Koska Schiaparelli-laskeutujaan ei ole saatu yhteyttä, Ilmatieteen laitoksen toiveet saada säätietoja kahdesta paikasta Marsin pinnalta ovat hiipumassa.
– Näyttää siltä, että valitettavasti meiltä jää nyt yhä saamatta yhtäaikaiset paine- ja kosteusmittaukset kahdesta eri paikasta Marsin pinnalta. NASAn Curiosity kuitenkin toimii ja mittaa yhä edelleen, joten saamme koko ajan kuitenkin yhdestä paikasta tutkittavaa mittausdataa. Samanaikaiset tiedot kahdesta eri paikasta olisivat olleet mielenkiintoisia, pahoittelee Ilmatieteen laitoksen tutkija Timo Nikkanen.
Marsin kaasukehän painetta ja kosteutta mitataan suomalaisilla laitteilla.
"Ei ole selvää, mitä tapahtui"
Schiaparelli-luotaimen laskeutumisen tiedetään onnistuneen ainakin laskuvarjojen avautumiseen saakka. Laskeutujalta tulleet tiedot loppuivat noin 50 sekuntia ennen odotettua laskeutumista. Tällöin jarruraketit olivat olleet pari sekuntia käynnissä ja laskuvarjon olisi pitänyt irrota.
– Vielä ei ole täysin selvää, mitä tapahtui, Timo Nikkanen toteaa.
Satelliitit jatkavat signaalien kuuntelemista seuraavien päivien aikana ja ovat valmiita vastaanottamaan Schiaparellin dataa, jos radioyhteys syntyy.
"Laskeutumisesta opitaan paljon"
Schiaparelli-laskeutujan emoalus Trace Gas Orbiter (TGO) sen sijaan on asettunut Marsin kiertoradalle onnistuneesti ja tulee jatkamaan tutkimustoimintaansa seuraavat viisi vuotta.
– Eilisestä laskeutumisesta tullaan oppimaan paljon, kunhan kaikki laskeutujan telemetriatiedot saadaan analysoitua. Myös Ilmatieteen laitos sai tietoa uusien teknologien toimivuudesta. Uudentyyppiset paineanturit ja mittaustietokone kestävät todistetusti matkan Marsiin ja niitä voidaan siten käyttää ExoMars 2020 -laskeutujassa ja muissa tulevissa Mars-laskeutujissa hyvillä mielin, iloitsee Nikkanen.