin sääolosuhteiden, kuten tuulen, lämpötilan ja pilvisyyden, eroja kylminä ja lämpiminä jäätalvina. Perämerellä meteorologiset olosuhteet olivat viime vuoden helmikuusta huhtikuuhun leudommat ja tuulisemmat kuin vuonna 2008. Sen sijaan Perämeren veden lämpötilat eivät juuri poikenneet aikaisemmista vuosista. Tämä kertoo merellisten olosuhteitten pienemmästä merkityksestä merijään laajuudelle meteorologisiin sääolosuhteisiin verrattuna.
Leudot jäätalvet yleistyvät
Ilmastomallit ennustavat entistä leudompia talvia Itämerelle tällä vuosisadalla. Niiden pohjalta on odotettavissa, että myös leudot jäätalvet, jolloin Perämeri pysyy avoimena, yleistyvät nopeasti. Kun jääolot helpottuvat, tarve jäänmurtajien käytölle vähenee. Ajoittain jääolot voivat kuitenkin paikallisesti olla vaikeitakin, sillä nopeasti liikkuva ohut jää voi voimakkaitten tuulten ajamana pakkautua rannikkoa vasten satamien edustoille. Näin kävi viime talvena Perämeren pohjoisosassa, missä useat jäänmurtajat pitivät laivaväyliä avoimina.
Tutkimustyötä rahoitti Suomen Akatemia.