Ilmiö yleistyy vuonna 2016: Näin suojaudut lunnashakkereilta

lunnaita
Millä tolalla on omien laitteidesi suojaus?Lehtikuva
Julkaistu 27.02.2016 20:25

Outi Karilahti

outi.karilahti@mtv.fi

Tietoturvaekspertit ovat varoittaneet haittaohjelmien yleistymisestä tänä vuonna. Laitteiden suojaus kannattaakin olla viimeistään nyt kunnossa.

Vuonna 2016 ennakoidaan yleistyvän erityisesti haittaohjelmat, jotka vaativat hakkeroitujen laitteiden käyttäjiltä lunnaita, jotta saavat puhelimensa taas käyttöön. Lunnasvaatimukset ovat olleet yleensä useiden satojen dollarien arvoisia.

Tech Insider haastatteli tietoturvayhtiö Bitdefenderin tutkija Liviu Arsenea, joka antoi vinkkejä hakkereilta suojautumiseen.

1. Älä koskaan avaa epäilyttävää sähköpostia

Jos et tunne lähettäjää tai viesti vaikuttaa epäilyttävältä, ei sähköpostia kannattaisi avata. Haittaohjelman saaminen omaan laitteeseensa käy yleisimmin juurikin sähköpostiviestiin liitettyjen linkkien välityksellä.

2. Pidä päivitykset aina ajan tasalla

Nykyisin hakkerit voivat iskeä periaatteessa mihin tahansa laitteeseen käyttöjärjestelmästä huolimatta. Kun laitteen päivitykset ovat ajan tasalla, on laite kuitenkin paremmin suojattu. Vielä muutama vuosi sitten lunnaita vaativia haittaohjelmia havaittiin enimmäkseen vain Windows-käyttöjärjestelmissä.

3. Varmuuskopioi tiedostosi

Talleta tärkeät tiedostosi hyvään paikkaan. Jos laitteesi joutuu haittaohjelman uhriksi, voit ainakin tyhjätä laitteesi tuhoamatta samalla tiedostojasi.

4. Älä maksa lunnaita

Jos et ole varmuuskopioinut tiedostojasi, lunnaiden maksaminen saattaa olla ainut keino palauttaa tiedostosi. Valinta on kuitenkin jokaisen oma. Tietoturvatutkija Arsene ei kannata lunnaiden maksua missään tilanteessa, sillä se vain kiihdyttää kyberrikollisten toimintaa.

5. Pysy kartalla

Tietoturvauutisten seuraaminen on tärkeää, jotta pysyy kartalla esimerkiksi viimeisimmistä haittaohjelmista. Arsenen mukaan haittaohjelmien uhriksi joutumisen voi välttää näillä vinkeillä. Tutkimuksen mukaan valveutuneet käyttäjät välttävät tartunnat 90 prosenttisesti.

Lähde: Tech Insider

Tuoreimmat aiheesta

Digi