Puolustusvoimat ja Patria ovat allekirjoittaneet hankintasopimuksen uuden Hawk-lentokoulutussimulaattorin toteuttamisesta, kertoo Patria tiedotteessaan.
Hawk Full Mission Simulator toimitetaan Patrian mukaan Ilmavoimille koulutuskäyttöön vuoden 2026 aikana ja se tulee olemaan olennainen osa Suomen Ilmavoimien Hawk-tyyppikoulutusvaihetta sekä taktista lentokoulutusvaihetta.
– Simulaattori otetaan osaksi Patrian toteuttamaa Ilmavoimien Hawk LVC (Live Virtual Constructive) -lentokoulutusympäristöä, jossa lentävät koneet (Live), simulaattorit (Virtual) ja synteettisesti luodut kohteet (Constructive) yhdistetään samaan skenaarioon, Patria selvittää.
Lue myös: Suomi luopuu horneteista – ”Onhan se vaikea luopua vanhasta rouvasta, nyt tulee tämä uusi tyttöystävä”
Tarkoitus tarjota mahdollisimman realistista koulutusta
Hawk LVC -koulutuksella pystytään tarjoamaan oppilaille mahdollisimman realistista ja laajaa koulutusta ja tukemaan heidän siirtymäänsä varsinaisella hävittäjäkalustolla operointiin.
– Hankinnan myötä Ilmavoimien lentokoulutuspolku turvataan pitkälle tulevaisuuteen myös F-35 aikakaudelle, Patrian Ilmavoimien asiakkuudesta vastaava johtaja Teemu Lähdekorpi toteaa tiedotteessa.
Lue myös: Mikroelokuvia ja simulaattoreita: Puolustusvoimat uudistaa alokkaiden koulutusmenetelmiä – "Kuri kyllä säilyy jatkossakin"
Tarkkuus ja realistisuus lisääntyvät
Patrialla on pitkä kokemus ja laaja asiantuntemus erilaisten simulaattoreiden ja koulutusjärjestelmien toteuttamisesta puolustusvoimien tarpeisiin.
Patria on jo aiemmin toimittanut Ilmavoimille LVC-ympäristöön verkotettuja Hawk Part Task Trainer ja Hawk Mission Trainer -simulaattoreita.
Uudessa Hawk Full Mission -simulaattorissa hyödynnetään Patrian mukaan osittain näihin simulaattoreihin toteutettuja teknologiaratkaisuja.
– Mutta järjestelmän mallinnuksen tarkkuus ja realistisuus tulevat kokonaisuudessaan olemaan merkittävästi korkealuokkaisempia kuin aiemmissa lentokoulutussimulaattoreissa, Patria kuvaa.
0:32Katso myös: Lentäjät pelastautuivat heittoistuimin Hawkin laskeutumistelineiden petettyä 1988