Puolustusvoimat järjestää Saksan asevoimien kanssa tutkimuksen miehittämättömien ja miehitettyjen ilma-alusten yhteistoiminnasta. Pääesikunta arvioi tiedotteessaan, että droonit voivat tukea ilmavoimien operaatioita 2030-luvulta alkaen.
Tutkimukseen liittyviä testejä ja lentodemonstraatioita järjestetään Rovajärvellä ja Kemijärvellä 23.–27. elokuuta.
Tutkimus on osa Saksan Manned-Unmanned Teaming (MUM-T) -tutkimusprojektia. Tiedotteen mukaan Suomen osuus tutkimuksesta keskittyy ihmisen ja koneen väliseen yhteistoimintaan.
Tutkimukseen osallistuu teollisuusyrityksiä sekä Suomesta että Saksasta.
– Suomalaisen teollisuuden osallistuminen testeihin vahvistaa kansallista osaamista ja hyödyttää myös muuta Puolustusvoimien tutkimus- ja kehitystoimintaa, Pääesikunta kirjoittaa.
– Puolustusvoimat saa tutkimusyhteistyöstä ymmärrystä miehittämättömän ilmailun kehityksestä ja pääsee kokeilemaan ja arvioimaan miehittämättömien ja miehitettyjen ilma-alusten yhteistoimintaa suomalaisissa olosuhteissa. Tutkimuksessa droonit tuottavat tilannekuvaa tunnistaen ja paikantaen kohteita.
"Vähentää virhearviointeja"
Pääesikunta arvioi, että ihmisen johtamilla konejoukoilla kyetään tukemaan ilmavoimien operaatioita 2030-luvulta alkaen.
Puolustusvoimilla on velvollisuus ottaa hyvissä ajoin haltuun myös teknologioita, jotka näkyvät taistelukentällä vasta vuosikymmenien päästä, tiedotteessa kerrotaan.
– Miehitettyjen ja miehittämättömien järjestelmien yhteistoiminnalla voidaan muun muassa parantaa tilannekuvaa, pienentää uhkaa omille joukoille, vähentää väsymyksestä ja stressistä johtuvia virhearviointeja sekä parantaa sotilaallista suorituskykyä tilanteissa, joissa ihmisen reagointinopeus ei ole riittävä.
Puolustusvoimat tiedotti heinäkuun alussa ryhtyvänsä testaamaan ja kokeilemaan miehittämättömiä ilma-alusjärjestelmiä syksyllä 2021 ja jatkavansa testejä lähivuosien aikana suunnitelmallisesti. Testejä kerrottiin suoritettavan muun muassa yhdysvaltalaisella MQ-9 Reaper -droonilla.