Ilmavoimat aloittaa ensimmäisen Nato-operaationsa tällä viikolla Mustanmeren alueella

Ilmavoimat Hawk AOP
Ilmavoimien operaatio Romaniassa jatkuu heinäkuun loppuun saakka.
Julkaistu 10.06.2024 09:42

MTV UUTISET – STT

Venäjän miehittämä Krim on vastarannalla, mutta suomalaisosaston johtaja ei usko vihamielisiin kohtaamisiin: "Me emme provosoi, vaan turvaamme Naton ilmatilaa."

Ilmavoimat aloittaa ensimmäisen Naton yhteisen puolustuksen rauhan ajan operaationsa tällä viikolla Mustanmeren alueella. Ensikosketus Nato-tehtäviin saatiin toisin jo viime vuonna, kun Ilmavoimat oli mukana turvaamassa Naton huippukokousta Liettuan Vilnassa.

Nyt alkavan operaation tavoitteena on tehostaa läsnäololla ja valmiudella Romanian, Bulgarian ja koko Naton ilmapuolustusta sekä osallistua ilmatilan valvontaan ja turvaamiseen.

Seitsemän Hornet-hävittäjää lensi Romaniassa sijaitsevaan tukikohtaan jo viikko sitten. Tiistaina suomalaisosasto saa Natolta juhlallisessa seremoniassa sertifikaatin eli kelpuutuksen operaatioon, minkä jälkeen varsinainen operatiivinen toiminta voi alkaa.

Suomen osastoa komentavan everstiluutnantti Rami Lindströmin mukaan Naton ilmavoimajohtoportaan toteuttama sertifiointiprosessi sekä itse operaatioon että laajemmin Suomen Ilmavoimille Nato-operaatioissa toimimiseen saatiin valmiiksi jo viime viikolla.

–  Nyt on niin sanotusti leima papereissa ja voidaan aloittaa operatiivinen toiminta, Lindström kertoi STT:lle puhelimitse Romaniasta perjantaina.

Nato-sertifiointi merkitsee sitä, että Ilmavoimat olisi nyt sen puolesta valmis osallistumaan myös esimerkiksi Baltian ilmavalvontaoperaatioon.

–  Mutta toisaaltahan mehän teemme sitä toimintaa jo nyt sieltä Suomenlahden toiselta puolelta, Lindström Karjalan lennostosta toteaa.

Lue myös: Maavoimien Arrow-24 -harjoitus alkoi – video näyttää, kun brittien taisteluhelikopterit saapuivat Suomeen

Koneet lentävät aseistettuina

Mustanmeren pohjoisrannalla sijaitsee Ukraina ja sille kuuluva Venäjän laittomasti miehittämä Krimin niemimaa. Etäisyyttä suomalaisten käyttämästä Mihail Kogalniceanun tukikohdasta Venäjän Mustanmeren laivaston päätukikohtaan Sevastopoliin on joitakin satoja kilometriä.

Lindströmin mukaan Mustanmeren yllä kansainvälisessä ilmatilassa on alueita, joiden osalta Venäjä on ilmoittanut kansainvälisen Notam-menettelyn kautta, ettei se voi taata alueelle tulevien turvallisuutta.

–  Me emme Natona lennä näille alueille emmekä provosoi millään tavalla, vaan meidän tehtävämme on suojata ja turvata Naton ilmatila, Lindström kertoo.

Hänen mukaansa ei ole siten syytä odottaa, että edessä olisi vihamielisiä kohtaamisia venäläiskoneiden kanssa. Naton ilmatilaa aiotaan kuitenkin turvata päättäväisesti, ja valvonta- eli air policing -tehtäville lähdetään aina aseistetuilla koneilla.

–  Operatiivinen toiminta on täysin tilanteen mukaista eli sitä tehdään, mitä tilanne vaatii, Lindström tiivistää.

Lindströmin mukaan toiminta on "isossa kuvassa" samanlaista kuin Suomessa, vaikka kotimaassa kansainvälisen ilmatilan raja onkin paljon lähempänä omaa aluetta ja myös toiminnan juridiset perusteet poikkeavat kansallisessa ja Nato-komennossa toisistaan.

–  Eli on siinä tiettyjä eroja, että millaisiin asioihin reagoidaan ja mitkä ovat voimankäytön säännökset, Lindström kertoo.

Saunakin jo valmiina

Ilmavoimien operaatio Romaniassa jatkuu heinäkuun loppuun saakka, mutta vajaan sadan ihmisen suomalaisjoukkoa kierrätetään muun muassa siksi, että mahdollisimman moni saisi arvokasta kokemusta uudenlaisesta toiminnasta.

–  Me olemme olleet koko historiamme ajan vain kotimaan puolustajia ja siinä erittäin hyviä, mutta tällainen toiminta ja sijoittuminen muualle on semmoista uutta, mistä meillä on opittavaa, Lindström perustelee.

Lue myös: MTV Uutiset kiersi sotaharjoituksissa Norjassa ja Ruotsissa: Suomi sai tällä kertaa pahiksen roolin

Hänen mukaansa Suomi on siis vahvasti saamapuolella samalla kun se uutena liittolaismaana antaa panoksensa yhteisen puolustuksen ja pelotteen vahvistamiseen. Yhteistoimintaa ja harjoittelua on luvassa erityisesti samassa tukikohdassa olevien brittien, mutta myös ainakin romanialaisten kanssa.

–  Meillä on myös nuorempia hävittäjäohjaajia mukana, ja toteutamme täällä omaa lentokoulutusta vähän erilaisessa ympäristössä, Lindström kuvailee.

Tukikohtaan asettuminen on hänen mukaansa sujunut yllättävänkin hyvin. Erityisesti brittien tuki on ollut suomalaisille korvaamatonta, Lindström sanoo.

Suomalainen rakentajaosasto sekä Naton logistiikka- ja hankintavirasto puolestaan valmisti konttikylään niin asuintilat kuin viestintäyhteydet jo ennen pääjoukon saapumista – ja toki myös sen kaikkein tärkeimmän:

–  Meillä on täällä myös sauna yhteen konttiin rakennettuna. Pitäähän sellainen olla, kun suomalaiset jonnekin lähtevät.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmavoimat